Omikron ja synkkenevä koronatilanne eivät näy joulumatkojen perumisina - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Suomalaiset varaavat innokkaasti joulumatkoja, vaikka koronatilanne synkkenee – Suosituimpiin yöjuniin jäljellä enää yksittäisiä paikkoja

Finnair ja VR kertovat, että joulunajan matkat ovat käyneet hyvin kaupaksi. Suomalaiset varaavat hotelliöitä esimerkiksi kaupunkilomalle tai kylpylämatkalle.

Suomalaiset aikovat suunnata Lappiin taas joulun ja uudenvuoden aikaan. Laskettelijoita Kittilän Levillä viime vuoden joulukuun lopulla.

17.12.2021 21:23

Suomen koronatilanteesta ei ole juuri kuulunut hyviä uutisia joulun alla. Omikrontapaukset leviävät nopeasti, ja niin sanotun hätäjarru­mekanismin käyttöönotto voi pian tulla ajankohtaiseksi.

Matkailu- ja ravintola-alaa edustava järjestö Mara antoi keskiviikkona jäsenyrityksilleen suosituksen koronapassin käyttöönotosta koko maassa. Suositus tulee voimaan perjantaina.

”Monet suomalaiset lähtevät joululoman viettoon sellaisiin maakuntiin, joissa ei ole voimassa leviämisalueen rajoituksia”, Mara perusteli suositusta tiedotteessaan.

VR:n ja Finnairin varaustilanteen perusteella näyttää todella siltä, että suomalaiset ovat innokkaasti lähdössä joulunajan matkoille kotimaahan, yhtiöistä kerrotaan.

VR:n palvelujohtaja Piia Tyynilä kertoo, että joulusesongin kaukojuniin on varattu paikkoja ahkerasti, vaikka vieläkään ei olla pandemiaa edeltävällä tasolla.

Viime vuoteen verrattuna matkoja on varattu selvästi enemmän ennakkoon. Peruutuksia ei ole tullut normaalia enempää.”

Joulunajan suosituimmat kaukojunamatkat suuntautuvat Tyynilän mukaan Helsingistä Rovaniemelle, Ouluun ja Tampereelle. Yöjunien suosituimmat matkapäivät ja autopaketit on jo lähes varattu loppuun, mutta joitakin yksittäisiä paikkoja saattaa vielä löytyä.

Joulunseudun matkailijoita odottamassa Kolariin matkaavaa junaa 18. joulukuuta 2020.

”Kyllä ihmiset haluavat nyt liikkua, ja isolla osalla on jo rokotukset. Jos viime joulu meni omissa perheissä, nyt halutaan jo vähän käydä sukulaisia tervehtimässä.”

Finnairin mukaan matkustajamäärät ovat kasvaneet kuukausi kuukaudelta loppukesästä alkaen. Joulusesonki on vilkasta, ja myös ensi vuoden matkoja varataan.

”Kotimainen sekä kansainvälinen kysyntä Lappiin on kasvanut voimakkaasti joulusesongin aikana verrattuna viime vuoteen”, kertoo Finnairin viestintäpäällikkö Kaisa Tikkanen sähköpostitse.

Hänen mukaansa lentomatkustajat ovat jonkin verran tehneet muutoksia matkasuunnitelmiinsa. Finnairin matkustajat voivat helmikuun loppuun saakka muuttaa matkapäiviään vapaasti ja sen jälkeen vielä kerran.

”Joulukuu näyttää hyvältä. Toki keskustelu mahdollisista lisärajoituksista voi muuttaa tilannetta.”

Joulun ja uudenvuoden aikaan kotimaanmatkailijat yöpyvät tavallisesti isojen kaupunkien hotelleissa. Etenkin perheiden kylpylälomat ovat kysyttyjä.

”Pientä virettä on vielä. Isoissa kaupungeissa on hyvin kotimaavetoista. Lapissa kansainväliset turistit tekevät tuloaan”, kertoo hotelliketju Scandicin kaupallinen johtaja Christian Borg.

Aiemmin syksyllä peruttiin paljon hotelleille tärkeitä yritysmatkoja kiristyneen etätyösuosituksen takia.

”Olemme edelleen normivuotta perässä, mutta jos vertaa kevääseen 2020, tilanne ei ole yhtään sellainen.”

Borg korostaa, että esimerkiksi urheilu- ja kulttuuritapahtumien merkitys hotelleille on suuri. Scandic aikoo myös ottaa koronapassin käyttöön Maran suosittamalla tavalla leviämisalueiden ulkopuolella.

Toimitusjohtaja Ari Vuorentausta Lapland Hotelsista sanoo, että ketjun varaustilanne on nyt samalla tasolla kuin pandemiaa edeltävänä vuonna 2019 samaan aikaan. Tilanne ei kuitenkaan ole vertailukelpoinen, koska ketju on sittemmin avannut uusia hotelleja.

”Yleisesti voi sanoa, että kotimainen kysyntä on edelleen vahvaa ja perustilannetta korkeammalla tasolla”, Vuorentausta kertoo.

”Joulukuu näyttää hyvältä. Toki keskustelu mahdollisista lisärajoituksista voi muuttaa tilannetta.”

Vuorentaustan mukaan kaupunkilomien suosio näkyy suurissa kaupungeissa vahvasti jouluna ja uutenavuotena. Suomalaiset tekevät hotellivarauksia etenkin Helsinkiin, Tampereelle ja Ouluun, kun taas Lapissa korostuvat eurooppalaisten matkailijoiden tekemät varaukset.

Myös Lapland Hotels aikoo ottaa koronapassin käyttöön hotelleissaan lauantaina.

Laskettelumatkalle lähtijät saavat näillä näkymin hienot hiihtosäät. Hiihtokeskuksissa on nyt jopa erinomaiset olosuhteet, kertoo Suomen hiihtokeskus­yhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors.

”Marras–joulukuun pakkasjakso toi aivan loistavat lumetuskelit koko maahan. Useilla keskuksilla on poikkeuksellisen paljon rinteitä auki vuodenaikaan nähden.”

Lindforsin mukaan hiihtokeskuksissa toimitaan tänä talvena pitkälti samoilla pelisäännöillä kuin viime talvena. Niitä ovat esimerkiksi turvavälit ja maskien käyttö sisätiloissa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut