Pöllyävät kadut ja Kaliningradin kulot heikentävät nyt ilmanlaatua Suomessa

Ilmatieteen laitoksen erikoistutkijan mukaan parhaillaan ovat menossa kevään pahimmat katupölyn päivät.

Katupölyä siivottiin Porissa Eetunaukion tienoilla viime torstaina.

22.3. 15:28

Runsas katupöly heikentää parhaillaan ilmanlaatua varsinkin eteläisessä Suomessa. Ilmanlaadun asiantuntija, erikoistutkija Pia Anttila Ilmatieteen laitokselta arvioi, että tällä hetkellä eletään katupölyn osalta vuoden pahimpia päiviä.

”Tilanne on jo nyt jatkunut toista viikkoa”, Anttila sanoi.

Useita päiviä jatkunut keväinen sää on kuivannut tienpinnat, ja varsinkin autojen nastarenkaat aiheuttavat pölyä. Tiistaina Ilmatieteen laitoksen ilmanlaatuindeksi näytti välttäviä, huonoja tai erittäin huonoja laatuarvoja suurissa kaupungeissa etelärannikolta Pohjanmaalle ja Pohjois-Savoon asti.

Vilkastunut liikenne on Anttilan mukaan palauttanut ilmanlaadun samalle tasolle, jolla se oli keväisin ennen koronavirusepidemiaa.

Katupöly on suurin ilmanlaatua heikentävä tekijä, ja tänä vuonna se voi Anttilan mukaan jatkua vielä pitkään. Runsaslumisen talven synnyttämät kinokset sulavat yhä hitaasti pakkasöiden takia.

”Tämä kestää on–off-tilanteena niin kauan, että lumet saadaan pois”, kertoi Anttila.

Myös runsaasti levitetty hiekoitussepeli lisää pölyä.

Kaliningradin kulotukset kuljettavat pienhiukkasia Suomeen

Katupölyn lisäksi Anttila arvioi, että Baltiassa alkaneet kevätkulotukset voivat kuljettaa pienhiukkasia myös Etelä-Suomeen.

Anttilan Twitteriin lataamassa kuvassa näkyy, että satelliitit ovat kuvanneet kulotusta varsinkin Venäjän Kaliningradin alueella. Osa paloista voi olla myös maastopaloja, jotka kulotus on aiheuttanut.

”Tämä on tyypillisesti Etelä-Suomen ongelma. Oulusta pohjoisemmaksi ei pienhiukkasia kulkeudu.

Turun yliopiston siitepölyennusteen mukaan lepän siitepölyä on loppuviikon ajan ilmassa kohtalaisesti tai paljon maan etelä- ja keskiosissa.

”Katu- ja siitepölyn aiheuttamat oireet ovat ihmisille varsin samanlaisia. Allergialääkkeet kuitenkin auttavat siitepölyvaivaan, mutta katupölyyn ei auta kuin pysyä poissa pahiten pölyäviltä paikoilta”, Anttila kertoi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut