Turvallista joulua lemmikille: Suklaa, kinkku, glögilisukkeet ja taikinat eivät sovi koiran joulukuppiin - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Turvallista joulua lemmikille: Suklaa, kinkku, glögilisukkeet ja taikinat eivät sovi koiran joulukuppiin

Monet joulupöydän antimista eivät sovi koiran vatsalle. Jouluruoat on hyvä säilyttää aina koiran ulottumattomissa.

Koirakaverille kannattaa varata ihan oman joulunamit, kinkku, rusinat ja suklaa eivät koirille sovi.

20.12.2021 20:32

Jouluruoka on tärkeä osa joulun odotusta sekä joulunviettoa. Monet joulupöydän antimista eivät kuitenkaan sovi koiran vatsalle eli jouluruoat on hyvä säilyttää aina koiran ulottumattomissa.

Koiralle ei kannata antaa jouluruokia tai niiden tähteitä vaan vatsaystävällisin vaihtoehto on antaa vain koirille tarkoitettuja herkkupaloja.

Suklaassa on teobromiinia

Suklaa sisältää koiralle myrkyllistä ainetta teobromiinia. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän teobromiinia se sisältää ja sitä vaarallisempaa se on koiralle.

Koiran suklaan sietokyky on yksilöllistä, mutta yleisesti ottaen kymmenkiloinen koira voi saada myrkytyksen oireita syötyään 100–200 grammaa maitosuklaata tai 25–50 grammaa tummaa suklaata.

Yleisimpiä suklaamyrkytyksen oireita ovat esimerkiksi kuolaaminen, oksentelu, vatsavaivat, erityisen kova jano ja pissahätä. Mikäli koira on tai on saattanut syödä suklaata, on hyvä tarkkailla sen vointia ja ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jos koiralla ilmenee jotain myrkytyksen oireita.

Joulukinkulla vatsa sekaisin

Joulukinkku olisi monen koiran mieleen, mutta se sisältää paljon rasvaa ja suolaa, jotka eivät ole koiralle hyväksi, vaan voivat aiheuttaa vatsavaivoja. Sian luut eivät myöskään ole koiralle hyväksi - sama koskee kalanruotoja ja siipikarjan luita. Joulukinkku kannattaa sijoittaa jäähtymään koiran ulottumattomiin. On myös hyvä varmistaa, ettei koira pääse nappaamaan kinkun jämiä, verkkoa tai luita roskiksesta.

Hiiva humalluttaa koiran

Hiivaa sisältävät taikinat eivät ole hyväksi koiralle, sillä hiiva voi alkaa käydä koiran vatsassa ja siten tuottaa koiralle humalaa muistuttavan sekavan olotilan. Taikinoiden sisältämät muut ainekset eivät myöskään ole koiralle hyväksi ja voivat aiheuttaa vatsavaivoja.

Rusinoista munuaisvaivaa

Glögin sekaan lisättävät rusinat eivät ole koiralle sopivaa syötävää, sillä ne voivat pahimmillaan aiheuttaa koiralle munuaisten vajaatoimintaa.

Mantelit ja muut pähkinät eivät myöskään ole koiran vatsalle sopivia, sillä koiran elimistö ei pysty pilkkomaan niitä. Sijoita siis glögilisukkeet aina koiran ulottumattomiin.

Oireiden tulo voi kestää

Mikäli koira syö jotain yllä mainituista jouluruoista tai muuta sopimatonta ruoka-ainetta, esimerkiksi sipulia, on hyvä seurailla koiran vointia.

Myrkytyksen oireet riippuvat siitä mitä koira on syönyt ja kuinka paljon. Tavallisia myrkytyksen oireita ovat muun muassa vatsavaivat kuten oksentelu ja ripuli, levottomuus, tihentynyt hengitys tai apaattisuus. Oireet voivat ilmetä pian syömisen jälkeen, mutta toisinaan oireet näkyvät vasta myöhemmin, esimerkiksi suklaamyrkytyksen oireet näkyvät yleensä ensimmäisten 4–24 tunnin kuluessa.

Lievissä tapauksissa tai jos ei ole varma onko koiran syömä aine sille vaarallista, voi ottaa yhteyttä etäeläinlääkäriin. Jos koiran yleisvointi heikkenee tai koira alkaa oksennella tai ripuloida, tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, neuvotaan Agria eläinvakuutuksesta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut