Opetushallituksen johtaja: ”Koulujen siirtyminen etäopetukseen maanantaihin mennessä on lähes mahdoton tehtävä” - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Opetushallituksen johtaja: ”Koulujen siirtyminen etä­opetukseen maanantaihin mennessä on lähes mahdoton tehtävä”

Jos suuri osa oppilaista on sairaana tai karanteenissa, on vain todettava, että koulutusta ei pystytä enää pyörittämään edes etänä, sanoo Opetushallituksen Kurt Torsell.

Viime vuonna peruskoululaiset pääsivät aloittamaan kevätlukukauden normaalisti. Oppilaat aloittivat vuoden ensimmäisen koulupäivän Itäkeskuksen peruskoulussa Helsingissä tammikuussa 2021.

6.1. 18:20 | Päivitetty 6.1. 19:50

Koulujen mahdollinen siirtyminen heti ensi maanantaina etäopetukseen on käytännössä mahdoton tehtävä. Näin arvioi johtaja Kurt Torsell Opetushallituksesta.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan sote-ministeriryhmä keskusteli keskiviikkona muun muassa koulujen etäopetuksesta. Päätöksiä kokouksessa ei tehty, mutta HS:n tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö (STM) aikoo suositella etäopetukseen siirtymistä.

Esitys tehdään hallituksen korona­ministeri­ryhmälle, joka kokoontuu kello 14 perjantaina.

”Aikataulullisesti maanantai olisi todella haastava. Joku aika siirtymiselle täytyy olla. Moni koulu aloittaa toimintansa loman jälkeen maanantaina, joten kirjat ja läppärit ja kaikki tavarat ovat fyysisesti koululla. Käytännön järjestelyt on hankala saada viikonlopun aikana aikaiseksi”, Torsell sanoo.

Opetushallituksen Torsell pohtii, kuinka päätös olisi lainsäädännön näkökulmasta mahdollista tehdä tällä hetkellä.

”On mahdollista, että paikalliset koronaohjausryhmät päättävät yhdessä terveys­viranomaisten kanssa, että etäopetukseen siirrytään. Silloin opetuksen järjestäjät tulevat siihen päätökseen, että siirretään tietyt alueet tai koulut etä­opetukseen. Tai sitten aluehallinto­virastot katsoisivat, että kouluissa ei voida taata terveys­turvallisuutta ja ne pistäisivät koulut käyttökieltoon”, sanoo.

Perjantaina poliitikot joutuvat puntaroimaan sitä, mihin vaakakuppi kallistuu.

”Jos nähdään, että on liian suuret terveysriskit olemassa, on mahdollista, että on siirryttävä etäopetukseen. Jos katsotaan sitä, mikä on lasten psyykelle ja hyvinvoinnille parasta, pysytään lähiopetuksessa”, Torsell sanoo.

Työntekijöiden sairastumiset ja altistuneiden karanteenit ovat aiheuttaneet niin paljon poissaoloja, että monia aloja vaivaa jo työntekijä- ja sijaispula. Huonoimmillaan sama voi olla edessä myös opetusalalla.

Opetushallituksen Torsell huomauttaa, että jos suuri osa oppilaista on sairaana tai karanteenissa, on vain todettava, että koulutusta ei pystytä enää pyörittämään, edes etänä.

Jos tämä tulisi eteen, perusopetuslain mukaan menetetyt työpäivät on korvattava lisäämällä työpäiviä enintään kuudella päivällä. Lisäys pitäisi tehdä, jos etä­opetustakaan ei järjestettäisi.

Torsell on juuri itsekin sairastanut omikronmuunnoksen aiheuttaman koronataudin ja on huomenna viimeistä päivää eristyksessä.

”Oma kokemus on, että omikron leviää varsin nopeasti.”

Hän arvioi, että sen vaikutus ei ihan nopeasti katoa koulujen lyhytaikaisella sulkemisella.

”En usko, että lyhyt aika auttaisi. Jos taas etäopetus kestää esimerkiksi kuukauden, se on erityisesti yläkoulujen ja toisen asteen opiskelijoiden psyykkiselle hyvinvoinnille pitkä aika. Heillä hyvinvointivaje on jo monella nyt aika kova”, Torsell sanoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut