Suunnittele sieniretki karttojen ja ilmakuvien avulla - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Suunnittele sieniretki karttojen ja ilmakuvien avulla

Näillä vinkeillä voit hyödyntää julkisia kartta- ja maastotietopalveluita retkeillessä tai uusia sieniapajia etsiessä.

Erilaisia karttapalveluita voi hyödyntää vaikka uusien suppilovahveroapajien metsästyksessä.

21.10. 8:39

Jos suunnitelmissa on syksyinen metsäretki ja toiveena uuden sieniapajan löytäminen, voi retken onnistumista edistää tutustumalla paikkatietoaineistoihin. Kartoista ja ilmakuvista voi haarukoida sieniapajiksi sopivia maastoja ja etsiä uusia retkeilypaikkoja.

”Olen itsekin innokas sienestäjä. Siinä yhdistyvät liikunta, luonnon rauhassa rentoutuminen ja löytämisen riemu”, kertoo Maanmittauslaitoksen kartastopäällikkö Heli Laaksonen.

”Joskus uusien sieniapajien löytäminen voi olla haastavaa, mutta kannattaa kokeilla karttojen ja ilmakuvien hyödyntämistä retkeä suunnitellessa”, Heli vinkkaa.

Loppusyksyllä sienestys painottuu suppilo- ja kosteikkovahveroihin, jotka viihtyvät sammaleisissa rinteissä ja kosteiden painanteiden reunoilla. Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelusta näkee, millaista maastoa missäkin on.

Näin voit hyödyntää Karttapaikkaa

1) Jos sinulla on jo yksi hyvä sienipaikka tiedossa ja haluaisit löytää uusia paikkoja, voit etsiä niitä myös vertaamalla hyvän sienipaikan ilmakuvaa muihin alueisiin ja yrittämällä löytää samankaltaisia alueita.

2) Mielenkiintoisen retkeilypaikan etsimisessä voi hyödyntää myös toista Maanmittauslaitoksen karttapalvelua Paikkatietoikkunaa, joka sisältää yli 2 000 karttatasoa eri tiedontuottajilta.

Esimerkiksi Suomen metsäkeskuksen Latvusmalli ja Luonnonvarakeskuksen Puuston ikä kertovat tarkempia tietoja metsästä. Paikkatietoikkunasta näkee myös Natura-alueet, muinaisjäännökset ja muuta retkeilyn kannalta kiinnostavaa.

3) Paikkatietoikkunasta löytyy Lähin osoite -työkalu, jota voi hyödyntää esimerkiksi osoitteen syöttämisessä navigaattoriin tai vaikka taksin tilaamisessa. Sama työkalu löytyy myös Karttapaikasta. Lisäksi Paikkatietoikkunassa voi tallentaa omia kohteita itselleen muistiin, jos on esimerkiksi löytänyt hyvän retkeilypaikan, johon haluaa joskus palata.

Myös eri karttatasojen vertailu onnistuu Paikkatietoikkunassa. Jos siis haluat vertailla eri karttatasoja, esimerkiksi uusinta ja historiallista ilmakuvaa samasta paikasta, voit katsoa niitä Paikkatietoikkunassa päällekkäin tai rinnakkain.

”Metsään lähtiessä on aina hyvä ottaa mukaan jonkinlainen kartta, jotta ei eksy. Maastokartta toimii hyvin metsässä suunnistamiseen. Siinä näkyvät ne polut, jotka ovat Maanmittauslaitoksen maastotietokannassa. Polkuja ei kuitenkaan ole kerätty kaiken kattavasti, joten metsässä risteilee aina paljon enemmän polkuja kuin kartalla”, muistuttaa Heli Laaksonen.

Karttapaikalta ei myöskään voi nähdä, mitkä polut ovat virallisia merkittyjä reittejä. Virallisesti merkityt reitit löytyvät esimerkiksi Metsähallituksen Retkikartalta.

Karttapaikan kautta voi ostaa karttatulosteita, jos haluaa paperisen maastokartan mukaan. Karttapaikkaa voi käyttää myös mobiilisti, ja se toimii sijainnin tarkistamiseen. Jos on tarpeen seurata sijaintia jatkuvasti, kannattaa käyttää mobiililaitteessa jotain muuta sovellusta. Useimmat suomalaiset maastokarttasovellukset perustuvat Maanmittauslaitoksen aineistoihin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut