Sastamalan pellot saavat kipsiä, käsittely voi jopa puolittaa fosforikuormituksen vesiin - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Sastamalan pellot saavat kipsiä, käsittely voi jopa puolittaa fosforikuormituksen vesiin – tavoitteena käynnistää laajeneva hanke jo vuoden 2022 alussa

Maatalouden fosforikuormitusta vähentävä KIPSI-hanke laajenee Suomessa. Hankkeeseen tulee mukaan alueita myös Sastamalasta. Kipsi levitetään pelloille yhteistyössä viljelijöiden kanssa.

Viljelijä voi hakea kipsikäsittelytukea kipsikäsittelyyn soveltuville pelloille. Tuki myönnetään palveluna ja se kattaa kipsin, rahdin sekä levityksen. Viljelijälle ei koidu kuluja.

19.12.2021 12:26

Ensi vuonna viljelijät Lounais-Pirkanmaalla voivat saada ilmaisen kipsikäsittelyn pelloilleen KIPSI-hankkeen myötä. Hankkeen laajeneminen Pirkanmaan alueelle on tarkoitus toteuttaa EU:n elvytyspaketista haettavalla rahoituksella.

Tähän mennessä Saaristomeren valuma-alueen pelloista noin 16 000 hehtaaria on käsitelty kipsillä. Hankkeen tavoitteena on 50 000 peltohehtaarin kipsikäsittely vuoden 2024 loppuun mennessä.

Sastamalan alueella hanke kohdentuu Sammaljoen valuma-alueelle.

”Viljelijöille kipsi toimitetaan ilmaiseksi ”avaimet käteen”-periaatteella levitettynä viljelijän valitsemille kipsikäsittelyyn soveltuville peltolohkoille”, kertoo Hanna Alajoki Pirkanmaan ely-keskuksesta.

Tavoitteena on käynnistää laajeneva hanke jo vuoden 2022 alussa.

Kipsikäsittely vähentää maatalouden fosforikuormitusta ja edistää peltomaan hiilivarannon säilymistä. Samalla maan rakenne parantuu. Parhaimmillaan kipsi puolittaa fosforin huuhtoutumisen pelloilta vesistöön.

Viljelijä voi hakea kipsikäsittelytukea kipsikäsittelyyn soveltuville pelloille. Tuki myönnetään palveluna ja se kattaa kipsin, rahdin sekä levityksen. Viljelijälle ei koidu kuluja.

”Jokainen peltolohko arvioidaan vielä erikseen ja viljelijöiden omalla paikallistuntemuksella on iso painoarvo kohteiden valinnassa”, kertoo Alajoki.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut