Hallitus päätti uusista rajoituksista: koronapassi jäädytettiin ja sisärajavalvonta palautettiin - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Hallitus päätti uusista rajoituksista: koronapassi jäädytettiin ja sisärajavalvonta palautettiin

Päätökset ovat voimassa tammikuun puoliväliin.

28.12.2021 19:56

Helsinki

Koronapassia ei voi käyttää torstaista lähtien yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille. Hallituksen tiistaina tekemä päätös on voimassa kolmen viikon ajan 20. tammikuuta asti.

Rajoitus koskee koronaviruksen leviämisvaiheessa olevia sairaanhoitopiirien alueita sekä kaikkia yleisötilaisuuksia ja asiakastiloja, joihin kohdistuu rajoituksia. Alueelliset viranomaiset päättävät, millaisia rajoituksia alueilla on käytössä.

Aluehallintovirastot ovat jo aiemmin kieltäneet yleisötilaisuuksien pitämisen muun muassa Satakunnan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla.

Sote-ministerityöryhmä päätti tiistaina myös aloittaa pikaisesti valmistelun koronapassia koskevan säännöksen muuttamiseksi siten, että rajoitustoimia on jatkossa mahdollista kohdentaa tarkemmin.

Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö ohjeistaa aluehallintovirastoja tarkastelemaan omien alueidensa yleisötilaisuuksiin ja asiakastiloihin kohdistuvia rajoituksia erityisesti matalan riskin tilaisuuksien kohdalla.

Suomeen saapuvilta todistus negatiivisesta koronatestistä

Hallitus päätti tiistaina myös sisärajavalvonnan käyttöönotosta. Sisärajavalvonta palautettiin heti tiistaista alkaen Suomen ja kaikkien Schengen-maiden väliseen liikenteeseen. Päätös on voimassa 16. tammikuuta saakka.

Lisäksi hallitus kiristi maahantulon rajoituksia niin, että Suomeen ulkomailta saapuvilta vaaditaan todistus täydestä rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronataudista sekä näiden lisäksi todistus alle 48 tuntia vanhasta negatiivisesta koronatestituloksesta.

Vaatimus koskee vuodenvaihteeseen asti vuonna 2005 tai sitä aikaisemmin syntyneitä ja vuodenvaihteen jälkeen vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä.

Negatiivista koronatestitulosta ei edellytetä Suomen kansalaisilta, Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta eikä henkilöiltä, joiden maahantulon perusteena on välttämätön syy, kuten perheasiat.

Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan rajayhteisöjen asukkaita sekä Ruotsin Norrtäljen kunnan ja Ahvenanmaan maakunnan välisessä liikenteessä matkustavia henkilöitä koskevat säännöt ovat astetta lievempiä. Heidän kohdallaan riittää todistus enintään seitsemän vuorokauden sisällä tehdyn koronatestin negatiivisesta tuloksesta.

Lue lisää: Avi harkitsee koronarajoitusten jatkamista Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa – Satakunnan ATTR antaa suosituksensa keskiviikkona

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut