Poliisi lopetti Kuusamon suurpeto­keskuksessa paenneen karhun sen hyökättyä työn­tekijän päälle – Hyökkäyksen kohde oli karhu­mies Sulo Karjalainen

Poliisi totesi karhun ihmiselle vaaralliseksi ja lopetti sen.

Varoituskyltti kuvattuna Sulo Karjalaisen omistamassa Kuusamon suurpetokeskuksessa Kuusamossa 22. huhtikuuta 2013.

12.4. 19:54

Kuusamon suupetokeskuksessa karkasi tiistai-iltapäivänä kaksi karhua, joista toisen poliisi lopetti. Karhu oli karattuaan hyökännyt eläintarhan työntekijän kimppuun, kerrotaan poliisin tiedotteessa.

Poliisin saapuessa paikalle karhu oli edelleen irti karhutarhan pihapiirissä. Poliisi lopetti karhun tiistaina kello 15:n jälkeen.

HS tavoitti karhumies Sulo Karjalaisen oikeana kätenä keskuksessa toimivan karhunhoitaja Pasi Jäntin, joka oli matkalla keskukseen tarkastamaan tilannetta. Jäntti kertoi, että lopetettu karhu oli kuusivuotias uroskarhu nimeltään Tara.

”Tara oli vähän ilkikurinen ja semmoinen ongelmatyyppi. Se on särkenyt aitarakenteita aiemminkin, ja niitä jouduttiin koko kesä korjaamaan sen jäljiltä”, Jäntti kertoo.

Lapin Kansan mukaan karhun hyökkäyksen kohteeksi joutunut työntekijä olisi ollut Sulo Karjalainen itse. HS ei saanut tietoon vahvistusta.

Keskuksessa toimiva karhunhoitaja Pasi Jäntti kuvattuna vuonna 2017.

Poliisin mukaan suurpetokeskuksessasyntynyt Tara oli päässyt toistaiseksi tuntemattomalla tavalla ulos häkistään ja hyökännyt Karjalaisen kimppuun.

Tämä pääsi työtoverinsa avustuksella rakennukseen suojaan, mutta ehti saada sairaalahoitoa vaativia vammoja. Vammat eivät kuitenkaan Jäntin mukaan olleet vakavia.

Häkkien tarkastuksissa huomattiin, että toinenkin karhu, 26-vuotias Reetta, oli karannut. Poliisi löysi Reetan läheisen järven jäältä lennokin avulla.

”Reetta on kiltti ja hyvin seurallinen karhu. Sanoin, että menkää huutelemaan sitä nimeltä ja antakaa hunajaa, niin se seuraa”, Jäntti kertoo.

Eläintarhan toinen työntekijä saikin Reetan palautettua takaisin tarhaan hunajalla houkuttelemalla, tosin väärään häkkiin.

”Se on nyt pentukarhujen tarhassa. Kun pääsen sinne, käydään houkuttelemassa Reetta oikeaan häkkiinsä”, Jäntti sanoi.

Tara oli Reetan ja keskuksen tunnetuimman karhun, Juuson, jälkeläinen. Jäntin mukaan suurin osa suurepetokeskuksen karhuista nukkuu vielä talviunta, mutta Tara, Reetta sekä Juuso olivat olleet hereillä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut