Ammattiliitto Pro ei jatka lakkoaan UPM:n tehtailla - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Ammattiliitto Pro ei jatka lakkoaan UPM:n tehtailla – Paperiliitto ja Sähköliitto ilmoittaneet jo aiemmin lakon jatkamisesta

Ammattiliitto Pro on kuitenkin jättänyt uuden lakkovaroituksen teknologiateollisuuteen. Lakko jatkaisi ensi perjantaina mahdollisesti alkavaa toimihenkilöiden lakkoa.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen kuvattiin Helsingissä helmikuussa 2020.

9.1. 19:42

STT

Toimihenkilöitä edustava Ammattiliitto Pro ei jatka lakkoaan metsäyhtiö UPM:n tehtailla Paperiliiton ja Sähköliiton tavoin helmikuulle.

Sähköliitto ja Paperiliitto ilmoittivat tällä viikolla jatkavansa lakkoaan tarvittaessa 5. helmikuuta saakka, mutta Pron hallitus päätti perjantaina, että se ei anna uutta lakkoilmoitusta. Näin ollen liiton jäsenet palaavat töihin 22. tammikuuta jälkeen.

Paperiliiton, Sähköliiton ja Ammattiliitto Pron lakko UPM:n tehtailla alkoi 1. tammikuuta. Lakon ilmoitettiin alun perin jatkuvan 22. tammikuuta asti, elleivät osapuolet pääse sitä ennen sopuun uusista työehdoista.

”Meidän hallituksemme päätyi pitkän ja perusteellisen keskustelun jälkeen siihen, että Pro ei anna uutta lakkoilmoitusta tässä vaiheessa, vaan meidän tavoitteemme edelleenkin on päästä kahdenvälisiin neuvotteluihin UPM:n johdon kanssa”, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Työriitalain mukaan työnseisauksesta tai sen jatkamisesta pitää ilmoittaa viimeistään kahta viikkoa ennen seisauksen tai sen jatkamisen alkamista.

”Nyt ollaan pattitilanteessa”

Malisen mukaan Pron hallituksessa tultiin siihen tulokseen, että uuden lakkoilmoituksen antaminen ei tämänhetkisessä tilanteessa olisi ollut hyvä ratkaisu.

”Tässä ollaan nyt tällaisessa pattitilanteessa ja ideologisessa tilanteessa, ja se lisäuhka ei meidän tapauksessamme olisi välttämättä vienyt asioita oikeaan suuntaan. Tässä täytyy nyt koettaa kaikki keinot, jotta päästään sopimaan tämän henkilöstöryhmän asioista UPM:n johdon kanssa. Tämä on nyt meidän hallituksemme arvio, että me menemme tällä kertaa tällä tiellä”, Malinen sanoi.

”Meidän tavoitteemme on se, että UPM olisi hyvä työnantaja ja menestyvä yhtiö Suomessa. Pelkällä riitelyllä näitä asioita ei viedä eteenpäin. Tämä oli meidän valintamme tällä kertaa, ja katsotaan mihin se johtaa. Jos tämä ei johda mihinkään, niin sitten täytyy miettiä asioita taas uudestaan”, Malinen jatkoi.

Malinen ei kommentoi sitä, onko Pron uudenlainen suhtautuminen johtanut jo neuvotteluyhteyden avautumiseen Pron ja UPM:n johdon välillä. ”Tähän en voi kommentoida. Jos asiat käynnistyvät ja niistä tiedotetaan, niin se on UPM:n ja meidän yhdessä päätettävä asia.”

Prolta uusi lakkovaroitus teknologiateollisuuteen

Vaikka toimihenkilöitä edustava Ammattiliitto Pro ei jatka lakkoaan UPM:n tehtailla, se on jättänyt uuden lakkovaroituksen teknologiateollisuuteen.

Uusi lakkovaroitus jatkaa joulukuun lopussa ilmoitettua lakkoa, jonka on määrä alkaa ensi perjantaina, jos teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksesta ei sitä ennen päästä sopuun.

Perjantaina erikseen nimetyillä työpaikoilla alkava lakko koskisi noin 8 000 teknologiateollisuuden toimihenkilöä.

Uuden lakkovaroituksen mukainen lakko alkaisi 24. tammikuuta ja jatkuisi 30. tammikuuta saakka.

Lakko koskee myös suunnittelu- ja konsulttialan toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalan piirissä olevaa työtä, jota tehdään lakossa olevaan yritykseen.

Lisäksi Pro on päättänyt koko teknologiateollisuuden alaa koskevasta ylityökiellosta, joka alkaa maanantaina ja päättyy 30. tammikuuta.

Ammattiliitto Pron ja Teknologiateollisuuden työnantajien valtakunnansovittelijan johdolla käymät työehtosopimusneuvottelut eivät toistaiseksi ole johtaneet tulokseen.

Keskiviikkona valtakunnansovittelijan toimistolla alkanutta sovittelua jatkettiin perjantaina etäyhteyden välityksellä, mutta riitaan ei saatu ratkaisua. Pron mukaan liitot ovat alustavasti sopineet uudesta tapaamisesta ensi viikolle.

Neuvottelut teknologiateollisuuden toimihenkilöiden uudesta työehtosopimuksesta alkoivat lokakuussa. Osapuolten välillä on ollut erimielisyyttä palkkaratkaisusta.

Keitele Groupia uhkaava lakko siirtyy

Metsäyhtiö Keitele Groupia uhanneen lakon alkamista siirretään viikolla eteenpäin, sovittelija Jukka Ahtela kertoo Twitterissä.

Ahtelan mukaan Teollisuusliiton ja Ammattiliitto Pron sekä Keitele Groupin välisen työriidan osapuolet jatkavat keskinäisiä neuvottelujaan 10. tammikuuta alkavalla viikolla.

Keitele Groupia uhanneen lakon alkamisajankohta siirtyy ensi torstaista tammikuun 20. päivään.

Seuraava sovittelu osapuolten välillä on Ahtelan mukaan ensi perjantaina.

Valtakunnansovittelijan toimisto kertoi perjantaina, että Keitele Group ja Teollisuusliitto aloittavat yrityskohtaiset työehtosopimusneuvottelut Ahtelan johdolla. Osapuolet neuvottelivat Ahtelan johdolla sunnuntaina.

Osana tes-neuvotteluiden aloittamista osapuolet sopivat, että Teollisuusliitto, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ja Rakennusliitto purkavat Keitelettä koskevat saartotoimet sovittelun ajaksi. Uusia saartotoimia ei julisteta sovittelun aikana.

Keitele puolestaan sitoutui noudattamaan sovittelun aikana työehdoissaan vähintään vuodenvaihteessa päättyneen mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksen tasoisia määräyksiä. Näihin kuuluvat myös ammattiyhdistystoimintaa koskevat määräykset.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut