Seura: Venäläiset yrittivät suojella Fennovoima-hanketta laajalla vaikuttamisoperaatiolla - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Seura: Venäläiset yrittivät suojella Fennovoima-hanketta laajalla vaikuttamisoperaatiolla

Fennovoiman taustatahot yrittivät ohjailla tiedotusvälineitä ja lobata suomalaispoliitikkoja kohun sammuttamiseksi.

Kuvituskuva.

9.6. 14:13

Helsinki

Ydinvoimayhtiö Fennovoiman venäläiset taustatahot yrittivät suojata voimalahanketta laajalla vaikuttamisoperaatiolla vuonna 2015, kun Fennovoima oli joutunut kohun keskelle hämäräperäiseksi katsotun kroatialaisen osaomistajan takia, kertoo Seura.

Seuran mukaan DDoSecrets-tietovuotoryhmän vuotamista asiakirjoista käy ilmi, kuinka Fennovoiman taustatahot yrittivät muun muassa ohjailla tiedotusvälineitä ja lobata suomalaispoliitikkoja.

Ryhmä julkaisi touko-kesäkuun vaihteessa yli 13  500 viestin aineiston, jonka kerrotaan olevan peräisin venäläisen Sberbank-pankin käyttämästä käännöspalvelusta. Sberbank on Venäjän suurin pankki, ja se on ollut Yhdysvaltojen ja EU:n pakotelistalla vuodesta 2014 lähtien.

Fennovoima joutui kesällä 2015 kohun keskelle jätettyään Pyhäjoen voimalan rakennuslupahakemuksen. Lupaehtoihin kuului, että vähintään 60 prosenttia yhtiön omistuksesta piti olla EU- tai Eta-maista.

Omistajaksi ilmoitettu pieni kroatialainen Migrit Solarna Energija -yhtiö täytti nimelliset ehdot, mutta tuiki tuntemattoman kroatialaisyhtiön ilmaantuminen mukaan kuvioihin herätti epäilyksiä siitä, että kyseessä olisi venäläisten bulvaaniyhtiö.

Venäläiset pyrkivät sammuttamaan Migrit-kohua Sveitsiin rekisteröidyn viestintä- ja konsulttitoimisto SASS Consulting AG:n avulla. Toimiston omistaja on demaritaustainen Sebastian Sass, joka on toiminut muun muassa ex-pääministeri Paavo Lipposen (sd.) avustajana ja Nord Stream -kaasuputkihankkeen yhteiskuntasuhteiden johtajana.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: