Mietitkö, miksi vaivautua äänestyskopille? Tässä ovat syyt – Sastamalalaiset puoluetoimijat vääntävät nyt rautalangasta, mistä ihan oikeasti päätetään - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Mietitkö, miksi vaivautua äänestyskopille? Tässä ovat syyt – Sastamalalaiset puoluetoimijat vääntävät nyt rautalangasta, mistä ihan oikeasti päätetään

Pyysimme Sastamalan valtuustopuolueiden vaalivastaavia kertomaan, miksi sastamalalaisten olisi tärkeä äänestää tammikuun aluevaaleissa. Kukin arvioi lisäksi, montako sastamalalaista voi parhaassa tapauksessa päästä läpi maakunnan kattavaan valtuustoon.

Tays Sastamala, vanhusten hoiva ja pelastuslaitos. Muun muassa näistä palveluista päätetään kohta Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa.

1.1. 21:06

”Mikä olisi tärkeämpi asia ihmiselle kuin terveys ja se, miten nopeasti pääsee lääkäriin tai missä on lähin palokunta ja ambulanssi?” Näin tiivistää Sastamalan Keskustan kunnallisjärjestön sihteeri Sinikka Lakkinen ja puhuu monen aluevaaleihin valmistautuvan sastamalalaistoimijan suulla.

Pyysimme Sastamalan valtuustopuolueiden vaalivastaavia vääntämään rautalangasta, miksi sastamalalaisten olisi tärkeä äänestää tammikuun aluevaaleissa. Kärkeen vastauksissa nousivat yksiselitteisesti terveys- ja pelastustoimen palvelujen toimivuus sastamalalaisten kannalta.

Sastamalan Kokoomuksen vaalipäällikkö Leena Palomäki tähdentää, että nyt kyse on palveluista, joita jokainen sastamalalainen tarvitsee tavalla tai toisella.

”On erittäin tärkeää, että Sastamalassa äänestetään sastamalalaista ehdokasta, jotta meillä ovat niin sanotut omat valtuutetut tekemässä päätöksiä tärkeistä asioista. Kuka uskoo, että esimerkiksi tamperelaista valtuutettua kovasti kiinnostaa, miten ikäihmisten palvelut Sastamalassa ovat saavutettavissa tai se, kuinka meillä terveyskeskukset palvelevat?” hän kysyy.

Vasemmistoliiton Timo Haapanen muistuttaa siitä, kuinka merkittävistä päätöksistä on kyse. Sote-palvelut ovat nykyisellään vieneet kuntien budjeteista noin 60 prosenttia ja työllistäneet 50 prosenttia kuntien työntekijöistä.

”Mitä enemmän saamme sastamalalaisia päättäjiä, sen paremmat mahdollisuudet meillä on saada näkemyksiämme kuulluksi.”

Sastamalan Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Sami Pajunoja sanoo, että nyt päätetään sote-palveluverkosta, jota on jo Sastamalassa supistettu.

”Terveyspalvelut täytyisi ehdottomasti säilyttää kunnassamme. Liika leikkaaminen aiheuttaa potilasjonojen siirtymisen vielä pidempien matkojen päähän.”

Leevi Karisalmi, Sastamalan sosiaalidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja ja vaalipäällikkö, on huolissaan etenkin heikommassa asemassa olevista kuntalaisista, jos äänestysinto jää laimeaksi.

”He äänestävät yleensä harvemmin ja nyt, etenkin näissä vaaleissa, on kyse siitä, miten yhteiskunta turvaa oikeuden terveyteen ja hyvinvointiin myös niille, jotka tarvitsevat yhteiskunnan tukea eniten.”

Vihreiden Eveliina Asikainen sanoo, että sastamalalaisten äänillä Lounais-Pirkanmaan näkemykset nousevat mukaan päätöksentekoon. Kristillisdemokraattien Pirjo Raunio on samoilla linjoilla ja arvioi, että aluevaltuusto tulee olemaan joka tapauksessa hyvin Tampere-painotteinen.

”Sastamalalaisten olisi todella tärkeää äänestää paikallista ehdokasta, jotta paikkakunnan ääni saataisiin kuuluviin.”

Muun muassa näistä aluevaltuusto päättää

  • Tays Sastamalan palvelut, niiden laajuus ja kehittäminen

  • Sairaalakampuksen (sairaala ja pääterveysasema) palvelutaso

  • Kiirevastaanoton säilyminen

  • Hyvinvointikeskusten (sosiaali- ja terveyspalvelukeskusten) sijainti ja palvelutaso

  • Pelastustoiminnan verkosto

  • Vapaapalokuntien resurssointi ja rahoitus

  • Sote-palveluiden henkilökunnan riittävyys ja hyvinvointi

  • Palvelualueet, joilla palveluja järjestetään. Pirkanmaa tulee jakautumaan 5-7 alueeseen.

