Krista Kiuru: Ministeriö on aloittanut valmistelun koronapassin käytön laajentamiseksi myös työpaikoille - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Krista Kiuru: Ministeriö on aloittanut valmistelun koronapassin käytön laajentamiseksi myös työpaikoille

Ministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan sosiaali- ja terveysministeriössä selvitetään lisäksi lainmuutosta, jolla sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä velvoitettaisiin ottamaan koronarokotus.

Perhe- ja peruspalveluministerin Krista Kiurun (sd) mukaan sosiaali- ja terveysministeriössä selvitetään mahdollisuutta laajentaa koronapassin käyttöä työpaikoille

4.11. 17:06

Sosiaali- ja terveysministeriössä on aloitettu valmistelu koronapassin käytön laajentamiseksi, kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Hänen mukaansa valmisteluun osallistuu asiantuntijoita koronapassin käyttöönoton kannalta tärkeiltä hallinnonaloilla.

”Tarkoituksena on tässä vaiheessa pohtia mahdollisuuksia passisääntelyn laajentamiselle siten, ettei passin käyttö olisi sidoksissa muiden rajoitustoimenpiteiden voimassaoloon. Osana työtä arvioidaan myös mahdollisuutta laajentaa koronapassin käyttöä työpaikoille. Tämä on laaja kokonaisuus, jota täytyy arvioida perusoikeuksien näkökulmasta erittäin tarkasti”, ministeri Kiuru sanoo.

Kiurun mukaan sosiaali- ja terveysministeriössä selvitetään myös koronavirusrokotuksen mahdollista lisäämistä tartuntatautilain 48. pykälään.

Lisäyksellä voitaisiin varmistaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiltä on edellytettävä rokotussuojaa koronavirusta vastaan asiakkaiden ja potilaiden suojelemiseksi.

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin ja kolmen Helsingin Sanomien haastatteleman oikeustieteilijän mukaan lainmuutosta ei tarvita, vaan koronarokotuksia voidaan vaatia jo nyt voimassa olevan lain perusteella.

”Koronavirustaudin ehkäisemiseksi sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiltä voidaan jo voimassa olevan tartuntatautilain perusteella edellyttää rokotussuojaa taudin vakaville seuraamuksille alttiiden potilaiden suojelemiseksi. Työnantaja voi myös rokotuksista kysyä”, sanoi oikeuskansleri Pöysti tiistaina.

Oikeuskansleri Pöysti totesi myös lain velvoittavan sosiaali- ja terveysministeriötä antamaan ohjeen laintulkinnasta, josta siitä on epäselvyyttä.

Elinkeinoelämän keskusliitto arvosteli torstaina sosiaali- ja terveysministeriötä hidastelusta. Se vaati, että koronapassit otetaan käyttöön työpaikoilla.

”Esitän, että välittömästi käynnistetään lainvalmistelu, jonka tarkoituksena on mahdollistaa koronarokotteen edellyttäminen työntekijöiltä. Koronapassi on voitava ottaa käyttöön työpaikoilla”, Oksala kirjoitti.

”Odotan suurella mielenkiinnolla, koska STM kykenee tämän ohjeen antamaan. STM on koronakriisissä hyvinkin nopeasti onnistunut rajoittamaan muun muassa elinkeinotoimintaa. Nyt kun pitäisi suojella väestöä ja edellyttää rokotuksia hoitohenkilökunnalta, näyttää vauhti hidastuneen”, kirjoittaa johtaja Ilkka Oksala blogissa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut