Inflaatio hidastui joulukuussa 3,5 prosenttiin - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Inflaatio hidastui joulukuussa 3,5 prosenttiin – taustalla polttonesteiden hinnannousun taittuminen

Viime vuoden keskimääräinen inflaatio oli Suomessa 2,2 prosenttia, mikä on korkein lukema sitten vuoden 2012.

5. tammikuuta 98-oktaanisen bensiinin hinta nousi jo yli kahden euron. Joulukuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten esimerkiksi bensiinin kallistuminen.

14.1. 9:52

STT

Kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio oli joulukuussa 3,5 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Marraskuussa inflaatio oli Tilastokeskuksen mukaan 3,7 prosenttia.

Inflaatiota hidasti joulukuussa muun muassa polttonesteiden hinnannousun taittuminen.

Joulukuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten omakotitalojen peruskorjausten, bensiinin, sähkön, dieselin ja asunto-osakeyhtiöiden remonttien kallistuminen.

Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten lasten päivähoitomaksujen, asuntolainojen keskikoron, kulutusluottojen korkojen, pitkien junamatkojen sekä tutkimus- ja hoitomaksujen halpeneminen.

Marraskuulta joulukuulle kuluttajahintojen kuukausimuutos oli -0,1 prosenttia, mikä johtui muun muassa polttonesteiden hintojen laskusta.

Korona inflaatiolukujen taustalla

Viime vuoden keskimääräinen inflaatio oli Suomessa 2,2 prosenttia. Nousu oli Tilastokeskuksen mukaan suurinta sitten vuoden 2012.

Yliaktuaari Kristiina Niemisen mukaan korkeat inflaatioluvut johtuvat ennen muuta koronapandemiasta.

Nieminen muistuttaa, että keväällä 2020 Suomeen iskenyt koronapandemia vavahdutti koko yhteiskuntaa, kun kauppoja jouduttiin sulkemaan eivätkä kuluttajat voineet enää käydä ostoksilla kuten ennen. Tämä heijastui myös kuluttajahintoihin. Inflaatio laski huhtikuussa 2020 rajoitustoimien ollessa tiukimmillaan muutamaksi kuukaudeksi jopa alle nollan.

Rajoitustoimia höllennettiin loppuvuonna 2020, mutta vuositasolla keskimääräinen inflaatio jäi silti matalaksi, 0,3 prosenttiin. Käytännössä keskimääräiset kuluttajahinnat eivät siis juurikaan muuttuneet.

”Osasyynä hintojen nousuun ovat yritysten investoinnit ja kustannusten nousu sekä maailmanmarkkinahintojen heilunta, mutta myös vuoden 2020 matala inflaatio. Käytännössähän kuluttajahinnat jäivät vuoden 2019 tasolle lähes kahdeksi vuodeksi. Painetta hintojen nostolle oli”, Nieminen sanoo Tilastokeskuksen tiedotteessa.

Euroalueen inflaatio joulukuussa viisi prosenttia

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli joulukuussa 5,0 prosenttia. Marraskuussa se oli 4,9 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli tällä laskutavalla joulukuussa 3,2 prosenttia.

EU-säännöksiin perustuvassa yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut