Hurjana jylläävä vauvabuumi vei äitiyspakkaukset käsistä – Kela esitteli uuden pakkauksen kuukausia etukäteen - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Hurjana jylläävä vauvabuumi vei äitiyspakkaukset käsistä – Kela esitteli uuden pakkauksen kuukausia etukäteen

Tavallisesti uuden äitiyspakkauksen sisältö julkistetaan kevättalvella. Vuoden 2022 pakkauksessa ovat esillä vastuullisuusasiat.

Vuoden 2022 äitiyspakkauksen sisältö.

9.12.2021 9:41 | Päivitetty 9.12.2021 9:49

Kela julkisti torstaina tulevan vuoden äitiyspakkauksen sisällön. Vuoden 2022 äitiyspakkaus julkistettiin nyt poikkeuksellisen aikaisin. Syynä on korona-ajan vauvabuumi.

Suomessa on nyt syntynyt viime vuosia enemmän vauvoja, joten tämän vuoden äitiyspakkaukset ovat jo loppumassa.

Yleensä tulevan vuoden äitiyspakkaus julkistetaan kevättalvella. Uusia pakkauksia aletaan jakaa perheille siinä vaiheessa, kun edellisvuoden pakkaukset loppuvat. Edellisvuoden pakkauksia riittää tavallisesti pitkälle kevääseen.

Korona-aikana syntyvyys Suomessa on noussut niin, että vuoden 2022 äitiyspakkauksia aletaan jakaa jo alkuvuodesta.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan lokakuun loppuun mennessä Suomessa syntyi lähes 42 000 vauvaa. Esimerkiksi viime vuonna vastaavana ajankohtana syntyi vähän yli 39 000 vauvaa ja koko vuonna reilu 46 000 vauvaa.

”Suomessa korona-aika nosti syntyvyyden poikkeukselliseen kasvuun, vaikka muissa Pohjoismaissa kävi toisin. Vanhemmuudesta koetaan paljon paineita, ja suomalaisvanhemmat myös uupuvat usein verrattuna muihin Euroopan maihin. Kelan äitiyspakkaus on yksi tapa auttaa perheitä alkuun ja keskittymään ainutlaatuiseen vauva-aikaan”, kertoo Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen Kelan tiedotteessa.

”Pakkaus on erittäin suosittu, sillä sen valitsee rahallisen avustuksen sijaan edelleen noin kaksi kolmasosaa perheistä.”

Vuoden 2022 äitiyspakkauksia aletaan jakaa alkuvuodesta.

Kela kertoo tiedotteessaan kiinnittäneensä uudessa äitiyspakkauksessa runsaasti huomiota vastuullisuuteen.

Äitiyspakkaukseen liittyvät vastuullisuusasiat ovat olleet esillä erityisesti kansalaisjärjestö Finnwatchin vuonna 2019 julkaiseman selvityksen jälkeen. Tuolloin Finnwatch totesi, että suurin osa äitiyspakkauksen tuotteista teetetään halvan työvoiman maissa ja monien tuotteiden taustoihin liittyy vakavia työelämän ongelmia.

Viime vuosina Kela on muokannut äitiyspakkauksen kilpailutuskriteerejä niin, että myös vastuullisuuskysymykset voidaan huomioida paremmin. Kela kertoo valinneensa vuoden 2022 äitiyspakkauksen tuotteita tarkastellen niiden materiaaleja, laatua ja vastuullisuutta.

”Puuvillasta valmistetuista tuotteista suurin osa on luomupuuvillaa. Muutamassa tuotteessa on käytetty osittain kierrätysmateriaalia. Kaikkien tuotteiden täytyy tietenkin täyttää Suomen ja EU:n lainsäädännön turvallisuusvaatimukset”, Aholainen sanoo.

Ensi vuoden pakkaus sisältää 43 tuotetta, seitsemän tuotetta vähemmän kuin tämän vuoden pakkaus.

Kelan mukaan tuotteita yritetään valita niin, että ne olisivat monikäyttöisiä, kestäviä ja helposti kierrätettävissä eteenpäin. Housujen lahkeissa olevien pitkien resoreiden ja bodyjen jatkopalojen ansiosta vaatteet esimerkiksi sopivat vauvalle pidempään.

Uuden pakkauksen makuupussin ja ulkohaalarin kuosit ovat Kelan järjestämän yleisöäänestyksen voittajia. Valkoisessa makuupussissa on norppakuvioita ja tummansinisen haalarin kuosi on muumiteemaa.

Asiakkaiden toiveista uudessa äitiyspakkauksessa on enemmän harsoja ja pakkauksessa on taas myös viltti.

”Kela kehittää sisältöä jatkuvasti vastuullisemmaksi ja tuotteiden ulkoasuvalinnoissa osallistetaan jatkossakin yleisöä. Pakkauksen perustehtävä on kuitenkin kansanterveydellinen. Sillä halutaan turvata vauvan perustarpeita sekä auttaa vauvaperhettä alkuun”, Aholainen sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut