Hovioikeus piti voimassa 27-vuotiaan miehen elinkautistuomion Kuopion kouluhyökkäyksestä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Hovioikeus piti voimassa 27-vuotiaan miehen elinkautis­tuomion Kuopion koulu­hyökkäyksestä

Myös hovioikeus katsoi, että mies oli teon tehdessään syyntakeinen.

Käräjäoikeudessa elinkautisrangaistuksen saanut Joel Marin vaati Itä-Suomen hovioikeutta muuttamaan tuomion määräaikaiseksi.

4.11. 12:46

Itä-Suomen hovioikeus on pitänyt voimassa 27-vuotiaalle miehelle tuomitun elinkautisen rangaistuksen Kuopion kouluhyökkäyksestä.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi Joel Marinin vuosi sitten elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta, 20 murhan yrityksestä, törkeästä vahingonteosta, pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Kouluhyökkäys tapahtui kesken oppitunnin lokakuun 1. päivänä 2019 Savon ammattiopiston tiloissa kauppakeskus Hermannissa Kuopiossa. Hyökkäyksessä kuoli yksi ihminen, 23-vuotias opiskelijanainen.

Useat saivat hyökkäyksessä vammoja. Yksi heistä oli paikalle hälytetty poliisi.

Käräjäoikeuden mukaan Marin oli teot tehdessään syyntakeinen. Tähän tulokseen päädyttiin myös mielentilatutkimuksessa.

Nyt myös hovioikeus arvioi asiaa samalla tavalla.

Hovioikeus piti miehen toimintaa raakana.

Hänen nimenomaisena tarkoituksenaan oli tappaa mahdollisimman monta ihmistä. Raakuutta osoittaa myös surmattuun naisopiskelijaan kohdistettujen miekaniskujen suuri määrä sekä sitkeä surmaamispyrkimys. Mies seurasi pakenevaa naista käytävään ja jatkoi siellä hänen surmaamistaan.

Hovioikeus piti murhaa myös julmana. Väkivalta alkoi yllätyksenä, ja tekovälineenä käytetty pitkä miekka on ollut omiaan herättämään kauhua. Mies kohdisti naisuhriin vakavaa väkivaltaa sekä luokassa että sen ulkopuolella.

”Nämä seikat osoittavat tarkoituksellista kärsimyksen ja tuskan aiheuttamista. Hovioikeus pitää myös selvänä, että [nainen] on ollut kauhun vallassa ja miekaniskut ovat aiheuttaneet hänelle voimakasta kipua, kuolemanpelkoa ja kärsimystä.”

Muiden oppilaiden osalta kyse oli murhien yrityksistä.

Marin vaati hovioikeudessa elinkautisen vankeusrangaistuksensa muuttamista määräaikaiseksi vankeudeksi. Mies katsoi tehneensä teot alentuneesti syyntakeisena.

Mies tunnustaa syyllistyneensä murhaan, mutta hän katsoo, että teko ei ollut tehty erityisen julmalla ja raa’alla tavalla. Vaatimusta perustellaan sillä, että syytetyn mukaan kaikki lyönnit eivät olleet laadultaan vakavia tai ne kohdistuivat mahdollisesti jo menehtyneeseen uhriin.

Syytetty löi hyökkäyksessä kuollutta opiskelijaa miekalla noin 20 kertaa.

Syytetty vaati muutoksia myös murhan yrityksiä koskeneisiin osiin tuomiosta. Hän myöntää vain kolme murhan yritystä. Muiden osalta hän vaati joko syytteiden hylkäämistä tai tuomion muuttamista törkeiksi pahoinpitelyiksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut