Eduskunnassa haluttiin tietää, onko Suomi edistämässä Turkin EU-jäsenyyttä vaikuttaakseen maan kantaan Suomen Nato-jäsenyydestä

Haavisto kiisti kaupankäynnin ja arvioi Turkin ymmärtävän Suomen turvallisuustilanteen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 29. maaliskuuta 2022.

29.3. 20:20

Helsinki

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi Turkin ymmärtävän Euroopan turvallisuustilannetta ja myös Suomeen sen vuoksi kohdistuvia paineita. Nato-maa Turkin näkemys on tärkeä, jos Suomi joskus halajaa Naton jäseneksi. Päätös uuden jäsenmaan ottamisesta edellyttää kaikkien Nato-maiden hyväksyntää, ja Turkin suhtautumista Suomen mahdolliseen jäsenyyteen on pidetty vähintäänkin kysymysmerkkinä, jollei jopa torjuvana.

Turkin kantaa tiedusteltiin Haavistolta, kun eduskunta kävi tiistaina ajankohtaiskeskustelun kansainvälisen yhteisön reaktioista Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan.

Haavisto kertoi käyneensä kuukauden sisällä kaksi kertaa Turkissa ja keskustelleensa asiasta.

”Kyllä minulle on jäänyt sellainen olo, että Turkki nämä paineet ymmärtää Nato-jäsenenä”, siinä roolissa ymmärtää Suomenkin tilannetta.

Johannes Yrttiaho (vas.) halusi tietää, oliko Turkin mahdollinen EU-jäsenyys esillä vierailuilla ja onko Suomi ehkä edistämässä Turkin EU-jäsenyyttä vaikuttaakseen maan kantaan Suomen Nato-jäsenyydestä.

”Suomi on aikanaan sitä kannattanut (Turkin EU-jäsenyyttä) ja pitänyt esillä Turkin roolia, mutta sitten EU:n ja Turkin tiet ovat monellakin tavalla eronneet. Mitään tällaista kaupankäyntiä ei näissä yhteyksissä tehdä, mutta Turkki – kuten sanoin – ymmärtää Suomen turvallisuustilanteen ja näiden vierailujen yhteydessä on ollut mahdollista käydä sitä yksityiskohtaisemmin lävitse”, Haavisto vastasi.

Suomen tuettava avustusjärjestöjen työtä

Keskustelussa nousi esiin myös muun muassa kansainvälisten järjestöjen asema ja puolueettomuus.

”Puhuin viikonloppuna kansainvälisen Punaisen Ristin edustajan kanssa. He pitävät yhteyttä Kiovaan ja he pitävät yhteyttä Moskovaan juuri sen takia, että esimerkiksi sotavankeja autettaisiin tässä tilanteessa. Se kuuluu kansainvälisen Punaisen Ristin tehtäviin”, Haavisto sanoi.

Suomen täytyy ulkoministerin mielestä antaa kaikki tuki avustusjärjestöjen työlle ja lisäksi ”torjua tarpeetonta kritiikkiä, jota he kohtaavat tehdessään sitä työtä, mikä heille sopimusten mukaisesti kuuluu”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut