Syyttäjät hakevat Cannonball MC:n lakkauttamista oikeudessa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Syyttäjät hakevat Cannonball MC:n lakkauttamista oikeudessa

Lakkauttamiskanne on jätetty Päijät-Hämeen käräjäoikeuteen.

Syyttäjien mielestä Cannonball MC toimii olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja.

20.10. 10:28

Syyttäjät hakevat järjestäytyneenä rikollisryhmänä pidetyn Cannonball MC:n ja sen alayhdistys Squad 32:n lakkauttamista. He ovat jättäneet asiasta kanteen Päijät-Hämeen käräjäoikeuteen.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa vaaditaan moottoripyöräjengitaustaista ryhmää lakkautettavaksi.

Aiemmat lakkauttamisvaatimukset ovat kohdistuneet uusnatsijärjestö Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen sekä United Brotherhood (UB) -rikollisjärjestöön, jolla ei ole Cannonballin kaltaista moottoripyörätaustaa.

Syyttäjät Timo Honkahuhta, Anna-Riikka Ruuth ja Petri Vaaja katsovat kanteessaan, että Cannonball MC on yhdistyslaissa tarkoitettu kielletty yhdistys, joka toimii olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja. Syyttäjien mukaan Squad 32 myötävaikuttaa Cannonballin lainvastaiseen toimintaan.

Molempia yhdistyksiä on kanteessa vaadittu määrättäväksi väliaikaiseen toimintakieltoon.

Erikoissyyttäjä Timo Honkahuhta kertoo, että lakkauttamiskanteen perustelut ovat hyvin samantyyppiset kuin United Brotherhoodin lakkauttamisprosessissa. UB:n oikeusprosessi on yhä kesken, mutta jengi on määrätty väliaikaiseen toimintakieltoon.

”Cannonball on käsityksemme mukaan sotilaallisen tapaan järjestäytynyt yhdistys. Sen toiminnassa tehdään jatkuvasti merkittävissä määrin vakavia rikoksia”, Honkahuhta sanoo.

Honkahuhdan mukaan syyttäjät päättivät jättää lakkauttamiskanteen juuri nyt poliisin tutkimien rikosepäilyjen vuoksi. Hän mainitsee esimerkkinä huumeoikeudenkäynnin, joka on juuri alkanut Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

”Cannonballin rikokset keskittyvät ennen kaikkea huumausainerikollisuuteen. Ryhmän rikollisuuslajien kirjo on kuitenkin yllättävän laaja. Se kattaa kaikkea taloudellista hyötyä tuottavaa rikollisuutta omaisuusrikoksista alkaen”, Honkahuhta sanoo.

Cannonball on esimerkiksi Helvetin enkeleistä ja Bandidosista poiketen taustaltaan suomalainen. Se perustettiin vuonna 1991.

Syyttäjien mukaan jengissä on nykyisin noin 190 jäsentä.

Oikeudenkäynnin vastaajaksi on nimetty Cannonball MC:n valtakunnallinen johtaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut