MTV: Ähtärin pandoja uhkaa palautus Kiinaan - Kotimaa - Satakunnan Kansa

MTV: Ähtärin pandoja uhkaa palautus Kiinaan

Lumi ja Pyry saatetaan palauttaa takaisin Kiinaan.

5.11. 18:16

Helsinki

Ähtärin eläinpuiston pandoja Lumia ja Pyryä uhkaa palautus Kiinaan mahdollisesti jo vuodenvaihteen jälkeen, mikäli puisto ei saa taloudellista tukea. Asiasta kertoo MTV:n uutiset.

MTV:n uutisten näkemän sähköpostiviestin mukaan eläinpuiston taloudellinen tilanne on pandojen laadukkaan ylläpitämisen takaamiseksi vakavasti uhattuna. MTV:n mukaan sähköpostiviesti olisi lähetetty Suomi-Kiina-kauppayhdistyksen jäsenyrityksille, joilta eläinpuisto yrittää saada tukea pandojen suojeluun.

Eläinpuistolla on jo pidempään ollut taloudellisia vaikeuksia. Pandojen palauttaminen oli viimeksi otsikoissa kesällä 2020. Lumi ja Pyry saapuivat Suomeen vuonna 2018. Pandakaksikko on Ähtärissä 15 vuoden vuokrasopimuksella.

Kaupunginjohtaja myöntää taloushaasteet

Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki kommentoi eläinpuiston ja pandojen tilannetta Aamulehdelle perjantai-iltana.

”Pandojen palauttaminen ei ole tässä tilanteessa täysin poissuljettu vaihtoehto, sillä eläinpuistolla on omat taloudelliset haasteet olemassa. Tulot ja menot on saatava kohtaamaan kestävällä tavalla.”

Pienimäki kuitenkin muistuttaa, ettei asiassa ole tehty päätöksiä eikä hänen tiedossaan ollut, että pandojen palauttamisella olisi uhkailtu.

Eläinpuistoyhtiössä on käynnissä yt-neuvottelut, joissa yritetään löytää säästökohteita ja kartoittaa, mistä lisätuottoja olisi mahdollista hankkia.

”Pandat tuovat meille paljon asiakkaita, mutta ne ovat myös valtavan ison kuluerä”, Pienimäki muistuttaa.

Eläinpuiston taloudelle oli suuri takaisku, kun valtion viime vuoden lisätalousarviossa lupaama miljoonaluokan avustus jäi saamatta. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan 1,5 miljoonan euron suuruinen tuki olisi ollut valtiontukisäädösten vastainen ja tukisumma putosi 200 000 euroon.

Kaupunginjohtaja Pienimäki mainitsee MTV:n tavoin eläinpuiston pyrkimykset löytää pandoille sponsoreita suomalaisista Kiinan markkinoilla toimivista yrityksistä.

"Kovin rauhallista on sillä rintamalla ollut.”

Onko pandojen kohtalolle jotain takarajaa?

”Mitä nopeammin sen parempi, mutta mitään tulipalokiirettä ei ole. Toivottavaa olisi, että vuoden loppuun mennessä asiat selviäisivät”.

Uutista päivitetty kello 19.53. Lisätty Ähtärin kaupunginjohtajan kommentit.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut