Hallitus on tehnyt päätöksen hävittäjien hankinnasta – Tiedotustilaisuus on päättynyt - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Hallitus on tehnyt päätöksen hävittäjien hankinnasta – Tiedotus­tilaisuus on päättynyt

HS seurasi hallituksen tiedotustilaisuuden Suomen hävittäjähankinnoista hetki hetkeltä tämän jutun lopussa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk).

10.12.2021 14:20 | Päivitetty 10.12.2021 15:52

Hallitus on päättänyt Suomen hävittäjähankinnasta, puolustusministeriö kertoi Facebook-sivuillaan perjantaina. Asiasta järjestetään tiedotustilaisuus kello 14.30. HS näyttää sen suorassa lähetyksessä.

Kymmenen miljardin hankinnassa on kyse Suomen historian suurimmasta asekaupasta.

Iltalehden tietojen mukaan Puolustusvoimat on esittänyt puolustusministeriölle, että Suomen ilmavoimien uudeksi hävittäjäksi hankittaisiin amerikkalaisen Lockheed Martinin valmistama F-35-hävittäjä.

Hallituspuolueille

Hävittäjähankinnan tärkeimmän päätöksen puolueet tekivät silloin, kun he hyväksyivät ylipäätään koneiden hankinnan ja sen budjetin. Puolueet voisivat korkeintaan asettaa päätökseen varaumia esimerkiksi siitä, etteivät hankkeen kustannukset saa nousta liian korkeiksi.

Hävittäjien hankintahinta on noin kymmenen miljardia euroa. Suomen koko ensi vuoden budjetti on vajaat 65 miljardia euroa. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) on arvioinut, että kymmenen miljardin euron päälle tulee vähintään toinen samanlainen potti tai enemmän.

Hävittäjähankintaa

Nykyisten Hornet-hävittäjien korvaajiksi on tarjolla viisi monitoimihävittäjää: yhdysvaltalainen Boeing F/A Super Hornet, ranskalainen Dassault Rafale, ruotsalainen Saab Gripen, yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon ja yhdysvaltalainen Lockheed Martin F-35.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut