Kissalla todettu ensimmäistä kertaa koronatartunta Suomessa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Harvinainen tapaus: Kissalla todettu ensimmäistä kertaa koronatartunta Suomessa – ”Ihmisten rokottaminen tautia vastaan suojaa tartunnalle alttiita eläimiä”

Ruokavirasto tiedotti kissan koronatartunnasta tiistaina.

28.12.2021 10:55

Kissalla on varmistettu koronatartunta ensimmäistä kertaa Suomessa, Ruokavirasto tiedotti tiistaiaamuna.

Omistaja epäili kissaan saaneen tartunnan ihmiseltä ja sairaalle kissalle tehtiin testi.

Ruokavirasto toteaa, että tämänhetkisen tiedon perusteella viruksen tarttuminen lemmikkiin on harvinaista. Näillä tartunnoilla ei vaikuta olevan merkitystä taudin leviämiseen, Ruokavirasto muistuttaa.

– Ihmisten rokottaminen tautia vastaan suojaa myös tartunnalle alttiita eläimiä, kun viruksen kierto ihmisissä vähenee. Mihin tahansa infektiotautiin sairastuneen henkilön on hyvä välttää eläinten tarpeetonta käsittelyä ja pestä kädet huolellisesti aina esimerkiksi ennen lemmikkien ruokien käsittelyä, tiedotteessa todetaan.

Omistajan mukaan kissa voi tällä hetkellä jo paremmin. Ruokavirasto kertoo myös, ettei löydöksestä seuraa viranomaistoimenpiteitä.

Ruokavirasto kertoo, että tartuntoja on maailmalla todettu useilla eläinlajeilla. Lemmikeistä niitä on todettu lähinnä kissoilla ja koirilla, eivätkä ne yleensä ole olleet oireellisia.

Toimi näin

Jos ihmisen covid-19-tautiin sairastumisen jälkeen samassa taloudessa olevalle kissalle tai koiralle tulee hengitystie- tai ruuansulatuskanavaoireita, voi eläimen tartuntaa pitää mahdollisena.

Lemmikki kannattaa pitää tällöin sisällä. Jos lemmikin oireet edellyttävät hoitoa, omistajan tulee ensin ottaa eläinlääkäriin yhteyttä puhelimitse ja ilmoittaa epäilystä. Eläinlääkäri keskustelee mahdollisesta koronanäytteenotosta Ruokaviraston laboratorion kanssa. Näytteenotto tehdään omistajan kustannuksella mutta näyte tutkitaan maksutta Ruokavirastossa.

Eläintautilainsäädännön mukaan tartunta on kissalla muu ilmoitettava eläintauti. Eläinlääkärin on ilmoitettava epäilyistä ja todetuista tartunnoista kunnaneläinlääkärille tai aluehallintovirastoon viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Lähde: Ruokavirasto

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut