Eduskunnan pitkä­aikaisin kansan­edustaja Ilkka Kanerva liikkui valta­osan urastaan politiikan huipun tuntumassa

Ilkka Kanerva jatkoi kansanedustajana kuolemaansa saakka. Hän oli eduskunnassa yhtä mittaa yli 46 vuotta, pitempään kuin kukaan toinen kansanedustaja.

Kansanedustaja Ilkka Kanerva kuoli vakavaan sairauteen 14. huhtikuuta.

15.4. 7:58

Kansanedustaja Ilkka Kanerva kuoli vakavaan sairauteen 14. huhtikuuta 2022. Hän oli 74-vuotias, syntynyt 28. tammikuuta 1948 Lokalahdella.

Kanerva oli 22-vuotias Turun yliopiston valtiotieteen opiskelija, kun hänet tempaistiin syksyllä 1970 kokoomuksen nuorten ehdokkaaksi Suomen Teiniliiton puheenjohtajan paikalle.

Vaikka hän hävisi äänestyksen Erkki Liikaselle, ehdokkuus avasi Kanervalle reitin politiikkaan. Vaalilauseesta ”I like Ike” jäi elämään lempinimi Ike. Vuotta myöhemmin hänet valittiin kokoomuksen nuorten liiton puheenjohtajaksi ja syksyllä 1975 kansanedustajaksi Varsinais-Suomesta.

Kansanedustaja Ilkka Kanerva eduskuntatalon portailla vuonna 1976.

Kansanedustajana Ilkka Kanerva jatkoi kuolemaansa saakka. Hänet valittiin kaksitoista kertaa, ja hän oli eduskunnassa yhtä mittaa yli 46 vuotta, pitempään kuin kukaan toinen kansanedustaja.

Ministerinä Kanerva oli yhteensä 3 258 päivää kolmessa hallituksessa vuosina 1987–1995 ja 2007–2008. Tasavallan presidentti myönsi hänelle ministerin arvonimen vuonna 2017.

Holkerin hallituksen ministerit vannovat valaa vappuaattona 1987. Vasemmalta ympäristöministeri Kaj Bärlund, valtiovarainministeri Erkki Liikanen, pääministeri Harri Holkeri, kauppa- ja teollisuusministeri Ilkka Suominen, kansliaministeri Ilkka Kanerva ja ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen.

Kanervan ura oli yhtä menemistä ja tulemista viisikymmentä vuotta. Vauhdinpidon dokumentoi kesällä 2010 HS:n toimittaja Reetta Räty, joka teki Nyt-liitteeseen perusteellisen jutun kansanedustajan työviikosta keskellä kesälomaa. Loimaalta lähdettiin ja käytiin Turussa, Tampereella, Porissa, Naantalissa, Pihtiputaalla ja Mikkelissä osallistumassa kesätapahtumiin ja kohtaamassa ihmisiä.

Politiikassa ja urheilumaailmassa Iken tunsivat kaikki ja Ike tunsi kaikki. Hänellä oli ilmiömäinen nimi- ja kasvomuisti. Kun hän läimäytti yksittäistä rivimiestä olkapäälle ja kysyi kuulumiset, tämä ihmetteli, miten Ike saattoi muistaa edellisen tapaamisen vuosien takaa.

”Politiikka on verkosto. Joka liikkuu verkostossa, on vaikuttaja. Muut ovat vaikutettavia”, Kanerva kertoi haastattelussa. Hänen verkostoonsa kuuluivat presidentit Kekkosesta Niinistöön ja myös sadat poliitikot, virkamiehet, liikemiehet, toimittajat, urheiluihmiset ja julkkikset.

Valtaosan urastaan Kanerva liikkui politiikan huipun tuntumassa. Hänellä oli vaikutusvaltaa monissa ratkaisuissa ja valinnoissa, mutta hänen oma nousunsa korkeimmalle huipulle ei onnistunut. Kanerva hävisi kamppailun kokoomuksen puheenjohtajuudesta vuosina 1991 ja 2004.

Vielä kovempi takaisku tuli vuonna 2008, kun hän joutui luopumaan ulkoministerin salkusta kiusallisen kohun seurauksena. Ministeri oli Lapin matkallaan lähetellyt tuhmia tekstiviestejä ”eroottiselle tanssijattarelle”, joka julkisti viestit.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen (vas.) ja entinen ulkoministeri Ilkka Kanerva keskustelivat eduskunnan kahvilassa 15. huhtikuuta 2008.

Ulkoministerin paikan menettäminen oli Kanervalle katkera paikka, koska hän oli jo nuorisopolitiikassa perehtynyt ulkopolitiikkaan ja viihtyi kansainvälisessä toiminnassa. 1970-luvulla Kanerva oli rakentamassa kokoomuksen suhteita Neuvostoliittoon ja poltti nuorena innokkaana sormiaan, mutta siirtyi ketterästi EU-jäsenyyden kannattajaksi, kun otollinen hetki 1990-luvun alussa tuli.

Hän teki näyttävän uran Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin parlamentaarikkojen puheenjohtajana 2010-luvulla ja aateloitiin järjestön kunniapuheenjohtajaksi.

Tapasin Ilkka Kanervan viimeisen kerran vuoden 2019 vaalien alla, jolloin hän oli politiikan toimittajien seniorikerhon vieraana. Konkarien seurassa Kanerva oli elementissään. Piti oivaltavan katsauksen vaalitilanteesta, vastasi kysymyksiin, haastoi kysyjiä, väitteli, sanalla sanoen hurmasi.

Kanerva kertoi olleensa sairaslomalla ja seuranneensa eduskunnan työtä ensimmäisen kerran vuosikymmeniin sivusta.

”Touhu vaikutti välillä vähän kummalliselta”, Kanerva päivitteli.

Kun häneltä tivattiin, miksi sitten oli taas pyrkimässä parlamenttiin, Kanerva naurahti ja silmää iskien kysyi: ”Onko elämää eduskunnan ulkopuolella?”

Ilkka Kanerva ja puoliso Elina Kanerva (o.s. Kiikko) Linnan juhlissa vuonna 2009.

Ulkoministerit Ilkka Kanerva ja Condoleezza Rice tapasivat Washingtonissa helmikuussa 2008.

Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Ilkka Kanerva halasi keihään pronssimitalistia Mikaela Ingbergiä Suomen joukkueen kahvitilaisuudessa yleisurheilun EM-kisojen jälkeen elokuussa 1998. Taustalla Valentin Kononen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut