Ajokeli muuttuu taas huonoksi sunnuntaina illalla

Etelä-Karjalassa, Keski-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla sekä Etelä- ja Pohjois-Savossa ajokeli on erittäin huono.

Manu-myrsky teki tuhoja Suomessa lauantaina.

27.3. 12:36

Helsinki

Sää on tänään päivällä poutaista ja laajalti selkeää, kertoo Ilmatieteen laitos. Sunnuntaina iltapäivällä Suomeen on saapumassa lännestä uusi matalapaine lumisateineen.

Ilmatieteen laitos varoittaa ajokelin muuttuvan huonoksi iltaseitsemän aikoihin Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta aina Etelä-Suomeen asti. Etelä-Karjalassa, Keski-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla sekä Etelä- ja Pohjois-Savossa ajokeli on erittäin huono ja onnettomuusriski huomattava.

Tuulet tyyntyvät tänään eilisestä, mutta merialueilla tuulee edelleen kovaa. Ilmatieteen laitos on antanut tuulivaroituksen iltapäivästä ja myöhäisillasta Selkämeren etelä- ja pohjoisosaan, Merenkurkkuun sekä Perämeren eteläosaan.

Manu irrotti kattopeltejä ja kaatoi puita, muttei katkonut sähköjä Hannun ja Tapanin tapaan

Lauantaina Suomen etelä- ja keskiosia riepotellut Manu-myrsky irrotti kattopeltejä ja kaatoi puita. Muun muassa Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kertoi Twitterissä myrskyn aiheuttaneen sille 45 pelastustehtävää iltayhdeksään mennessä. Esimerkiksi Joensuussa myrskyn aikana rikkoutui katolla ollut mainoskuutio, josta tippui kaksi sivua alas kadulle. Varsinais-Suomen pelastuslaitos tviittasi puolestaan, että sen alueella oli ennen iltakuutta hoidettu 80 vahingontorjuntatehtävää.

Myrsky katkoi myös sähköjä eri puolilla Suomea. Enimmillään sähköttä oli eilen reilut 80  000 asiakasta. PKS Sähkönsiirron toimialueella Pohjois-Karjalassa ja Koillis-Savossa vikatilanne pahimmillaan oli lauantai-iltapäivänä kolmen ja neljän välillä, jolloin enimmillään vailla sähköä oli 6  000 taloutta. Toinen vikarypäs oli illalla kello seitsemän ja yhdeksän välillä.

–  Korjaustöitä tehtiin haasteellisissa olosuhteissa puuskittaisen tuulen ja lumipyryn keskellä sekä myös pimeässä. Osaan kohteista oli lisäksi hankala päästä, koska puita oli kaatunut teille. Asentajat tekivät erittäin hyvää työtä, eikä korjaustöiden aikana sattunut myöskään yhtään tapaturmaa, PKS Sähkönsiirron verkkopäällikkö Jukka Ahonen kertoo tiedotteessa.

Ahosen mukaan eilisen myrskyn aikana näkyi se, että sähköverkkoa on uudistettu viimeisten vuosien aikana säävarmaksi.

–  Vastaava myrsky olisi aiheuttanut kymmenen vuotta sitten selvästi enemmän häiriötä. Nyt esimerkiksi taajamissa säästyttiin sähkökatkoilta.

Vuonna 2011 joulukuussa peräkkäisinä päivinä riehuneiden Tapani- ja Hannu-myrskyjen jäljiltä sähköttä oli lähemmäs 600  000 sähkönkäyttäjää ja vikojen korjaamiseen kului viikkoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut