Himos ja Mustavuori yrittävät avata jo ensi viikolla - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Lumitykit käynnistyvät laskettelukeskuksissa heti pakkasten tullessa – Ellivuoressa lumetus on jo aloitettu

Ennusteiden mukainen pitkä pakkasjakso mahdollistaisi hiihtokeskusten avaamisen joulukuun alkupuolella.

Sappeella lumetusta testattiin ensimmäisen kerran 14. marraskuuta ja jatkettiin viime sunnuntaina.

25.11. 21:18

Tampere

Jos sääennuste pitää kutinsa, Pirkanmaan ja sen lähialueiden laskettelukeskukset saavat rinteensä auki aiemmin kuin viime talvena. Ellivuori, Himos, Mustavuori ja Sappee ovat kaikki ehtineet jo aloittaa lumetuksen.

Ensimmäisenä keskuksista avaa mahdollisesti Jämsässä sijaitseva Himos, jonka tavoitteena on avata ensimmäiset rinteet ensi viikon lauantaina 4. joulukuuta. Viime vuonna rinteet avattiin pari viikkoa myöhemmin, 19. joulukuuta.

Himos-yhtiöiden toimitusjohtaja Elsi Ojala kertoo, että avaukseen tavoitellaan ainakin neljää rinnettä. Avattavien rinteiden määrä täsmentyy lumetuksen edetessä.

Rinteisiin on jo saatu ohut lumipeite. Lumetus alkoi sunnuntai-iltana, mutta se ajettiin alas tiistaina päivällä. Mikäli sääennuste toteutuu, lumetus jatkuu torstain ja perjantain välisenä yönä.

”Sääennuste näyttää pakkasta seuraavat kaksi viikkoa, joten hyvältä näyttää”, Ojala kertoo.

Himoksella lumetettiin sunnuntai-illasta lähtien 1,5 vuorokauden ajan.

Täysi lumetusteho yli 5 pakkasasteessa

Sappeella Pälkäneellä lumetus aloitettiin jo viikkoa Himosta aiemmin lyhyellä jaksolla. Lumetus jatkui uudelleen viime viikon sunnuntai-iltana.

Sappeen matkailukeskuksen liiketoimintajohtaja Kosti Puurunen kertoo, että lumetus on vielä alkutekijöissään, mutta sääolojen ollessa otolliset saadaan lumivahvuus riittäväksi hyvinkin nopeasti.

Kauden aluksi avattavien rinteiden määrää on Puurusen mukaan vielä vaikea arvioida. Jos pakkasta on enemmän kuin viisi astetta, saadaan lumetusjärjestelmä kokonaan käyttöön.

”Silloin voimme avata heti avajaispäivänä jopa 5–6 rinnettä. Näyttää siltä, että ensimmäisiä rinteitä saadaan auki joulukuun ensimmäisten viikkojen aikana.”

Sappeella avattiin viime vuonna rinteitä samana päivänä kuin Himoksellakin, 19. joulukuuta.

”Sääennuste näyttää nyt siltä, että rinteiden lumetus aloitetaan jälleen perjantaina. Siitä eteenpäin on luvassa vain pakkasta, joten avaamisen suhteen näyttää erittäin hyvältä.”

Mustavuorikin avaa ennen itsenäisyyspäivää

Tampereen Mustavuori päivitti Facebook-tililleen sunnuntaina kuvan, jossa lumettaminen on käynnissä. Mustavuoren liiketoimintajohtaja Miikka Anttila kertoo, että alkeisrinne saatiin lumetettua 70-prosenttisesti. Lumetusta jatketaan todennäköisesti perjantaina aamuyöllä.

”Samalla aloitetaan myös muiden rinteiden lumettaminen. Rinteet saadaan käyttöön viimeistään itsenäisyyspäivää edeltävänä viikonloppuna. Toivon, että se on lauantai 4. joulukuuta.”

Anttilan mukaan kaikki mäet ja molemmat hissit saadaan käyttöön, kun itsenäisyyspäivän jälkeen saadaan vielä viiden päivän pakkasjakso.

”Jos pakkaset eivät jatku itsenäisyyspäivästä eteenpäin, niin täytyy odotella seuraavia pakkasia.”

Ellivuoressa lisää lumetuskapasiteettia

Myös Sastamalan Ellivuoressa lumetus alkoi sunnuntaina, ja päärinteeseen puhallettiin lunta 18 lumitykin voimin. Tyrvään Sanomat kertoi maanantaina, että keskus on parantanut täksi kaudeksi lumetuskapasiteettia, jolla tavoitellaan pidempää laskukautta.

Viime vuonna Ellivuori avasi vasta tammikuun puolella. Nyt rinteet on tarkoitus avata ennen joululomia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut