Kiuruvedellä 10 lehmää putosi jäihin ja kuoli – Palomestari: "40 vuoden urani aikana ei ole milloinkaan ollut tuollaista” - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Kiuruvedellä 10 lehmää putosi jäihin ja kuoli – Palomestari: "40 vuoden urani aikana ei ole milloinkaan ollut tuollaista”

Pihatosta karanneet hiehot vajosivat Hautajärven jäihin.

Kuvituskuva. Kuvan lehmä ei liity Kiuruveden onnettomuuteen.

16.12.2021 13:28

Helsinki

Kymmenen lehmää putosi jäihin ja kuoli Kiuruvedellä, kertoo Pohjois-Savon pelastuslaitos. Jäihin vajonneet naudat olivat hiehoja, nuoria poikimattomia lehmiä.

Hiehot olivat karanneet pihatosta keskiviikon ja torstain välisen yön aikana, koska pihaton portin puukarmi oli haljennut kiinnityssalvan kohdalta ja portti oli auki. Karanneet hiehot olivat kulkeneet Hautajärven jäälle, ja jää oli pettänyt eläinten alta.

Matkaa järvelle oli pihatosta noin 300 metriä. Hiehot olivat uponneet jäihin noin kymmenen metrin etäisyydeltä rannasta.

Pelastuslaitoksen mukaan isännän löydettyä hiehot torstaina mitään ei ollut enää tehtävissä niiden pelastamiseksi. Kaikki olivat menehtyneet.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen palomestarin Tommi Antikaisen mukaan vastaavanlaiset useiden eläimien uppoamiset jäihin ovat harvinaisia. Tyypillisesti jäihin kuolee yksittäisiä eläimiä.

"40 vuoden urani aikana ei ole milloinkaan ollut tuollaista”, Antikainen kertoi STT:lle.

Hiehot siirretään järvestä tilan traktorilla pelastuslaitoksen avustuksella.

"Hiehojen nosto on nyt käynnissä. Eläin kerrallaan on nostettu niitä rantaan”, Antikainen kertoi puolenpäivän jälkeen.

Pelastuslaitos muistuttaa ihmisiä varmistamaan jään paksuuden, jos sille on menossa liikkumaan. Jäiden paksuus vaihtelee erittäin paljon alueittain. Paksu pakkaslumikerros on paikoin estänyt järvien jäätymistä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut