Tampereen keskustassa syttyi suuri tulipalo viemärissä, silminnäkijät kertovat pamauksesta – Vaara alueella on ohi - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Tampereen keskustassa syttyi suuri tulipalo viemärissä, silminnäkijät kertovat pamauksesta – Vaara alueella on ohi

Pelastuslaitos muistuttaa, että mikäli on liikkunut alueella ja altistunut savulle, vointia tulee tarkkailla ja tarvittaessa yhteyttä tulee ottaa päivystykseen.

2.12.2021 19:35 | Päivitetty 3.12.2021 6:58

Tampere

Tampereen keskustassa syttyi puoli seitsemän aikaan torstai-iltana suuri tulipalo maan alla. Palo syttyi Rautatienkadun ja Verkatehtaankadun risteyksessä. Palosta levisi ympäristöön myrkyllistä savua.

Paikalla oli tehty viemärisaneerausta, ja palo syttyi viemäriputkistossa. Pelastuslaitos sai hälytyksen palosta kello 18.30.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Heikki Havukainen kertoi puoli yhden aikaan perjantain vastaisena yönä, että sammutustoiminta oli saatu päätökseen. Paikalta purettiin pois viimeisiä savutuulettimia ja kohde siirrettiin putkiasentajien valvontaan.

”Nyt sitten tutkitaan millaiset vahingot viemäreihin on tullut, ja vaikuttaako palo työmaan valmistumisen aikatauluun”, Havukainen sanoi.

Puoli kymmenen aikaan illalla palo oli jo saatu hallintaan, eikä leviämisvaaraa enää ollut. Havukainen kertoi, että palopaikan vieressä sijaitseva Scandic-hotellin kiinteistö kärsi savuvahinkoja, kun savua levisi hotellin alakerroksiin. Majoittujien huoneisiin savua ei tiettävästi päässyt.

Myrkyllisiä savukaasuja levisi

Palosta annettiin myös vaaratiedote, jossa kerrottiin, että ilmaan levisi vaarallista savua. Alueen ihmisiä kehotettiin pysymään sisätiloissa ja odottamaan tiedotetta vaaratilanteen päättymisestä. Kello 21.29 pelastuslaitos tiedotti, että vaara alueella on ohi.

Pirkanmaan pelastuslaitos kehotti tviitissä alueella liikkuneita tarkkailemaan vointiaan ja ottamaan tarvittaessa yhteyttä päivystysavun puhelinnumeroon 116117 ja vakavissa oireissa numeroon 112.

Saneerausmateriaalit paloivat

Viemärityömaan tuotantopäällikkö Petteri Eerola kertoo, että palo syttyi, kun työmaalla kovetettiin viemärisukkaa uv-valolla.

Eerola sanoo, että vielä ei ole tietoa siitä, sytyttikö palon uv-valosta lähtenyt kipinä vai valo itsessään. Palon syttymissyytä selvitetään.

Eerola kertoo, että palon alkaessa viemärityötä tehneet henkilöt eivät olleet viemäriputkessa, eikä kukaan loukkaantunut tilanteessa.

Eerola kertoi kymmenen aikaan illalla, ettei tuhojen laajuutta ole vielä päästy tutkimaan. Eerola kuitenkin sanoo, että palossa tuhoutui ainoastaan saneerausmateriaalia.

Katso silminnäkijöiden video paikan päältä:

Edelsikö paloa räjähdys?

Aamulehti on saanut vinkkejä, joiden mukaan paloon liittyen olisi tapahtunut myös räjähdys.

Lehteen yhteyttä ottanut Jani Pesonen kertoo, että hän ylitti tien onnettomuuspaikan kohdalta vain hetkeä ennen kuin sankka savu alkoi nousta viemäristä.

Pesonen kertoo, että paloa edelsi voimakas pamaus, joka tuntui voimakkaasti jalkojen alla. Pesonen kertoo, että lähes välittömästi pamauksen jälkeen alkoi sankka savu nousta.

”Se ei todellakaan mikään pieni pöffäys ollut. Moni joka siinä käveli samaan aikaan kadun yli, jähmettyi paikoilleen samalla, kun viemärityöntekijät juoksivat kadulle katsomaan, mitä tapahtuu.”

Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Mika Kupiainen kertoo, että pelastuslaitoksella ei ole tietoa siitä, että paloa olisi edeltänyt pamaus tai räjähdys. Kupiaisen mukaan pelastuslaitos selvittää asiaa.

Eerola kuitenkin kertoo, että pamaus on ollut todennäköinen palon alkuvaiheessa, jolloin viemäritulppa on mahdollisesti lentänyt paikoiltaan kuumuuden tai palon voimasta.

Haastava sammutustyö

Sammutustöihin osallistui enimmillään noin 20 pelastuslaitoksen yksikköä ja mukana oli myös lentoaseman vaahtoyksikkö, jota käytettiin pelastustöissä.

Kupiainen kertoo, että kyseessä oli haastava sammutustyö, jota tehtiin ahtaassa viemäriputkessa täysin pimeässä.

Katso silminnäkijän videoita paikan päältä:

Video kuvattu Sorin aukion suunnasta:

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut