Eduskunta päätti pidättää VTV:n Yli-Viikarin virasta – Vehviläinen: ”Emme saaneet tyydyttäviä vastauksia” - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Eduskunta päätti pidättää VTV:n Yli-Viikarin virasta – Vehviläinen: ”Emme saaneet tyydyttäviä vastauksia”

Mikäli Yli-Viikari haluttaisiin erottaa tehtävästään lopullisesti, voitaisiin tämä tehdä täysistunnon päätöksellä.

Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari poistui eduskunnan kansliatoimikunnan kokouksesta eduskunnan Pikkuparlamentissa Helsingissä torstaina 8. huhtikuuta 2021.­

8.4. 15:27

Eduskunnan kansliatoimikunta päätti torstaina pidättää VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virastaan keskusrikospoliisin käynnissä olevan esitutkinnan ajaksi.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk) kertoi päätöksestä tiedotustilaisuudessa kansliatoimikunnan kokouksen jälkeen.

”Kansliatoimikunta katsoo, että pääjohtajan edellytykset hoitaa valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan tehtävää keskusrikospoliisin esitutkinnan aikana ovat heikentyneet olennaisesti”, Vehviläinen sanoi.

Hän kertoi, että keskusrikospoliisin esitutkinnan kohteena on tällä hetkellä kaksi asiaa: Yli-Viikarin toiminta liittyen viraston virkamiehen kanssa tehtyyn sopimukseen, jonka mukaan henkilölle maksettiin palkkaa kahden vuoden ajan ilman työvelvoitetta. Tutkinnan kohteena ovat myös Yli-Viikarin Finnair bonus -pisteet.

Yli-Viikarille oli varattu tilaisuus antaa kansliatoimikunnan kokoukselle perusteltu kirjallinen vastineensa ja tulla kuultavaksi kokoukseen. Vehviläisen mukaan häneltä kysyttiin molemmista esitutkinnan kohteena olevista asioista.

”Emme saaneet tyydyttäviä vastauksia.”

Kansliatoimikuntaan kuuluvat puhemiehen lisäksi varapuhemiehet Tarja Filatov (sd) ja Juho Eerola (ps) sekä eduskunnan valitsemat kansanedustajat Arja Juvonen (ps), Eeva Kalli (kesk), Jukka Kopra (kok) ja Antti Lindtman (sd).

Päätös virasta pidättämisestä oli yksimielinen.

Se tehtiin eduskunnan virkamieslain nojalla. Sen mukaan virasta voidaan pidättää rikossyytteen ja sen edellyttämien tutkimusten ajaksi, jos näillä voi olla vaikutusta virkamiehen edellytyksiin hoitaa tehtäväänsä.

Julkisuudessa on ollut Yli-Viikariin liittyen paljon muitakin kuin rikostutkintaan liittyviä asioita, muun muassa tietoja stailauspalvelujen käytöstä ja edustuskuluista.

Tytti Yli-Viikari itse kirjoittaa vastineessaan, että hänen käsityksensä mukaan virastapidättämismenettelyn aloittamisen tosiasialliset syyt ja perusteet ovat ”julkisuudessa asian pitkään jatkunut käsittely, kansalaispalaute ja median paine.”

Puhemies Vehviläisen mukaan virasta pidättämispäätös keskittyy kuitenkin vain esitutkintaan liittyviin asioihin.

Yli-Viikari kirjoittaa vastineessaan myös kokeneensa, että häntä painostettiin pidättämään itsensä virantoimituksesta.

”Se on hänen subjektiivinen kokemuksensa”, Vehviläinen sanoi.

Puhemies kertoi, että epävirallisissa keskusteluissa Yli-Viikarilta kysyttiin, onko hän miettinyt, voisiko hän itse pidättäytyä viranhoidosta.

”Kiistän kyllä jyrkästi, että olisin itse tai muut kokouksiin osallistuneet olisivat painostaneet.”

VTV tiedotti torstaina, että pääjohtajan sijaisena toimii johtaja Matti Okko.

”Julkinen ja avoin keskustelu on tärkeää. On selvää, että toimintatavat on arvioitava huolella ja toimintaa parannettava”, Okko sanoi tiedotteessa.

VTV tiedotti myös, että virasto on omana ratkaisunaan päättänyt pidättää johtaja Mikko Koirasen virantoimituksesta mahdollisen rikossyytteen ja sen edellyttämän esitutkinnan ajaksi. Koiranen on yhdessä Yli-Viikarin kanssa epäiltynä poliisitutkinnassa, STT kertoi aiemmin.

Sekä Yli-Viikari että Koiranen ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Yli-Viikarilla on myös aiempi ylijohtajan virka VTV:ssä. Virasta pidättäminen koskee pääjohtajan virkaa.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei Yli-Viikari voi palata ylijohtajan virkaan, koska pääjohtajan virka kestää tämän vuoden loppuun.

Virasta pidättämisen aikana Yli-Viikarille ei makseta palkkaa. Palkka maksetaan kuitenkin takautuvasti, jos esitutkinnassa rikossyyte ei etene.

Mikäli Yli-Viikari haluttaisiin erottaa tehtävästään lopullisesti, voitaisiin tämä tehdä täysistunnon päätöksellä.

Täysin selvää ei ole toistaiseksi, miten irtisanomismenettely tulisi salin käsittelyyn, sillä tätä ei ole määritelty laissa. Asiaa selvitetään, pääsihteeri Paavola kertoi.

VTV:n ja Yli-Viikarin toimintaa selvitetään keskusrikospoliisin lisäksi eduskunnan tarkastusvaliokunnassa. Valiokunta valmistelee asiaa koskevaa mietintöä, joka valiokunnan puheenjohtajan Outi Alanko-Kahiluodon (vihr) mukaan valmistuu aikaisintaan ensi viikolla.

Tarkastusvaliokunta käynnisti selvityksensä helmikuussa. Se koskee muun muassa sisäistä valvontaa ja riskienhallintaa sekä hyvän hallinnon periaatteita koskevien säännösten noudattamisesta VTV:n taloudenhoidossa.

Lue lisää: VTV muuttui ”toimintakyvyttömäksi”, sanoo ylitarkastaja – Eduskunta käsittelee tänään pääjohtaja Yli-Viikarin virasta pidättämistä, näin henkilöstö kokee tilanteen

Eduskunnan tilintarkastajien puheenjohtaja, kansanedustaja Veijo Niemi (ps) kertoi lisäksi tiistaina STT:lle, että eduskunnassa tehdään ylimääräinen tilintarkastus VTV:n osalta. Erityistilintarkastus kohdistuu VTV:n ylimmän johdon edustus-, matka- ja hankintakuluihin vuodesta 2020 lähtien.

Niemen mukaan ylimääräinen tilintarkastus on määrä saada tehtyä huhtikuun aikana.

VTV on valtiontalouden rahankäyttöä valvova ylin elin. Sen tehtävä on tarkastaa taloudenhoidon laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta muun muassa valtion viranomaisissa, liikelaitoksissa ja rahastoissa.

Tytti Yli-Viikari on toiminut pääjohtajana vuodesta 2016 alkaen.

HS seuraa tapahtumia eduskunnassa hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä:

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?