Useat vihreät väläyttävät Natoon liittymistä: ”Putinin ulostulot ovat lisänneet tarvetta keskustella kannastamme”, sanoo Iiris Suomela - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Useat vihreät väläyttävät Natoon liittymistä: ”Putinin ulostulot ovat lisänneet tarvetta keskustella kannastamme”, sanoo Iiris Suomela

Vihreiden Nato-kanta saattaa muuttua toukokuun puoluekokouksessa. Puheenjohtajan sijaisena toimiva Suomela ei halua kertoa omaa kantaansa.

Vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela marraskuussa puolueen aluevaalikampanjan avauksessa Helsingissä.

3.1. 17:59

Useat vihreät katsovat, että Suomen tulisi hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä tai ainakin harkita jäsenyyden hakemista.

Europarlamentaarikko Ville Niinistö kertoi maanantaina päätyneensä näyttämään Nato-jäsenyydelle ”keltaista valoa”.

”Kysymys ei ole viikoista tai kuukausista, mutta pidän mahdollisena, että Suomi voisi halutessaan pyrkiä Naton jäseneksi jo seuraavan viiden vuoden kuluessa", Niinistö kirjoittaa blogissaan.

Toinen vihreiden europarlamentaarikko Alviina Alametsä puolestaan sanoo, että Suomen olisi aika aloittaa neuvottelut Nato-jäsenyydestä.

”Pitkän harkinnan jälkeen ajattelen, että Nato-jäsenyys olisi tie varmistaa Suomen itsenäisyys ja vahvistaa rauhaa Itämerellä”, Alametsä linjasi tiedotteessaan.

Viime viikolla vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne sanoi, että Suomen tulisi ”lunastaa Nato-optionsa viipymättä”.

Vihreiden voimassa oleva kanta vuodelta 2018 on, että ”vihreät ei näe Nato-jäsenyyttä ajankohtaisena, mutta turvallisuuspoliittisen tilanteen muuttumista on jatkuvasti seurattava”. Onko tähän tulossa muutos, vai ovatko viime päivien ulostulot vain yksittäisten edustajien näkemyksiä?

Puheenjohtajan sijaisena toimiva kansanedustaja Iiris Suomela kertoo, että vihreät päivittää poliittisen ohjelmansa toukokuun puoluekokouksessa. Valmistelutyö on jo käynnissä.

”Sitä ei kukaan voi kiistää, etteikö viime vuosina ole tapahtunut paljon.”

Suomela ennakoi, että Nato-kannasta käydään puolueen sisällä vilkas keskustelu.

”Sitä ei kukaan voi kiistää, etteikö viime vuosina ole tapahtunut paljon. Varsinkin viime viikkoina Vladimir Putinin ulostulot ovat lisänneet tarvetta keskustella kannastamme ja siitä, pitäisikö sitä päivittää johonkin suuntaan. Etupiiriajattelun vahvistuminen haastaa Suomea hakemaan omaa linjaansa.”

Omaa kantaansa Suomela ei halua kertoa.

”Minun tehtäväni on mahdollistaa jäsenistön keskustelu ja sitten puoltaa sekä tukea toukokuussa yhdessä päättämäämme kantaa. Tässä vaiheessa suhtaudun kysymykseen tarkkaillen ja keskustelua odottaen.”

Suomela sanoo painottaneensa omassa ajattelussaan sitä, miten johtavat Nato-maat suhtautuvat ihmisoikeuksiin.

Donald Trumpin presidenttikaudella tästä oli valtava huoli, ja hän oli myös sotilaallisesti arvaamaton johtaja. Mutta Joe Bidenin aikakaudella tilanne on muuttunut, ja totta kai se saa monet pohtimaan, mikä on tässä ajassa oikea tapa suhtautua sotilaallisiin liittoutumiin myös ihmisoikeuksien näkökulmasta.”

Suomela toteaa, että vaikka vihreiden oma kanta Nato-kysymykseen muuttuisi keväällä, Suomen linjasta päättävät hallitus ja eduskunta.

”Eli lähinnä tässä meidän sisäisessä keskustelussamme katsotaan kohti tulevaa hallituskautta ja hallitusneuvotteluja.”

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut