Eduskunnan neljä suurinta puoluetta vastustavat kannabiksen laillistamista - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Neljä suurinta puoluetta eivät jaa vihreiden kantaa kannabiksen laillistamiseksi – edes rangaistavuuden poistoa ajava vasemmistoliitto ei pidä ideaa realistisena

Kokoomuksen ja vasemmistoliiton nuorisojärjestöt ovat asettuneet laillistamisen kannalle.

Vihreiden puoluekokous asettui viikonloppuna kannattamaan kannabiksen käytön, hallussapidon, valmistuksen ja myynnin säänneltyä sallimista.

13.9. 16:10

Helsinki

Vihreiden tuore kannanotto kannabiksen laillistamiseksi ei saa tukea eduskunnan neljältä suurimmalta puolueelta.

Laillistuksen sijaan SDP, perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta korostavat ongelmakäyttäjien hoitoon pääsyn helpottamista sekä resursseja nuorisotyöhön ja poliisille.

Vihreiden puoluekokous asettui viikonloppuna kannattamaan kannabiksen käytön, hallussapidon, valmistuksen ja myynnin säänneltyä sallimista. Puolue on eduskunnan viidenneksi suurin.

Perussuomalaiset on nykytilan säilyttämisen kannalla, kertoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio. Hänen mukaansa valtion tulee pyrkiä vähentämään huumausaineiden käyttöä varsinkin nuorison keskuudessa.

–  Pidän laillistamista ja dekriminalisointia kannabiksen käyttöä lisäävinä toimina. Lisääntyvä käyttö ei ole kansanterveydellisesti suotavaa, Tavio sanoo STT:lle.

Myös kokoomus vastustaa huumausaineiden vapauttamista. Puolueen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen kertoo käyneensä asiaa läpi viime vaalikaudella oikeusministerinä toimiessaan yhdessä syyttäjien, poliisien sekä opetuslaitoksen, lastensuojelun ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

–  Johtopäätös kokonaisuudessaan oli, että vapauttamisesta seuraavat ongelmat olisivat selvästi suurempia kuin väitetyt hyödyt, Häkkänen sanoo.

Suurten oppositiopuolueiden ohella vihreiden hallituskumppanit SDP ja keskusta ovat laillistusta vastaan.

–  Meillä on kielteinen kanta siihen. Se on ollut aikaisemmin keskustelussa, ja se on puolueessa käsitelty, keskustan eduskuntaryhmää johtava Juha Pylväs sanoo.

Vasemmistoliitto kannattaa kannabiksen käyttäjien rankaisemisen lopettamista, kertoo puolueen varapuheenjohtaja ja eduskuntaryhmän johtaja Jussi Saramo. Vihreät oli aiemmin samalla linjalla.

Kannabiksen laillistamista vasemmistoliitto ei aja. Saramon mukaan ei ole realismia, että ajatus etenisi eduskunnassa, jossa joillekin edustajille pelkkä rangaistavuuden poisto on liikaa.

–  Jopa tämän asiantuntijoiden kannan tukeminen tuntuu olevan eduskunnassa joillekin hyvin radikaalia, hän sanoo.

Saramo viittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijoihin, jotka asettuivat vuosia sitten tukemaan huumeiden käytön dekriminalisointia. Kannanoton mukaan rangaistus ei ole toimiva ehkäisykeino huumeiden käytölle ja sen haitoille.

THL:n tilastojen mukaan lähes puolet nuorista aikuisista on vähintään kokeillut laittomia huumeita. Selvästi yleisin näistä aineista on ollut kannabis.

–  Ihmisiä syrjäytetään tällä politiikalla ilman, että se vähentää huumeidenkäyttöä tai parantaa kenenkään tilannetta. Pitäisi saada linkki katki kannabiksen ja kovien huumeiden välillä, Saramo sanoo.

Pääministeripuolue SDP:n nuorisojärjestö ehdotti kannabiksen käytön dekriminalisointia eli sen rangaistavuuden poistoa viime syksyn puoluekokouksen alla. Linjaus ei säilynyt kokouksen päätöksessä, joka päätyi korostamaan hoitojen kehittämistä, resursointia ja saamista.

–  Puoluekokous vaati, että rangaistukset eivät saa haitata yhdenkään ihmisen hakeutumista hoitoon. Samassa todettiin, että pitää hillitä kannabiksen ja muiden päihteiden ongelmakäytöstä aiheutuvia terveysvaikutuksia ja ehkäistä nuorten syrjäytymistä, varapuheenjohtaja Niina Malm kertoo.

Palveluiden saatavuutta ja niihin hakeutumisen helpottamista korostavat myös Tavio ja Häkkänen.

Vihreiden kannanotossa kannabiksen laillistamista pidetään yhtenä keinona purkaa esteitä hyvälle hoidolle ja hoitoonohjaukselle. Tähän perussuomalaisten Tavio sanoo, että hoitohenkilökunnalla on jo nykyisin laaja vaitiolovelvollisuus. Hänen mukaansa asiaa voidaan tarkastella edelleen, jos siinä on parantamisen varaa.

Keskustan Pylväs puolestaan haluaisi vahvistaa ehkäisevän päihdetyön rahoitusta ja nuorten harrastusmahdollisuuksia. Kokoomuksen varapuheenjohtaja, viime vaalikaudella oikeusministerinä toiminut Antti Häkkänen haluaa resursseja poliisin toimintaan.

–  Laillistukseen liittyisi myös merkittävän iso signaalivaikutus yhä nuoremmille lapsille huumeidenkäytön hyväksyttävyydestä, Häkkänen sanoo.

Vaikka asia ei saa emopuolueissa kannatusta, puolueiden nuorisojärjestöistä ainakin kokoomus- ja vasemmistonuoret ovat jo aiemmin ilmoittaneet tukevansa kannabiksen laillistamista.

Vihreiden kannanotto oli kokoomusnuorten mukaan selvä viesti myös sen omalle emopuolueelle. Järjestön mukaan laillinen kauppa olisi laitonta kauppaa turvallisempaa sekä mahdollistaisi merkittävän verokertymän.

Häkkänen ei kuitenkaan usko puolueen linjan muuttuvan edes ajan kanssa.

–  En pidä sitä todennäköisenä, elleivät perusfaktat muutu, hän sanoo.

Uutista päivitetty kauttaaltaan kello 16.57. Lisätty eri puolueiden kommentteja asiasta.

Uutista päivitetty kauttaaltaan uusilla kommenteilla kello 18.15.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: