Mikko Kärnä kertoo saavansa syytteen professori Ojasen kunnian loukkaamisesta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Kansan­edustaja Mikko Kärnä kertoo saavansa syytteen professori Tuomas Ojasen kunnian loukkaamisesta

Tapaus juontaa juurensa Pekka Haaviston ministerivastuuasiaan, kun Mikko Kärnä alkoi kysellä Twitterissä, oliko professori Tuomas Ojanen kirjoittanut vihreiden kansanedustajien vastalauseen perustuslakivaliokunnan mietintöön.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä kertoo saavansa kunnianloukkaussyytteen. Kärnä kuvattiin eduskunnan täysistunnossa Helsingissä kesäkuussa 2020.

2.11. 21:42

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) kertoo, että syyttäjä nostaa häntä vastaan syytteen valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojasen kunnian loukkaamisesta. Kärnä kertoo asiasta Twitterissä.

Hän sanoo saavansa syytteen, koska on epäillyt Ojasen osallistuneen erään vihreiden vastalauseen kirjoittamiseen. ”Otan asian vakavasti ja aion puolustautua syytöstä vastaan loppuun saakka”, Kärnä tviittaa.

Kärnän mielestä syyttäjän tulkinta kaventaa merkittävästi kansanedustajan perustuslaillisia oikeuksia keskustella julkisesti eduskunnan käyttämien asiantuntijoiden mielipiteistä.

”Ojanen on julkisuuden henkilö, virkamies ja osallistuu aktiivisesti poliittiseen keskusteluun. Hän ei voi olla epäilyjen ja arvostelujen ulkopuolella”, Kärnä sanoo Twitterissä.

Hän myös toteaa, ettei aio kommentoida asiaa tässä vaiheessa muuten mitenkään.

Kunnianloukkauksesta on tuomittava henkilö, joka esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen tai muuten halventaa toista. Teon on myös oltava omiaan aiheuttamaan loukatulle vahinkoa tai kärsimystä loukatulle tai häneen kohdistuvaa halveksuntaa.

Mikäli syyte menestyy oikeudessa, seurauksena kunnianloukkauksesta on sakkorangaistus.

Juontuu Haaviston ministerivastuuasiaan

Tapaus juontaa juurensa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasiaan, jonka käsitteleminen on jo saanut sinettinsä perustuslakivaliokunnassa.

Kärnä kuitenkin kirjoitti viime vuoden joulukuussa viestipalvelu Twitteriin useammankin viestin, joissa yhdisti kysymyksillä tai muuten professori Ojasen vihreiden kansanedustajien jättämään eriävään mielipiteeseen perustuslakivaliokunnan mietinnöstä.

Eriävä mielipide koski Haaviston ministerivastuuasiaa. Ministerivastuuasia puolestaan liittyi al-Holin leirillä Syyriassa olevien suomalaisten kotiuttamiseen ja Haaviston menettelyyn, kun hän halusi siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin heidän erimielisyyksiensä jälkeen.

Perustuslakivaliokunta ei nähnyt edellytyksiä nostaa syytteitä jupakasta, mutta moitti Haaviston menettelyä asiassa.

Perustuslakivaliokunnan ratkaisu ei ollut yksimielinen, vaan valiokunnan vihreä jäsen Bella Forsgrén ja vihreä varajäsen Mari Holopainen jättivät eriävän mielipiteen. Kärnä puolestaan alkoi kysellä Twitterissä, oliko eriävän mielipiteen todellisena kirjoittajana Tuomas Ojanen. Ojanen on kiistänyt, että olisi kirjoittanut vastalausetta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut