Flunssa jyllää nyt voimalla - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Flunssa jyllää nyt voimalla – "Monelle on saattanut syntyä immuunivajetta”

Liikkeellä olevat virukset aiheuttavat nuhaa, yskää, kurkkukipua ja kuumetta. Sairastaminen kestää tavallisesti parista päivästä viikkoon.

Koronapandemian aikana influenssa- ja flunssatartunnat ovat olleet huomattavasti tavallista vähäisempiä.

19.12.2021 16:22

Suomessa on liikkeellä rajujakin oireita aiheuttavaa flunssaa.

”Oirekirjo voi olla hyvinkin laaja hyvin lievästä oireettomaan tai pahimmassa tapauksessa vakavaan, sairaalahoitoa vaativaan. Yleensä hengitystieinfektiot ovat lieviä. Lisäksi paljon on myös oireettomia tartuntoja”, sanoo johtava asiantuntija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Covid-19 ja influenssavirus pois lukien hengitystieinfektioita kutsutaan usein flunssaksi.

Liikkeellä olevia viruksia on lähes mahdotonta erottaa lieväoireisesta koronataudista, sanoo Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) infektiolääkäri Reetta Huttunen.

Oireet ovat hyvin samankaltaisia: nuhaa, yskää, kurkkukipua ja kuumetta. Sairastaminen kestää tavallisesti parista päivästä viikkoon.

Jos tauti on vaikea, se on todennäköisemmin influenssan tai koronaviruksen aiheuttama. Näiden jälkioireetkin ovat vaikeampia kuin muiden flunssien, jopa kuolettavia.

”Influenssa voi pahimmillaan aiheuttaa vaikean, tehohoitoon johtavan hengitystieinfektion, mutta koronaviruksessa vaikean infektion riski on väestötasolla jopa influenssaakin suurempi.”

THL seuraa vain laboratoriossa varmistettuja tartuntoja, jotka ovat ainoastaan pieni osa varsinaisista tartunnoista.

Monesti flunssa sairastetaan kotona ja terveydenhuollon vastaanotolle hakeudutaan vain vakavampien oireiden takia. Kaikilta ei varmisteta taudinaiheuttajaa laboratoriotestillä.

”Koronatesti saatetaan tehdä, mutta muiden hengitystieinfektioiden aiheuttajat jäävät usein selvittämättä”, Ikonen sanoo.

Hänen mukaansa näistä aiheuttajista on todettu aiemmin syksyllä muun muassa parainfluenssan aiheuttamia tartuntoja. Myös adeno- ja rinoviruksen aiheuttamia tartuntoja on todettu, samoin kausikoronaviruksen.

”Normaalisti elimistö saa kohtaamistilanteessa aina immuunisuojaansa tehostetta.”

Koronapandemian aikana influenssa- ja flunssatartunnat ovat olleet huomattavasti tavallista vähäisempiä. Siitä ovat pitäneet huolen kontaktien väheneminen ja muut varotoimet, kuten käsihygienia.

Hengitystieviruksia on kiertänyt vähemmän, ja monelle on saattanut syntyä immuniteettivajetta.

”Normaalisti elimistö saa kohtaamistilanteessa aina immuunisuojaansa tehostetta”, Ikonen sanoo.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että flunssakierrossa on tapahtunut muutos.

”Loka–marraskuussa raportoitiin jopa pandemiaa edeltävää aikaa enemmän parainfluenssatartuntoja. Marras–joulukuussa on tultu tästä jo alaspäin, mutta kyllä tartuntoja edelleen raportoidaan.”

Samoin rs-viruksen (rsv) tartunnoissa näkyy selvää kasvua.

”Marraskuussa tartuntoja todettiin lokakuuhun verrattuna yhdeksänkertainen määrä. Lisäksi joulukuun puoliväliin mennessä tartuntoja on todettu jo noin 1 200. Se on enemmän kuin koko marraskuussa”, Ikonen kertoo.

Marras–joulukuun rsv-tartunnoista noin 70 prosenttia on todettu 0–4-vuotiailla. Vakavampia tautimuotoja esiintyy pienten lasten lisäksi vanhuksilla.

”Tässä pitää kuitenkin ottaa huomioon se, mitä ryhmää testataan. Kyllä tartuntoja esiintyy kaikissa ikäryhmissä.”

Laajempia rs-epidemioita ilmenee muutaman vuoden välein, Taysin Huttunen kertoo.

”Nyt pelätään, että rsv voisi olla tänä vuonna selvästi isommassa roolissa.”

Influenssaviruksen osalta tartunnat ovat normaalikauteen verrattuna vähäisiä eikä epidemia ole vielä alkanut. Silti tartuntoja on jo nyt todettu enemmän kuin viime kaudella.

Tällä kaudella eli lokakuun alusta lähtien tartuntoja on todettu yhteensä 180, joista influenssa A -löydöksiä on ollut 143 ja influenssa B -löydöksiä 37.

”Vertailuksi: viime kautena todettiin yhteensä 52 tartuntaa”, Ikonen sanoo.

”Kun ajattelee sitä, että influenssavirusta ei ole 1,5 vuoteen juurikaan kiertänyt, nyt on selvästi nähtävissä lisääntymistä.”

Myöskään Euroopassa influenssaepidemia ei ole vielä alkanut kunnolla, vaikka tartuntamäärien on jo todettu lisääntyneen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut