Niinistö Putinin Nato-puheista STT:lle: Nato-jäsenyyksistä päättäminen on hakijamaan ja Naton jäsenmaiden välinen asia - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Niinistö Putinin Nato-puheista STT:lle: Nato-jäsenyyksistä päättäminen on hakijamaan ja Naton jäsenmaiden välinen asia

”Suomi katsoo Naton olevan turvallisuutta ja vakautta lisäävä tekijä Euroopassa.”

Sauli Niinistön mukaan Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan perustana on ylläpitää kansallista liikkumatilaa ja valintamahdollisuuksia.

2.12.2021 13:26

Helsinki

Nato-jäsenyyksistä päättäminen on hakijamaan ja Naton jäsenmaiden välinen asia, sanoo presidentti Sauli Niinistö STT:lle sähköpostitse.

STT kysyi Niinistön näkemystä Venäjän presidentin Vladimir Putinin eilen esittämiin kommentteihin. Putin vaati sotilasliitto Natolta ”konkreettisia sopimuksia” siitä, ettei se aio laajentua kohti itää.

”Päätökset uusien jäsenien liittymisestä tehdään hakijamaan ja Naton 30 jäsenen välillä ja jäsenyyksistä päättäminen on hakijan ja Naton jäsenmaiden asia”, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan perustana on ylläpitää kansallista liikkumatilaa ja valintamahdollisuuksia. Tämä pitää Niinistön mukaan sisällään myös mahdollisuuden liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä.

”Tärkeä osa tätä kokonaisuutta on Naton niin sanottu avoimien ovien politiikka eli jäsenyysmahdollisuuksien säilyminen avoimena Naton edellytykset täyttäville maille. Tämä periaate toistettiin viimeksi Suomen osalta Pohjois-Atlantin neuvoston vierailulla Helsingissä lokakuun lopulla”, Niinistö kirjoittaa.

Niinistön mukaan Venäjän kriittisyys Naton laajentumista ja sotilaallista toimintaa kohtaan ei ole uusi asia.

”Suomi katsoo Naton olevan turvallisuutta ja vakautta lisäävä tekijä Euroopassa”, Niinistö toteaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut