Säteily­turva­keskus jatkaa Fenno­voiman turvallisuus­arviointia – Professori: On todellinen riski siitä, että Fenno­voiman saamaa tietoa on päätynyt Venäjälle

Stukin työntekijöiden keskuudessa on oltu huolissaan siitä, mitä ydinturvallisuustietoa Venäjälle on hankkeen aikana päätynyt. Virkamiesten henkilötietoja on kerätty Venäjän-vierailujen yhteydessä.

Rakennustyöt ovat yhä käynnissä Fennovoiman tontilla Pyhäjoen Hanhikivenniemessä.

6.4. 10:15

Säteilyturvakeskus (Stuk) jatkaa entiseen tapaan Fennovoiman ydinvoimalaitoksen turvallisuusarviointia, vaikka hankkeen toteutuminen on ministerin suulla jo todettu mahdottomaksi. Helsingin Sanomien keräämien tietojen mukaan Stukin sisällä on sodan syttymisen jälkeen käyty kriittistä keskustelua työn jatkamisesta.

Venäjän Rosatom-yhtiö on paitsi Fennovoiman laitostoimittaja, myös iso omistaja yhtiönsä kautta.

”Ihmiset ovat kyseenalaistaneet, miksi tällaista pitää tehdä tällaisen maan laitoksen turvallisuuden arvioimiseksi. Ja vielä kun johtavat poliitikot ovat todenneet, että tämä hanke ei etene”, myöntää pääjohtaja Petteri Tiippana.

”Olen kuitenkin peräänkuuluttanut, että meidän tehtävämme on tehdä työ lainsäädännön, hyvän virkamiesetiikan ja hyvän hallinnon mukaisesti.”

”Ei kyllä ole kielletty sota-sanan käyttämistä. Varmasti haettiin ulkoministeriöstäkin linjausta, mitkä ovat oikeita ilmaisuja, joita käyttää sisäisesti ja ulkoisesti. Peräänkuulutettiin ammattitaitoa suhtautumisessa asiaan ja ihmisiin, olivat he mitä kansalaisuutta tahansa”, Tiippana sanoo.

Pääjohtajan mukaan Stuk jatkaa työtään niin kauan, kuin hakemus on valtioneuvostossa ja ministeriössä valmisteilla.

”Jos Fennovoima vetää hakemuksen pois tai ministeriö vetää Stukille tekemänsä lausuntopyynnön syystä tai toisesta pois, sitten me lopetamme.”

Fennovoiman hankkeen arviointi on edennyt Stukissa hyvin hitaasti. Aineistoja puuttuu edelleen, ja viranomainen on toistuvasti pyytänyt toimitettuihin materiaaleihin täydennyksiä.

Onko mahdollista, että nämä päivityskierrokset voivat jatkua vaikka kuinka kauan?

”Hyvä kysymys. Olen ymmärtänyt juristeilta, että hallintolaki lähtee siitä, että hakemusta saa täydentää”, Tiippana sanoo.

”Kuinka pitkään sitä täydennetään, siinä katseet kääntyvät laitostoimittajaan ja Fennovoimaan, mutta ennen kaikkea ministeriöön. Heillähän on tässä se energiapoliittinen intressi saada tässä valmista tai olla saamatta.”

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) pitää puolestaan luonnollisena, että Stuk jatkaa työtään, vaikka poliittisesti Fennovoiman toteutuminen on jo kuopattu.

”Koska hakemusta ei ole vedetty pois, heidän tulee lain mukaan jatkaa sitä arviointia.”

”Jos minä menisin ohjeistamaan Stukia, se olisi puuttumista riippumattoman viranomaisen toimintaan.”

Käsillä on siis vaikea pattitilanne. Ministeriö ja Stuk levittelevät käsiään. Fennovoiman suomalaiset osakkaat puolestaan pelkäävät mittavia vahingonkorvausvaatimuksia.

Lintilän mukaan Fennovoiman kaataminen on nyt hyvin pitkälti venäläisen omistajan eli Rosatomin käsissä. Ministeri toivoo, että Rosatom tekisi itse ”oman arvion tilanteesta ja toimet, joita tässä vaaditaan”.

Toisaalta hän on pyytänyt ministeriötään käymään läpi, olisiko hanketta mahdollista pysäyttää esimerkiksi lakimuutoksella.

”Ainakaan toistaiseksi ei ole löytynyt sellaista, joka olisi tämän tilanteen laukaissut.”

Millä mielellä katsotte sitä, että rakennustyöt Pyhäjoella jatkuvat ja kaikki pyörii ennallaan, vaikka on tehty selväksi, että tällä kokoonpanolla ei ole menestymismahdollisuuksia?

”Harmittaa tietysti. Jos yhtiön suuri omistaja on väkivaltaisesti ottanut toisen maan ydinvoimalan haltuun, jokainen ymmärtää, ettei tällä ole mitään edellytyksiä edetä lupien suhteen.”

Stukin Tiippanan mukaan Venäjän aggressiiviset toimet Ukrainassa, kuten ydinvoimalan kaappaaminen, eivät ”suoraan vaikuta” viraston turvallisuusarvioon.

”On täysin hyväksymätöntä, mitä Venäjä on siellä tehnyt. Meidän turvallisuusarviomme kohdistuu kuitenkin Fennovoimaan, mutta katsomme myös sen toimitusketjun turvallisuuskulttuuria ja johtamista.”

Tiippana huomauttaa, että laitoksen toimitusketjun turvallisuuskulttuurissa ja johtamisessa on Stukin aiempienkin arvioiden mukaan ollut kehittämistä. Uusin turvallisuuskulttuurin arviointi on kohta valmistumassa.

”Kuulin jo, että ei ole kehittymistä tässä tapahtunut.”

Stukin työntekijöiden keskuudessa on kannettu vuosien varrella huolta siitä, mitä tietoa Venäjälle päätyy Fennovoiman turvallisuusarvioinnin kautta.

Tiippanan mukaan keskustelua tietojen luovuttamisesta on käyty muun muassa Venäjälle tehtävien matkojen yhteydessä.

Venäjä on vaatinut laitos- ja valmistuspaikoilla vierailleiden suomalaisvirkamiesten henkilötiedot sen varmistamiseksi, että henkilö on oikea ja oikealla asialla, Tiippana kertoo.

”Tämä on normaali käytäntö myös Suomessa ja sen mukaan on eletty.”

HS:lle puhunut Stukin työntekijä kertoo Fennovoiman saaneen virastolta Suomen viranomaisten laatimaa tietoa, joka koskee esimerkiksi ydinvoimalan suojaamista lentokoneella tehtävältä hyökkäykseltä.

Kaikkea Fennovoimalle annettua tietoa ei ole annettu laitostoimittajalle, lähde korostaa. Hänen mukaansa kysymys kuitenkin kuuluu, ovatko venäläiset ”pystyneet korkkaamaan” Fennovoiman.

Stukissa on omat toimintamallit sen suhteen, miten tietoa annetaan, kun kyse on ydinvoimalan suojaamisesta lainvastaiselta toiminnalta, Tiippana kertoo.

”Niiden osalta on oltava huolellinen siinä, mitä tietoa suunnittelijalle välitetään, jotta tieto ei päädy vääriin käsiin. Kuitenkin tietoa on annettava, jotta suunnittelija pystyy laitosta suunnittelemaan.”

Tiippanan mukaan tätä tietoa on ”tietyin menettelyin palasteltu”, jotta kokonaisuuden hahmottaminen turvajärjestelyistä olisi vaikeaa tai mahdotonta. Pääjohtaja sanoo olevansa luottavainen sen suhteen, että tietojen luovuttamisessa ei ole syntynyt riskejä.

”Luotan siihen, miten meillä ihmiset toimivat. Ja eihän Fennovoiman laitosta ole rakennettu, joten riskejä ei laitoksen osalta ole realisoitunut.”

Tiedot siis liittyvät enemmän tähän laitokseen eikä laajemmin suomalaisiin ydinturvallisuusasioihin?

”Osa tietysti on yleistä, mutta nimenomaan tätä laitosta tässä on arvioitu.”

Turun kauppakorkeakoulun Venäjä-professori Kari Liuhto sanoo pitävänsä todellisena riskinä sitä, että Fennovoiman saamaa tietoa on päätynyt laajasti venäläisille.

”Koska Rosatomilla on edustaja Fennovoiman hallituksessa, meidän pitäisi lähteä siitä, että kaikki tieto, mikä on mennyt Fennovoimalle, on mennyt myös Venäjälle”, Liuhto sanoo.

”Siellä tieto puolestaan jakaantuu sinne, minne venäläiset haluavat.”

Stuk on tehnyt muutenkin venäläisten kanssa yhteistyötä ydinturvallisuuteen liittyen. Ukrainan sodan sytyttyä Stuk perui kokouksia, joita oli aiemmin sovittu venäläisten kollegojen kanssa.

Yhteydenpito on tärkeää, sillä Suomen lähialueella sijaitsee venäläisiä ydinlaitoksia.

”Että tiedetään, mitä siellä tapahtuu ja osataan reagoida, jos jotain tapahtuu”, Tiippana sanoo.

Hänen mukaansa yhteistyö on edelleen katkolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut