EKP pitää ohjauskorkonsa ennallaan – ohjauskorot pysyvät alhaisina, kunnes kahden prosentin inflaatiotavoite täyttyy - Kotimaa - Satakunnan Kansa

EKP pitää ohjauskorkonsa ennallaan – ohjauskorot pysyvät alhaisina, kunnes kahden prosentin inflaatiotavoite täyttyy

Lagarde odottaa hintojen nousun kiihtyvän tulevina kuukausina, mutta laskevan ensi vuonna.

22.7. 17:22

Helsinki/Frankfurt

Euroopan keskuspankki pitää tärkeimmän ohjauskorkonsa eli perusrahoitusoperaatioiden koron edelleen 0,0 prosentissa. Talletuskorko pysyy –0,5 prosentissa ja maksuvalmiusluoton korko 0,25 prosentissa.

EKP kertoo pitävänsä ohjauskorkonsa alhaisina, kunnes inflaatio nousee kestävästi uuden strategian mukaiseen kahteen prosenttiin. Ohjauskorot vaikuttavat muun muassa asuntolainojen korkoihin.

Pankki huomauttaa, että siirtymäaikana inflaatio voi väliaikaisesti nousta maltillisesti tavoitteen yli.

–  Inflaatio oli kesäkuussa 1,9 prosenttia. Odotamme inflaation nousevan edelleen tulevina kuukausina ja laskevan taas ensi vuonna, kertoi EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa inflaation kiihtyminen johtuu energian hinnan noususta. Vuoden takaisella vertailukaudella energian hinta oli pudonnut pohjiin. Lisäksi Saksa alensi arvonlisäveroa. Lagarde arvioi, että näiden vaikutus inflaatioon haihtuu ensi vuoden alkupuolella.

Lagarden mukaan euroalueen talous on toipumassa nopeasti. Näkymät riippuvat kuitenkin edelleen koronasta ja rokotusten etenemisestä.

Arvopapereiden ostot jatkuvat

EKP kertoo myös jatkavansa arvopapereiden osto-ohjelmaansa (APP) 20 miljardin euron kuukausitahtia nettona. Pankin mukaan osto-ohjelma jatkuu niin kauan kuin on välttämätöntä. Osto-ohjelma lopetetaan vasta hieman ennen kun ohjauskorkoja aletaan nostaa.

EKP elvyttää myös euroalueen taloutta pandemian liittyvän 1  850 miljardin euron hätäohjelmalla (PEPP) ainakin ensi maaliskuuhun saakka tai tarvittaessa siihen saakka, kunnes koronakriisi on ohi.

EKP:n neuvosto odottaa, että ostot PEPP-ohjelmassa nopeutuvat kuluvana vuosineljänneksenä merkittävästi verrattuna vuoden alkukuukausiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos