STM pyytää Puolustusvoimia varautumaan ”pikaisesti” virka-avun antamiseen: noin 5 000 ihmistä auttamaan testauksessa, jäljityksessä ja rokottamisessa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

STM pyytää Puolustusvoimia varautumaan ”pikaisesti” virka-avun antamiseen: noin 5 000 ihmistä auttamaan testauksessa, jäljityksessä ja rokottamisessa

Varsinaiset virka-apupyynnöt tulevat myöhemmin kunnilta ja sairaanhoitopiireiltä.

Lääkintämiehiä maavoimien Northern Forest 21 sotaharjoituksessa Rovajärven ampuma-alueella Rovaniemellä 21. toukokuuta 2021.

4.1. 21:38

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää Puolustusvoimia varautumaan virka-avun antamiseen kunnille ja sairaanhoitopiireille koronavirusepidemian vuoksi.

”Terveydenhuollon ammattihenkilöstöä avustavan ja tukevan virka-avun tarvittava määrä tarkentuu neuvotteluissa kunnan ja sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavien tahojen kanssa. Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää kuitenkin Puolustusvoimia varautumaan jo tässä vaiheessa noin 5 000 henkilön noin kahden kuukauden työpanosta vastaavaan apuun, jota tulisi pystyä tarjoamaan mahdollisimman pikaisesti”, ministeriön lähettämässä varautumispyynnössä sanotaan.

Pyynnöstä kertoi ensimmäisenä MTV Uutiset.

Sosiaali- ja terveysministeriö ei siis itse pyydä virka-apua Puolustusvoimilta, vaan mahdolliset pyynnöt tulevat myöhemmin kunnilta ja sairaanhoitopiireiltä. Mahdollisuus pyytää virka-apua perustuu tartuntatautilakiin.

”Virka-avun antamisen edellytyksenä on, että se ei vaaranna virka-apua antavalle viranomaiselle säädettyjen muiden tärkeiden tehtävien suorittamista”, laissa sanotaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) perusteli MTV Uutisille varautumispyyntöä sosiaali- ja terveydenhuollon resurssipulalla.

”Tehtävää on testaamisessa, jäljityksessä ja rokottamisessa, ja samalla henkilökuntaa sairastuu yhä enemmän. Sote-kentällä tarvitaan nyt pikaisesti apua”, Kiuru sanoi.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi MTV Uutisille, että hänen mielestään Puolustusvoimien pitää antaa kaikki se virka-apu, johon resurssit riittävät. Esimerkiksi 5 000 varusmiehen irrottaminen ei kuitenkaan Kaikkosen mukaan ainakaan välittömästi onnistu.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut