Tällainen on keskustan aluevaaliohjelma - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Keskusta vaatii jokaiseen kuntaan vähintään yhden sosiaali- ja terveysaseman – Puolue julkisti aluevaali­ohjelmansa

Keskustan tavoite aluevaaleissa on, että enemmistö alueista olisi keskustajohtoisia. Puheenjohtaja Annika Saarikko ei ole vielä ratkaissut, aikooko hän olla vaaleissa ehdolla.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

27.9. 10:30

Keskusta julkaisi maanantaina ensimmäisenä puolueista aluevaaliohjelmansa.

Se haluaa muun muassa, että jokaisessa kunnassa on vähintään yksi sosiaali- ja terveysasema, josta palvelut saa sujuvasti ja nopeasti. Se katsoo myös, että oikea-aikaiseen hoitoon pitäisi päästä yhdellä yhteydenotolla.

”Suomalaisille näissä vaaleissa on kyse ennen muuta lähipalveluista”, puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi tiedotustilaisuudessa.

Keskusta toteaa ohjelmassaan muun muassa, että säästöjen hakemiseksi sosiaali- ja terveyspalvelujen keskittäminen voi tuntua houkuttelevalta. Tätä keskusta ei halua. Kustannuksia laskettaessa pitää huomioida myös asiakkaille tulevat kustannukset, ohjelmassa todetaan.

Lähipalveluiden vaalimista puoltaa keskustan mukaan muun muassa se, että ne ovat tapa purkaa ja ennaltaehkäistä hoitojonoja. Niitä syntyi koronaviruksen aikana muun muassa hammashuoltoon ja neuvoloihin.

Tässä keskustan tavoite

Saarikon mukaan keskustan tavoite on vaaleissa, että enemmistö alueista olisi keskustajohtoisia.

Mitä se tarkoittaa esimerkiksi prosentteina, on hänen mukaansa mahdotonta sanoa. Tämä johtuu siitä, että uusien vaalien kohdalla esimerkiksi äänestysprosentista ei ole ennakkoon kokemusta.

Saarikko sanoi, ettei hän itse ole vielä ratkaissut, aikooko hän olla ehdolla vaaleissa.

Vaalien aikataulut

Aluevaalit järjestetään 23. tammikuuta 2022 ensimmäistä kertaa. Niissä valitaan aluevaltuustot 21 hyvinvointialueelle.

Alueet vastaavat vuoden 2023 alusta alkaen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä. Vaaleja ei järjestetä Helsingissä, joka ei ole hyvinvointialue.

Aluevaltuustot aloittavat toimintansa maaliskuussa 2022.

Puolueilla on vielä pari kuukautta aikaa kerätä ehdokkaita listoilleen. Ehdokashakemukset on jätettävä aluevaalilautakunnalle viimeistään 14. joulukuuta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut