Keskustelua etäkoulusta käydään aikuisten edun näkökulmasta, sanoo lapsiasiavaltuutettu - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Keskustelua etäkoulusta käydään aikuisten edun näkökulmasta, sanoo lapsiasiavaltuutettu

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan Suomessa ei ole vielä otettu käyttöön Maailman terveysjärjestön WHO:n kaikkia suosituksia koulunkäynnin järjestämisestä koronapandemian aikana.

6.1. 20:11

Helsinki

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen sanoo STT:lle, että hän pitää sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ehdotusta koulujen etäopetuksesta yllättävänä ja valitettavana. Hänen mielestään keskustelua käydään taas aikuisten etua silmällä pitäen, kuten huoltovarmuuden ja työntekijöiden saatavuuden näkökulmasta.

Pekkarinen myös totesi Twitterissä, että etäopetukseen siirtymisen tulee perustua lapsen etuun, ei yhteiskunnan huoltovarmuuteen.

Pekkarisen mukaan etäopetuksen vaikutukset lapsiin ja nuoriin vaihtelevat. Osa lapsista ja nuorista hyötyy etäopetuksesta, osalle sen vaikutukset ovat neutraalit.

–  Mutta sitten meillä on osa lapsista, jotka eivät opi yhtään mitään. He jäävät niin pahasti jälkeen opetuksesta, että heidän eriarvoinen asemansa vain vahvistuu etäopetuksen kautta.

Pekkarinen kertoo vaatineensa kesästä lähtien, että Suomen kouluissa otettaisiin käyttöön Maailman terveysjärjestön WHO:n suositukset koulunkäynnin järjestämisestä koronapandemian aikana.

–  On lukuisia toimenpiteitä, joita emme ole vielä toteuttaneet, kuten esimerkiksi oppilaiden testaaminen.

"Miten vanhemmat voivat tukea erityisoppilaiden opiskelua kotona"

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi STT:lle torstaina, ettei esikoululaisia, 1.–3. luokkalaisia tai erityisen tuen oppilaita olla siirtämässä etäopetukseen.

Myös Pekkarisen mukaan pienten koululaisten ja erityisoppilaiden etäopetukseen pitää siirtyä vain äärimmäisessä tilanteessa, koska he tarvitsevat etäopetuksessa vanhempien tukea.

–  Jos tätä tehdään jonkinlaiset huoltovarmuusargumentit edellä, silloin tulee kysymys myös siitä, miten työssäkäyvät vanhemmat voivat tukea pikkukoululaisten ja erityisoppilaiden opiskelua kotona. Onhan sekin sitten työvoiman saatavuusongelma ja yhteiskuntajärjestyksen kannalta hankala tilanne, hän totesi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut