Naisille räätälöity uusi koulutusohjelma antaa eväitä armeijaan - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Naisille räätälöity uusi koulutusohjelma antaa eväitä armeijaan

Puolustusvoimat haluaisi satoja naisia lisää asepalvelukseen.

Naisille räätälöity uusi koulutusohjelma antaa entistä enemmän eväitä asepalvelukseen. Suomen kansainvälisen valmiusjoukon (SKVJ) kriisinhallintaharjoitus Säkylässä marraskuussa 2021.

8.1. 19:20

Helsinki

Reserviläisliiton uutena toiminnanjohtajana elokuussa aloittaneella Minna Nenosella on pitänyt kiirettä. Syksy meni pitkälti edunvalvonnan parissa, ja marraskuun puolivälissä oli liittokokous.

”Vauhdikkaat ensimmäiset neljä kuukautta ovat olleet. Tapahtumiakin on valmisteltu, mutta niitä on myös koronan takia peruttu”, Nenonen kertoo.

Liiton strategiaan liittyvistä asioista tapetilla on ollut muun muassa maanpuolustustietoisuuden lisääminen ja siihen kytkeytyvä yleinen asevelvollisuus Suomessa.

Marraskuussa eduskunnan parlamentaarinen komitea, jonka tehtävänä oli pohtia asevelvollisuuden uudistamista, ehdotti hallitukselle kutsuntojen ulottamista koko ikäluokkaan eli myös naisiin.

Ehdotuksen mukaan kutsunnoissa tiedotettaisiin jatkossa kaikille naisille vapaaehtoisen asepalveluksen mahdollisuudesta. Naisilla ei olisi enää erillistä kutsunta-aikaa.

Reserviläisliitto oli aiemmin syksyllä antanut lausunnon valtioneuvoston puolustusselontekoon, jossa asevelvollisuuden uudistusta käsiteltiin. Liitto kannatti, että naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakemisen takarajaa aikaistettaisiin nykyisestä. Näin naisten valintatilaisuus voitaisiin järjestää yhtä aikaa miesten kutsuntojen kanssa.

”Yhtenäisyys alkaa siitä. Olemme tätä olleet liitossa ajamassa. Tarkoitus on saada yksi ikäluokka kokonaisuudessaan tavoitettua kutsunnoissa”, Nenonen sanoo.

Keskeytykset vähemmälle

Tähän saumaan Reserviläisliiton naisjäsenten työryhmä on suunnitellut yhdessä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kanssa naisille tarkoitetun uuden asepalvelukseen valmentavan koulutusohjelman. Tarkoitus on antaa asepalvelusta harkitseville naisille ennakkoon mahdollisimman tarkka käsitys palveluksen sisällöstä. Työ alkoi toissa vuonna, ja ensimmäiset kurssit ovat jo käynnistyneet.

”Olemme miettineet, miten naisia voitaisiin nykyistä paremmin valmentaa, jotta he pärjäisivät palveluksessa eivätkä kokisi pettymyksiä ja keskeyttäisi”, Nenonen kertoo.

MPK on jo aiemmin järjestänyt asepalvelusta esitteleviä Intti tutuksi -kursseja sekä miehille että naisille. Uusi yksinomaan naisille tarkoitettu ohjelma on näitä kattavampi palvelukseen valmentava koulutuspaketti.

”Sisältö lähtee sotilaan perustaidoista, joista edetään vaativammille tasoille. Lisäksi pakettiin kuuluu ammunnan koulutusta, johtamista ja yleisempää tutustumistoimintaa”, Nenonen kertoo.

Hänen mukaansa naisilla palveluksen keskeyttäminen johtuu useimmin fyysisistä tekijöistä: jalat eivät esimerkiksi kestä marssimista painavassa varustuksessa. Miehillä syyt ovat sen sijaan moninaisemmat. Tilastokeskuksen mukaan merkittävin yksittäinen syy palveluksen keskeyttämiselle on mielenterveys. Asepalveluksen keskeyttää vuosittain noin 15 prosenttia kaikista varusmiehistä ja -naisista.

Kaikenlaiseen kiusaamiseen ja häirintään pitää Nenosen mukaan olla Puolustusvoimissa nollatoleranssi. Hän toivoisi nykyistä enemmän tutkimusta siitä, kokevatko naiset palveluksessa erilaista kiusaamista kuin miehet.

”Mielestäni pitäisi selvittää, ollaanko siellä (Puolustusvoimissa) todella edelleen tilanteessa, jossa naisia syrjitään”, Nenonen sanoo.

”Mitä mahdollisen kiusaamisen taustalla on? Löytyykö sieltä jotain”, joka koskee vain naisia ja johon voitaisiin puuttua?

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut