Koronapassihuijarit myyvät netissä QR-koodeja - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Koronapassin käyttö on saanut huijarit liikkeelle, koodeja myydään isoon hintaan pimeässä verkossa – asiantuntija varoittaa

Asiantuntija varoittaa, että koronapassista ei kannata jaella kuvia sosiaaliseen mediaan.

Koronatodistuksia aletaan nyt kysyä Pirkanmaalla ensimmäistä kertaa. Esimerkiksi Helsingin yökerhoissa passi on ollut käytössä jo pidempään.

17.11. 21:12

Koronapassin eli EU:n koronatodistuksen käyttöönotto on saanut liikkeelle huijareita. Dark webissä eli niin sanotun pimeän verkon kauppapaikoilla myydään nyt QR-koodeja, joiden väitetään toimivan Suomessa sovelluksella, jolla passeja luetaan.

Koodeista pyydetään 150 eurosta 500:aan euroa. Koronarokotteet taas saa Suomessa ilmaiseksi.

Koronapassi eli koronatodistus perustuu yksikölliseen QR-koodiin, jonka skannaamalla esimerkiksi ravintolan työntekijä näkee, onko henkilön koronapassi kunnossa. QR-koodi päivittyy, jos henkilö esimerkiksi ottaa uuden rokotteen.

QR-koodin ostaminen verkosta voi olla riskaabelia ja johtaa rahallisiin menetyksiin tai pahimmillaan identiteettivarkauksiin tai muihin ongelmiin.

Kuvakaappaus myynti-ilmoituksesta, jossa väitetään QR-koodin olevan voimassa ”aina”. Maksuksi halutaan 150 euron edestä bitcoineja. Sama ilmoittaja kauppaa myös negatiivisia koronatestituloksia ja todistuksia sairastetusta koronataudista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietoarkkitehti Mika Pihlajamäki sanoo, että ei ole tiedossa, että koodeja olisi onnistuttu väärentämään Suomessa. Ulkomailla on tullut ilmi tapaus, jossa terveydenhuollon työntekijä oli tehtaillut todistuksia ilman oikeita perusteita.

”Henkilö oli jostain syystä käyttänyt väärin oikeuttaan tehdä näitä todistuksia. Hän jäi sitten kiinni ja todistuksia on mitätöity”, Pihlajamäki sanoo.

Pihlajamäki varoittaa, että oman koronapassin QR-koodia ei kannata jakaa sosiaaliseen mediaan. Muutoin joku saattaa pyrkiä tekemään rahaa koodilla.

Käyttöä ei seurata

Niin sanotusti viihdekäytössä eli ravintoloissa ja yleisötapahtumissa todistuksen tarkastamiseen käytetty sovellus ei kerää rekisteriä siitä, missä ja milloin kenenkin koronapassin koodia on käytetty ja kuinka usein.

”Tämä on valittu toimintatapa koko EU:n alueella, joten tietosuojasyistä kenenkään henkilön liikkumisesta ei kerry tietoja viranomaisille tai kenellekään muulle”, Pihlajamäki sanoo.

Kääntöpuoli on, että todistuksen samanaikaista käyttöä ei voi valvoa. Periaatteessa jos oma koodi lähtee leviämään verkossa, joku voi pyrkiä ravintolaan sisään Oulussa ja Helsingissä samaan aikaan.

Väärinkäyttöä ehkäisee se, että Koronapassin lukija -sovellus näyttää tarkastajalle QR-koodin oikean omistajan nimen. Jos kolme kaveria pyrkii peräkkäin ravintolaan samalla nimellä, se voi herättää kysymyksiä. Ravintolajonossa kannattaa myös ottaa esiin henkilöllisyystodistus, sillä koronapassia vaativalla on oikeus tarkastaa, että nimi on sama molemmissa asiakirjoissa.

”Jos joku käyttää väärää todistusta, hän toimii lainvastaisesti. Sillä voi olla omat seurauksensa. Ei ole sallittua esiintyä toisena henkilönä”, Pihlajamäki sanoo.

Oikeusministeriöstä kerrotaan, että jos koronatodistus on saatu laittomasti, se voi tilanteesta riippuen täyttää rikoksen edellytykset. Jos taas valmistetaan epäaito koronatodistus tai muunnetaan todistuksen sisältöä, tekijä voi syyllistyä väärennysrikokseen.

Koronapassi

EU:n koronatodistus, jonka voi ladata Omakannasta tai paperisena versiona terveydenhuollosta.

Koronapassiksi riittää yksi koronatodistukseen sisältyvästä kolmesta todistuksesta: todistus täydestä rokotesarjasta, alle 72 tuntia vanhasta koronatestituloksesta tai enintään kuusi kuukautta aiemmin sairastetusta koronataudista.

Koronatodistus luetaan sovelluksella, joka ei kerää tai tallenna todistusten tietoja eikä se näytä terveystietoja.

Lukijasovellus on tarkoitettu toiminnanharjoittajien, kuten ravintoloiden, yökerhojen, yleisötilaisuuksien sekä muiden tapahtumajärjestäjien käyttöön.

Sovellus antaa välittömästi tuloksena joko vihreän eli hyväksynnän tai punaisen eli hylkäämisen. Hyväksytyn tuloksen yhteydessä ruudulle tulee näkyviin myös henkilön nimi.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Rajoilla selvästi tiukempi tarkastus

Kuka vain voi tarkistaa oman koronapassinsa toimivuuden lataamalla Koronapassin lukija -sovelluksen sovelluskaupasta. Pihlajamäki jopa kannustaa siihen, mikäli matkalle tai yleisötapahtumaan lähtevä haluaa tarkistaa passinsa toimivuuden etukäteen.

Laki kuitenkin säätelee, millä tavalla ja missä tilanteissa yksityishenkilö saa käyttää sovellusta.

”Esimerkiksi tavallinen henkilö ei saa ruveta tarkastamaan omaan kotiinsa tulevia vieraita”, Pihlajamäki sanoo.

Koronatodistus on käytössä myös monissa virallisissa yhteyksissä. Esimerkiksi joihinkin maihin matkustamiseen vaaditaan voimassaoleva koronapassi vaihtoehtona koronatesteille.

Viranomaisilla on käytössään ravintoloita laajempi sovellus, joka antaa todistuksen QR-koodilla esimerkiksi henkilön koronatodistukseen liittyvät terveystiedot ja henkilötunnuksen, jotka varmennetaan henkilöllisyystodistuksesta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut