Alle 12-vuotiaiden rokotetutkimukset valmistuvat lähiviikkoina: ”Oletusarvo on, että rokote synnyttää erinomaisen immuunivasteen myös lapsilla” - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Alle 12-vuotiaiden rokote­tutkimukset valmistuvat lähi­viikkoina: ”Oletus­arvo on, että rokote synnyttää erinomaisen immuuni­vasteen myös lapsilla”

Riskiryhmään kuuluvien pienten lasten rokotukset saattavat alkaa Euroopassa jo ennen vuoden­vaihdetta.

Yli 12-vuotiaiden lasten rokotukset käynnistyivät elokuussa.

10.9. 18:59

Alle 12-vuotiaiden lasten koronavirus­rokotukset voivat alkaa Euroopassa jo syksyn aikana. Lääkeyhtiö Biontechin perustaja Özlem Türeci kertoi saksalaislehti Spiegelille, että Pfizerin ja Biontechin yhteisen Comirnaty-koronavirusrokotteen tutkimustuloksia voidaan esitellä lähiviikkojen aikana.

Sen jälkeen yritykset aikovat hakea rokotteelle 5–11-vuotiaita koskevaa myyntilupaa niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa.

Comirnaty-rokotteen toimivuutta alle 12-vuotiailla lapsilla tutkitaan Yhdysvalloissa, Espanjassa, Puolassa ja Suomessa.

Suomessa tutkimusta vetävä Tampereen yliopiston Rokote­tutkimus­keskuksen johtaja Mika Rämet on varovainen arvioidessaan aikataulua.

”Toivotaan, että arvio osuu oikeaan. Jos kyseessä on Biontechin virallinen ilmoitus, niin toki se lisäisi ennustusarvoa. Tutkimuspuolella tulee aina muistaa, että joskus yllättäviä viiveitä saattaa tulla”, Rämet painottaa.

Pfizerin rahoittama alle 12-vuotiaiden rokotetutkimus käynnistyi keväällä, ja siihen on otettu mukaan noin 4 500 lasta. Nuorimmat lapset ovat puolivuotiaita.

Valtaosa koehenkilöistä on jo mukana tutkimuksessa, ja Suomessa mukaan haetaan enää alle kaksivuotiaita lapsia.

”Ensin tuloksia voidaan odottaa 5–11-vuotiaiden ikäryhmästä ja myöhemmin sitä nuorempien lasten ikäryhmästä”, Rämet kertoo.

Tutkittaville lapsille on annettu kaksi rokoteannosta kolmen viikon välein. Rokote on ollut joko aito tai lumerokote.

Biontechin Türeci arvioi, että ensimmäiset alle 12-vuotiaat saksalaislapset voitaisiin rokottaa Comirnatylla jo lokakuun puolivälissä.

Aikataulu saattaa olla liian optimistinen, sillä myyntiluvan myöntäminen voi kestää puolitoista kuukautta. Lääkeyhtiö Moderna haki koronavirusrokotteellensa myyntilupaa 12–17-vuotiaille kesäkuun 7. päivä. Euroopan lääkevirasto Ema myönsi luvan heinäkuun lopussa.

Suomessa pyritään antamaan suositus alle 12-vuotiaiden mahdollisesta rokottamisesta samaan aikaan kun myyntilupa myönnetään. Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (Krar) alaryhmä on laatimassa asiasta selvitystä. Jos rokottamista suositellaan, ensimmäisenä todennäköisesti rokote annetaan riskiryhmäläisille.

”Teemme vastaavan hyöty-haitta-analyysin kuin 12–15-vuotiaiden kohdalla. Katsomme muun muassa nuorten lasten tautitaakkaa ja rokotteiden turvallisuustietoja”, ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sanoo.

Hän korostaa, että Eman lupaprosessi voi kestää odotettua pidempään.

”Päätöksessä voi kestää, jos Ema haluaa esimerkiksi seurantatietoja vaikkapa vakavista harvinaisista haitoista”, Nohynek painottaa.

Tutkimustulosten julkistaminen voi kuitenkin mahdollistaa rokotteelle niin sanotun off label -käytön. Sillä tarkoitetaan lääkkeen määräämistä muuhun kuin valmisteyhteenvedossa mainittuun käyttötarkoitukseen.

Kun Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA antoi viime kuussa täyden myyntiluvan Comirnatylle, sen jälkeen lääkäri on voinut määrätä rokotetta myös alle 12-vuotiaalle off label -käyttönä.

Rämet kertoo, että vastaavaa on tehty myös Israelissa, jossa on rokotettu riskiryhmiin kuuluvia alle 12-vuotiaita.

Rämet ei ole tietoinen, että Suomessa koronavirusrokotetta olisi määrätty off label -merkinnällä alle 12-vuotiaille.

Nohynek kertoo, että off label -käyttö on Suomessa mahdollista, mutta sille pitää olla kansanterveydelliset ja lääketieteelliset perusteet.

Tällainen tilanne oli Suomessa esimerkiksi silloin kun THL siirtyi suosittelemaan kahden mrna rokotteen annosväliksi 12 viikkoa 3–4 viikon sijasta.

”Silloin tulee vastaan myös erilaiset oikeudelliset kysymykset ja lääketieteelliset perusteet pitää olla hyvin vankat”, Nohynek sanoo.

Alle 12-vuotiaiden rokotukset on hyväksytty jo Kiinassa ja Kuubassa. Näissä maissa on annettu kansallisia koronavirusrokotteita yli kolmevuotiaille.

”Ensin tuloksia voidaan odottaa 5–11-vuotiaiden ikäryhmästä ja myöhemmin sitä nuorempien lasten ikäryhmästä.” – Mika Rämet

Suomessa aloitettiin 12–15-vuotiaiden nuorten koronavirusrokotukset elokuun alkupuolella. Nyt yli 63 prosenttia ikäryhmästä on hakenut ensimmäisen rokotteen.

Lapset ja nuoret sairastuvat koronaviruksen aiheuttamaan vakavaan tautiin harvemmin kuin aikuiset. Kaikista tilastoiduista Suomen koronavirusinfektioista kuitenkin lähes kymmenen prosenttia on todettu alle 10-vuotiailla.

THL:n mukaan vain 0,3 prosenttia viruksen saaneista nuorista on tarvinnut sairaalahoitoa.

12–15-vuotiaiden osalta rokote antaa suojan tautia vastaan sekä mahdollistaa normaaliin elämään palaamiseen. Alle 12-vuotiaiden osalta ei ole vielä tietoa rokotteen suojatehosta

”Oletusarvo on, että rokote synnyttää erinomaisen immuunivasteen myös lapsilla, ja sitä myötä suojaa vakavalta taudilta”, Nohynek sanoo.

Rokotteen ottaminen voi vaikuttaa myös matkustusmahdollisuuksiin, jos maat muuttavat matkustusvaatimuksiaan koskemaan myös alle 12-vuotiaita.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: