Helsingin käräjäoikeus on hylännyt kansanedustaja Päivi Räsäsen syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – oikeus: kommentit olivat loukkaavia, mutta eivät vihapuhetta

Käräjäoikeus hylkäsi kaikki niin sanotussa Raamattu-jutussa nostetut syytteet. Räsänen kertoo olevansa kiitollinen oikeuden ratkaisun jälkeen.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kansanedustaja Päivi Räsästä (kd.) vastaan nostetut syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

30.3. 13:24 | Päivitetty 30.3. 14:25

Helsinki

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt kansanedustaja Päivi Räsästä (kd.) vastaan nostetut syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syytteet koskivat Räsäsen homoseksuaaleja koskevia lausumia.

Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa Räsästä vastaan nostettuihin syytteisiin tänään.

Oikeus vapautti myös Luther-säätiön asiamiehen ja hallituksen jäsenen Juhana Pohjolan syytteestä.

Valtakunnansyyttäjä nosti viime vuonna Räsästä vastaan syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan kolmen Räsäsen lausuman vuoksi. Syyttäjä katsoi Räsäsen solvanneen homoseksuaaleja. Käräjäoikeuden ratkaisusta kertoi ensimmäisenä Yle.

Räsänen on itse alusta alkaen kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin tai halventaneensa homoseksuaaleja. Hän on vedonnut sanan- ja uskonnonvapauteen.

Kansanedustaja Päivi Räsänen sanoo keskiviikkona olevansa kiitollinen jumalalle ja kaikille oikeusprosessin läpi tukeneille. Räsänen kertoo tiedotustilaisuudessa, että olisi järkyttynyt, mikäli käräjäoikeus olisi päätynyt toisenlaiseen ratkaisuun.

Syytteet koskivat kolmea Räsäsen lausumaa

Valtakunnansyyttäjä nosti huhtikuussa 2021 Räsästä vastaan syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan kolmen Räsäsen lausuman vuoksi.

Syytteistä yksi koski kirjoitusta ”Ja mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen”, joka on julkaistu Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan internet-sivuilla.

Pamfletti on julkaistu vuonna 2004, mutta koska se on edelleen säätiön sivuilla, syyteoikeus ei syyttäjän näkemyksen mukaan ollut vanhentunut.

Syytteen sai myös Pohjola, koska hän oli julkaissut pamfletin ja pitänyt sitä verkossa esillä.

Helsingin käräjäoikeus katsoo ratkaisussaan, että Räsäsen pamfletissa esittämät kommentit olivat osin homoseksuaaleja loukkaavia. Kirjoituksen kokonaisuus huomioon ottaen käräjäoikeus kuitenkin arvioi, etteivät Räsäsen lausumat olleet homoseksuaaleja kohtaan esitettyä vihapuhetta.

Koska kirjoitusta koskeva syyte hylättiin, myös Pohjolan syyte kaatui.

Syytteistä toinen koski Räsäsen sosiaalisessa mediassa vuonna 2019 julkaisemaa kirjoitusta, kolmas puolestaan lausumaa, jonka Räsänen sanoi Ruben Stillerin keskusteluohjelmassa Yle Puheella loppuvuonna 2019.

Räsäsen sosiaalisen median julkaisu sekä lausumat Stillerin radio-ohjelmassa eivät myöskään oikeuden mukaan ylittäneet sananvapauden rajoja, vaikka ne olivatkin loukkaavia.

Syyttäjät vaativat Yleä poistamaan Ruben Stillerin radio-ohjelmasta kohdat, joissa syyttäjän näkemyksen mukaan loukkaavia lausumia esiintyy. Tähän ei oikeuden mukaan ole tarvetta, koska kaikki syytteet kaatuivat.

Oikeus velvoitti Suomen valtion korvaamaan syytettyjen oikeudenkäyntikulut.

Kaksi perusarvoa vastakkain

Jutussa on kyse kahden perustuslaissa turvatun perusoikeuden, sanan- ja uskonnonvapauden, välisestä konfliktista. Kun Helsingin käräjäoikeudessa juttua istuttiin alkuvuonna 2022, Helsingin oikeustalon edessä oli istuntopäivien aikana Räsästä puolustava mielenosoitus.

Helsingin käräjäoikeuden ratkaisu voi vielä edetä hovioikeuteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut