Tänään aloittanut sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen haluaa parantaa yrittäjien sosiaaliturvaa, Li Andersson lupaa syksyksi ”ilmastoriihtä” - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Tänään aloittanut sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen haluaa parantaa yrittäjien sosiaaliturvaa, Li Andersson lupaa syksyksi ”ilmastoriihtä”

Vasemmistoliitto päätti jo hallitusneuvottelujen jälkeen jakaa sosiaali- ja terveysministerin tehtävän kahdelle eri ihmiselle.

Hanna Sarkkinen (vas.) nimesi kaksivuotisen ministerikautensa keskeiseksi tavoitteeksi sosiaaliturvan uudistuksen viemisen eteenpäin.

29.6. 15:16

Tiistaina tehtävässään aloittanut uusi sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas) haluaa parantaa erityisesti yrittäjien työttömyysturvaa. Hän aikoo käynnistää selvitystyön, jossa etsitään keinoja erityisesti pien- ja yksinyrittäjien sosiaaliturvan vahvistamiseksi.

Sarkkinen ehdotti ministeriksi nimittämisensä jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että koronan aikana väliaikaisesti käyttöön otettu yrittäjien oikeus työmarkkinatukeen säädettäisiin pysyväksi.

Sarkkisen mielestä entistä useampi voisi uskaltautua yrittäjäksi, jos yrittäjien sosiaaliturvaa parannettaisiin.

– Tämä tietenkin maksaa rahaa ja kehykset ovat tiukat, kuten tiedämme, joten en pysty lupaamaan, että tällaisia päätöksiä voitaisiin tällä hallituskaudella vielä tehdä, Sarkkinen sanoi.

SARKKINEN nimesi kaksivuotisen ministerikautensa keskeiseksi tavoitteeksi sosiaaliturvan uudistuksen viemisen eteenpäin. Sosiaaliturvan uudistamista selvittää komitea, jonka toimikausi ulottuu seuraavan hallituskauden loppuun.

– Toivon komitealta jo ministeriaikanani toteuttamiskelpoisia uudistamisesityksiä ja tavoitteenani on aloittaa sosiaaliturvaa vahvistava lainsäädäntö jo kauteni aikana, Sarkkinen sanoi.

Sarkkinen korvaa sosiaali- ja terveysministerinä Aino-Kaisa Pekosen. Vasemmistoliitto sopi jo hallitusneuvottelujen jälkeen vuonna 2019, että Pekonen ja Sarkkinen jakavat kauden puoliksi.

Tiistaina vaihtui myös opetusministeri, kun tehtävään palasi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Hän jäi ministerin tehtävästä vanhempainvapaalle joulukuussa, jolloin hänen sijaisekseen nousi kansanedustaja Jussi Saramo.

Andersson ennakoi tiistain tiedotustilaisuudessa syksyn budjettiriihtä, jossa hän haluaa hallituksen kiinnittävänä huomiota etenkin ilmastopäätöksiin.

Anderssonin mielestä hallituksen pitäisi budjettiriihessä linjata loput päätökset, joilla se pääsee ilmastotavoitteisiinsa. Myös maa- ja metsätalouden päästöjä on vähennettävä, hän sanoi.

– Tulossa on tänä syksynä siis ilmastoriihi, Andersson totesi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: