Katiska-huumevyyhdistä tuomio torstaina - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Jättimäisestä Katiska-huumevyyhdistä tuomiot: Niko Ranta-aholle 11 ja Janne Tranbergille yli 12 vuotta vankeutta

Oikeudenkäynti päättyi jo viime syksynä, torstaina Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion huumevyyhdistä. Ranta-aho on sittemmin vangittu epäiltynä uusista huumerikoksista.

Katiskana tunnetussa jutussa pääsyytettynä oli pirkkalalaistaustaisen Niko Ranta-ahon (kuvassa) lisäksi liivijengi Cannonballin entinen johtaja Janne Tranberg. Niko Ranta-aho sai lievemmän tuomion, koska hän tunnusti.­­

8.4. 8:03 | Päivitetty 8.4. 10:38

Helsingin käräjäoikeus on antanut tuomion Suomen suurimpiin kuuluvasta huumejutusta. Katiskana tunnetussa jutussa pääsyytettyjä olivat Niko Ranta-aho ja liivijengi Cannonballin entinen johtaja Janne ”Nacci” Tranberg.

Helsingin käräjäoikeus päätyi antamaan pirkkalalaistaustaiselle vuonna 1987 syntyneelle Niko Ranta-aholle 11 vuotta ja Janne Tranbergille 12 vuotta ja 11 kuukautta vankeutta.

Ranta-ahon rangaistusta lievensi se, että hän tunnusti pääosan rikoksista ja paljasti maastokätköjä, joista saatiin takavarikoitua huomattava määrä huumausaineita.

Oikeus katsoi, että vakavia rikoksia tehtiin vuosien 2017–2019 aikana siten, että toiminta painottui vuosille 2018–2019.

Ranta-aho on tehnyt ennen rikosjuttua muun muassa kiinteistöbisnestä Espanjassa, josta huumeliigaa johdettiin. Tranberg puolestaan toimi liivijengi Cannonballin kasvoina, kunnes riitautui jenginsä kanssa ja joutui jättämään sen.

Myös Niko Ranta-ahon entinen naisystävä, fitness-tähti Sofia Bélorf sai ehdollisen tuomion huumausainerikoksesta ja rahanpesusta.

Syytteessä oli yli 50 henkilöä

Julkisuudessa aiemmin mainituista henkilöistä oikeus tuomitsi muun muassa kilpapurjehtijana toimineen Janne Järvisen yli kahden vuoden vankeuteen törkeästä rahanpesusta sekä avunannosta törkeään huumausainerikoksen.

Sunrise Avenuen keulahahmona tunnettu Samu Haber sai tunnustamastaan huumausaineen käyttörikoksesta sakkorangaistuksen. Suomen vaikutusvaltaisimmaksi Helvetin enkeliksi aikoinaan katsotun Jarkko Laakson syytteet törkeistä huumausainerikoksista käräjäoikeus hylkäsi.

Ranta-aho tunnusti syytteitä, Tranberg kiisti

Mittava huumevyyhti lähti paljastumaan joulupäivänä 2018, kun poliisi alkoi tutkia epäiltyä tapon yritystä Katiskapolulla Helsingin Vuosaaressa. Katiskapolulta löytyi verinen mies ja suuri määrä Ksalol-tabletteja, jotka viranomaisten käsityksen mukaan oli tarkoitettu levitettäväksi. Ksalol on huumaava lääkeaine

Syyttäjien mukaan kaksikko johti Espanjasta käsin doping- ja huumausaineiden salakuljetusorganisaatiota, joka toi Suomeen muun muassa 17 kiloa kokaiinia ja yli 200 kiloa amfetamiinia. Poliisin esitutkinnan mukaan rikoshyöty nousi yli kymmeneen miljoonaan euroon.

Ranta-aho tunnusti viime vuonna suurimman osan syytteistään, muttei maininnut Tranbergia, joka on koko ajan kiistänyt oman väitetyn osuutensa vyyhtiin.

Syyttäjät kyseenalaistivat Ranta-ahon tunnustuksen ja motiivit sen takana. Syyttäjien mukaan ei ollut uskottavaa, että hän olisi yksin johtanut laajaa huumeiden maahantuonti- ja levitysorganisaatiota.

–  Ranta-aho on epäuskottavan korostetusti halunnut ottaa vastuuta ja antaa kuvaa (itsestään) organisaation ainoana johtajana. Tällaiseen määrään maahantuontia vaaditaan tietoa siitä, että kenelle ja miten tällaisia määriä saa ylipäänsä kaupaksi, syyttäjä Heli Vesaaja sanoi loppulausunnoissaan oikeudelle syyskuussa.

Syyttäjien mukaan Ranta-ahoon liitetyistä ihmisistä ainoastaan Tranbergilla oli tällainen levitysorganisaatio valmiina.

Ranta-ahon puolustus vaati lievempää rangaistusta

Tranbergin puolustuksen mukaan syytteet olivat ylimalkaisia ja epämääräisiä eikä jutussa saatu näyttöä siitä, että Tranberg olisi ollut Ranta-ahon tekijäkumppani.

–  Syyttäjän mielestä ei ole epäselvää, että he toimivat yhdessä. Se on erittäin epäselvää. Pidän pikemminkin näytettynä, että Ranta-aho ei ole toiminut Tranbergin kanssa -- savuavaa asetta ei ole löytynyt, Tranbergin asianajaja Jaakko Tuutti sanoi loppupuheenvuorossaan.

Ranta-ahon puolustus katsoi, että oikeuden pitäisi rangaistusta määrätessään ottaa huomioon se, miten Ranta-aho on pyrkinyt selvittämään rikoksiaan sekä vähentämään niiden aiheuttamia haittoja.

–  Nämä (huume)määrät ovat niin isoja, että ilman lieventäviä perusteita (rangaistus) on se 13 vuotta -- kun selvittäminen otetaan huomioon, katsomme, että seuraamuksen tulisi olla yhdeksän vuoden tienoilla, Ranta-ahon asianajaja Hannu Kaitaluoma sanoi loppulausunnossaan.

Uusia rikosepäilyjä pian vapautumisen jälkeen

Ranta-ahon ja Tranbergin lisäksi jutussa oli kaikkiaan kymmeniä syytettyjä. Oikeudenkäynti alkoi alkuvuodesta viime vuonna ja kesti syksyyn asti.

Sittemmin Ranta-aho on vangittu uusien rikosepäilyjen vuoksi. Vangitsemisia käsiteltiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa alkuvuodesta.

Kahden törkeän huumausainerikoksen epäillään tapahtuneen viime vuoden elo-marraskuussa Helsingissä ja Vantaalla ja törkeän veropetoksen vuosina 2016–2020 Tampereella.

Ranta-aho oli Katiska-tutkinnan takia tutkintavankeudessa lähes vuoden, mutta vapautui viime vuoden kesäkuussa. Hänen epäillään siis syyllistyneen uusiin huumausainerikoksiin pian vapautumisensa jälkeen.

Ranta-ahon lisäksi uudessa tutkinnassa on useita muita epäiltyjä, joista osa on syytteessä myös Katiska-jutussa.

Katiska-vyyhti liittyy myös toiseen isoon huumejuttuun, jonka käsittely alkoi viime kuussa Helsingin käräjäoikeudessa. Poliisin mukaan Suomeen salakuljetettiin huumeita Hollannista kukka- ja huonekasvilastien seassa yli 20 miljoonan euron arvosta.

Krp on kertonut, että näin Suomeen tuotiin myös suuri osa Katiskan huumeista. Krp:n mukaan Katiskaan liittyneitä huumeita tuotiin kaksi isompaa erää ja asiakkaana toimi Ranta-aho.

Artikkeli päivitetty kauttaaltaan kello 10.37.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?