Listaus perustuu Sastamalan valtuustopuolueiden vaalivastaavien kyselyvastauksiin 29.-30.12. Vaalivastaavia pyydettiin nimeämään aluevaltuuston päätäntävaltaan kuuluvista asioista tärkeimmät Sastamalan kannalta.

Ensimmäistä kertaa järjestettävien aluevaalien äänestysinnon on pelätty ennakkoarvioissa jäävän matalaksi. Paikalliset vaalivastaavat myöntävät juhlapyhien jälkeisen ajankohdan ja koronatilanteen olevan haasteellisia äänestysaktiivisuuden kannalta. Kokoomuksen Palomäki muun muassa tunnistaa, että vaalit eivät ennen joulua juuri kiinnostaneet ihmisiä. Nyt koronarajoitukset puolestaan vaikuttavat voimakkaasti.

Monet vaalivastaavat kertovat, että vaalityö painottuukin sosiaaliseen mediaan ja sähköisiin kanaviin. Keskusta kertoo, ettei näillä tiedoin voi järjestää toritapahtumia. Vihreät sen sijaan aikoo kampanjoida myös torilla, vaikka korona vaikuttaakin todella paljon.

”Se luo epävarmuutta ja on hidastanut kampanjoinnin suunnittelua”, sanoo Eveliina Asikainen.

Samaa harmittelee sdp:n Karisalmi.

”On erittäin harmillista, mikäli äänestäjiä ei päästä tapaamaan toreilla ja muualla.”

Näin monta ehdokasta voi päästä Sastamalasta läpi

Koronaa tai ei, äänestysaktiivisuudella on suuri merkitys niin paikallisesti kuin koko Pirkanmaalla. Äänestysinto ratkaisee, montako aluevaltuutettua Sastamalasta pääsee läpi ja millä äänimäärällä.

Paikalliset vaalivastaavat arvioivat, että parhaassa tapauksessa Sastamalasta voi päästä 79-jäseniseen aluevaltuustoon viisi valtuutettua, mutta ryhmien arviot heittelevät runsaasti; kahden ja viiden välillä.

Perussuomalaiset ja vasemmisto tekevät varovaisimman arvion ja veikkaavat 2-3 läpimenijää Sastamalasta.

”Ihanne olisi jopa 4 valtuutettua, mutta riittääkö paikallisten näkyvyys Pirkanmaalla?” mietti perussuomalaisten Pajunoja.

Muut ryhmät arvioivat sastamalalaisia läpimenijöitä olevan vähintään kolme – ehkä enemmänkin. Kristillisten mukaan 3-4 ehdokasta voi päästä läpi, jos sastamalalaiset äänestävät innokkaasti ja sastamalalaisia ehdokkaita. Sdp:n Karisalmi pitää realistisena ”kourallista” valtuutettuja Sastamalasta ja vihreiden Asikainen arvioi 4-5 läpimenijää.

Kokoomuksen Palomäki muotoilee mahdollisuuksia olevan runsaaseenkin läpimenoon. Keskustan Lakkinen puolestaan heittää arvion 3-5 sastamalalaisesta aluevaltuutetusta.

Puolueiden paikalliset vaalivastaavat arvioivat, että aluevaltuustoon voi riittää 500-600 ääntä, mutta todennäköisimmin läpimenoon tarvitaan noin 1000, tai jopa 1500, ääntä.

Aluevaalit

Aluevaaleissa valitaan Pirkanmaan hyvinvointialueelle aluevaltuusto.

Aluevaltuustoon valitaan 79 valtuutettua ja varavaltuutetut Pirkanmaan hyvinvointialueelta.

Sastamalasta on ehdolla 31 ehdokasta 10 eri puolueesta.

Aluevaalien ennakkoäänestys kotimaassa on 12.-18. tammikuuta ja varsinainen vaalipäivä on 23. tammikuuta.

Aluevaltuusto aloittaa työnsä 1. maaliskuuta.

Omien ryhmiensä mahdollisuuksiin paikalliset vaalivastaavat suhtautuvat toiveikkaasti. Keskusta, sdp ja perussuomalaiset pitävät minimituloksena saada vähintään yksi paikallinen ehdokas läpi aluevaltuustoon. Vihreät ja kristilliset toivovat ryhmiensä saavan yhden sastamalalaisen ehdokkaan läpi.

Kokoomus ja vasemmisto eivät aseta suoria lukumäärätavoitteita. Kokoomuksen Palomäki vastaa olevansa tyytyväinen, kun kaikki kokoomuksen asettamat sastamalalaisehdokkaat menestyvät, ja vasemmiston Haapanen, kun mahdollisimman moni menee läpi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut