Näin koronarajoituksia aiotaan purkaa kevään ja kesän aikana – Saarikko: Tavoite on, että perustason alueilla voi järjestää korkeintaan 50 henkilön tapahtumia mahdollisimman pian - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Näin koronarajoituksia aiotaan purkaa kevään ja kesän aikana – Saarikko: Tavoite on, että perustason alueilla voi järjestää korkeintaan 50 henkilön tapahtumia mahdollisimman pian

Suunnitelma ulottuu elokuuhun, johon mennessä rajoituksia on tarkoitus poistaa vähitellen.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) saapui hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 20. huhtikuuta 2021. Neuvotteluissa käsiteltiin päivitettyä exit-suunnitelmaa, josta kerrotaan tänään 21.4. kello 9 alkavassa infotilaisuudessa.­

21.4. 8:31

Helsinki

Hallitus esittelee tänä aamuna päivitettyä exit-suunnitelmaansa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tiistaina, että hallituksen exit-suunnitelmaan on tulossa muutoksia tapahtuma- ja kulttuurialan kokonaisuuteen.

Hallitus esitteli reilu viikko sitten suunnitelmansa koronarajoitusten purkamisesta ja purkamisen tavoiteaikatauluista. Suunnitelma lähetettiin yleiselle lausunto- ja kommenttikierrokselle, ja hallitus neuvotteli tiistaina suunnitelmaan tehtävistä muutoksista.

Suora lähetys on päättynyt.

Tekstiseuranta tilaisuuden etenemisestä:

Kello 9.40: Tilaisuus päättyy.

Kello 9.26: Marinin mukaan päätös luopua poikkeusoloista voidaan mahdollisesti tehdä ensi viikolla, mikäli tilanne jatkuu hyvänä ja menee parempaan suuntaan.

Kysymykseen ensi kesän suurista ulkotapahtumista Saarikko vastaa, että ainakin loppukesästä voidaan tämän hetkisen näkymän mukaan järjestää isompia ulkotapahtumia turvajärjestelyistä huolehtien.

Sekä Marin että Ohisalo sanovat, että kannattaa suosia kotimaan matkailua. Monessa Euroopan maassa tautitilanne on pahentunut.

Henrikssonin mukaan nuorten ulkona tapahtuva harrastustoiminta avautuu huhti-toukokuussa. Kesäkuun alussa voidaan järjestää lasten kesäleirejä ja urheilukilpailuja ulkotiloissa.

Kello 9.22: Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoo, että rajoitusten purkaminen on aloitettava lapsista ja nuorista, tätä toivottiin myös palautteissa, joita saatiin runsaasti.

Ennen muuta harrastustoiminta on saatava käyntiin lapset ensin -periaatteella. Toimintaa on avattava asteittain ja alueellisesti.

Yrityksillekin luotava pohjaa tulevaisuudelle, ja lisätukia on tulossa kulttuuri- ja tapahtuma-aloille. Exit-suunnitelman toteutumisen edellytys on tartuntamäärien väheneminen, joten on tärkeää, että ihmiset noudattavat alueilla olevia suosituksia ja rajoituksia.

Kello 9.18: Opetusministeri Jussi Saramo sanoo, että valtakunnallisia koulusulkuja ei valtion taholta enää toteuteta.

Saramon mukaan kun rajoituksia puretaan on oltava tarkkana siinä, ettei uudestaan synny tarvetta rajoittaa enää lähiopetusta. On tärkeää, ettei lisää oppimisvelkaa synny. Rahoitusta oppimisvajeen paikkaamiseksi on jo myönnetty ja tuen saumattoman jatkamisen valmistelu on aloitettu.

Kello 9.10: Sisäministeri Ohisalo on vuorossa. Ohisalo painottaa, että aluksi kannattaa suosia ulkotapahtumia. Hän nostaa esiin huono-osaisuuden sekä lasten ja nuorten pahoinvoinnin korostumiseen epidemian aikana. Tällä on Ohisalon mukaan merkitystä myös maan sisäiseen turvallisuuteen.

Maan rajojen yli liikkuvien ihmisten elämä on vaikeutunut epidemian aikana Ohisalon mukaan jopa kohtuuttomasti. Rajoitusten purkaminen alkaa touko-kesäkuussa sisärajaliikenteessä. Kun liikennettä avataan kolmansiin maihin, etusijalla ovat työmatkaliikenne ja perhesyistä tehtävä matkailu.

Kello 9.05: Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko jatkaa. Tapahtuma-alan ahdinkoon vastataan, sanoo Saarikko.

Kulttuurialan ja tapahtumien tukemisesta tehdään raamit, ja Saarikon mukaan toivottavasti jo tänään voidaan kertoa lisää. Tapahtuma-ala on matkailualan ohella suurin kärsijä, sanoo Saarikko.

Saarikon mukaan tapahtuma-ala aukeaa vaiheittain. Tavoite on, että sisä- ja ulkotiloissa voi tautitilanteeltaan perustasolla olevilla alueilla alkaa järjestää korkeintaan 50 henkilön tapahtumia mahdollisimman pian. Soveltuvissa ulkotiloissa, esimerkiksi jalkapallostadioneilla ja muilla lohkoajatteluun perustuvilla paikoilla, voidaan järjestää myös yli 50 henkilön tapahtumia, jos turvavälit ja muu terveysturvallisuus voidaan ottaa huomioon.

Huhti-toukokuun vaihteessa tehdään päätöksiä yli 50 hengen tapahtumien järjestämisestä.

Kahden metrin turvavälin noudattamisesta luovutaan kesäkuussa ulkotiloissa, mutta se säilyy osassa alueilla.

Kello 9.04: Pääministeri Marin aloittaa. Hallitus hyväksyi eilen suunnitelman rajoitusten purkamisesta kesää kohti. Kommentteja siitä saatiin yli 2000 ja lisäksi lausuntoja. Kommenttikierroksen perusteella tärkeä teemat erottuivat. Vastauksissa korostui tarve lasten ja nuorten sekä muiden haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien tukemiseen. Lisäksi korostui kulttuuri- ja tapahtuma-alan vaikea tilanne.

Kello 9.02: Tilaisuus alkaa.

Tästä on kyse

Suunnitelma ulottuu elokuuhun, johon mennessä rajoituksia on tarkoitus poistaa vähitellen. Keskeinen periaate exit-suunnitelman taustalla on, että viranomaisten asettamia rajoituksia tulisi purkaa pääsääntöisesti käänteisessä järjestyksessä niiden asettamiseen nähden.

Tiistaina keskusteltiin myös niin sanotuista koronapasseista ja siitä, voitaisiinko niitä käyttää Suomessa sisäisesti esimerkiksi tapahtumiin osallistumiseksi.

Tilaisuuteen osallistuvat pääministeri Sanna Marin, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, sisäministeri Maria Ohisalo sekä opetusministeri Jussi Saramo.

Suunnitelma kuukausi kuukaudelta

9. huhtikuuta hallitus julkaisi exit-suunnitelmansa, jota nyt siis on päivitetty. Tuolloin kerrottiin purkamiseen liittyvä tavoiteaikataulu, joka näytti tältä:

Huhtikuu – poikkeusolot päättyvät

• Valmiuslain toimivaltuudet päättyvät.

• Perusopetus ja toinen aste palaavat lähiopetukseen koko maassa.

• Ravintolat avautuvat rajoituksin, aukioloaikoja ja asiakasmääriä rajoitetaan edelleen.

Ikääntyneet ovat saaneet 1. rokoteannoksen.

Toukokuu – tiukat rajoitukset poistetaan

• Epidemian nopean kiihtymisen uhan takia asetetut lisärajoitukset poistuvat, palataan alueellisiin toimiin.

• Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta ulkona voi alkaa.

• Julkisia ja yksityisiä tiloja avataan, muun muassa kirjastot ja museot aukeavat.

• Työmatkaliikenne EU-alueella sallitaan.

Riskiryhmät ovat saaneet 1. rokoteannoksen.

Kesäkuu – alueelliset rajoitukset puretaan asteittain

• Kokoontumisrajoituksia lievennetään.

• Ravintoloiden asiakaspaikka- ja aukiolorajoituksia lievennetään.

• Aikuisten ryhmäharrastustoiminta ulkona voi alkaa.

• Yleisötilaisuudet osallistujarajoituksin alkavat.

• Sisärajavalvonta päättyy.

Työikäisen väestön 1. annoksen rokotekattavuus on yli 50 prosenttia.

Heinäkuu – rokotekattavuus kasvaa

• Kokoontumisrajoituksia lievennetään ja poistetaan.

• Yleisötilaisuuksien osallistujarajoituksia lievennetään ja poistetaan.

Työikäinen väestö on saanut 1. rokoteannoksen sekä ikääntyneet ja riskiryhmät saaneet 2. rokoteannoksen (heinä-elokuu).

Elokuu – rokotekattavuus kasvaa

• Kolmansien maiden työmatkaliikenne avataan mahdollisesti.

Työikäinen väestö on saanut 1. rokoteannoksen sekä ikääntyneet ja riskiryhmät saaneet 2. rokoteannoksen (heinä-elokuu).

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?