Vastaamon entinen johto vastustaa miljoonien vakuustakavarikkoa – ex-toimitusjohtaja vastustaa kaikkia uuden omistajan vaatimuksia - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Vastaamon entinen johto vastustaa miljoonien vakuustakavarikkoa – ex-toimitusjohtaja vastustaa kaikkia uuden omistajan vaatimuksia

Tietomurrot ja luottamuksellisten tietojen vuotaminen tulivat julkisuuteen viime syksynä.

22.1.2021 12:28

Helsinki

Psykoterapiakeskus Vastaamon entinen johto vaatii Helsingin käräjäoikeutta hylkäämään lähes 9,7 miljoonan euron vakuustakavarikon. Entisen toimitusjohtajan Ville Tapion käräjäoikeuteen toimittaman vastauksen mukaan hän ei ollut tietoinen tietomurroista ennen viime syksyllä tullutta kiristysviestiä.

– Tapio on tullut vasta (tietoturvayhtiö) Nixun tutkimuksen jälkeen tietoiseksi tutkimuksessa havaituista, 20.12.2018 sekä 15.3.2019 tapahtuneista tietomurroista ja jäljempään tietomurtoon liittyvästä kiristysviestistä, käräjäoikeuden torstaina julkistamassa vastauksessa sanotaan.

Kun tietomurto tuli viime syksyllä julkisuuteen, Vastaamon hallitus vapautti Tapion tehtävästään. Tiedotteessa sanottiin näyttävän ilmeiseltä, että Tapio on tullut tietoiseksi tietomurrosta maaliskuun hyökkäyksen jälkeen.

Perhe vastustaa kaupan purkua

Tapion mukaan Valviralle tehtiin alustava vaarailmoitus, kun Vastaamon toiminnanohjausjärjestelmä maaliskuussa 2019 kaatui. Ilmoituksen mukaan viitteitä potilasturvallisuuden vaarantumisesta ei ollut. Ilmoituksen perusteella Valvira kirjasi asiassa asiakastietolain mukaisen poikkeamailmoituksen ja totesi loppuraportin toimittamisen riittävän jatkotoimeksi, vastauksessa sanotaan.

Vakuustakavarikon lisäksi Tapio pyytää käräjäoikeutta hylkäämään kaikki uuden omistajan vaatimukset. Tapio katsoo, ettei uudella enemmistöomistajalla ole oikeutta kaupan purkuun. Näkemys aiheutuneesta vahingosta perustuu Tapion mukaan spekulaatioon.

– Hakija ei ole hakemuksessaan yksilöinyt yhtäkään vahinkoa, joka sille olisi aiheutunut, puhumattakaan siitä, että hakija olisi esittänyt väittämistään vahingosta näyttöä.

Hallintayhtiön vaatimuksia vastustavat Ville Tapion lisäksi hänen vanhempansa. Ennen yrityskauppaa Tapion perhe omisti Vastaamon kokonaisuudessaan, ja yrityskaupan jälkeenkin Ville Tapio ja tämän äiti jatkoivat yhtiössä omistajina.

Uusi omistaja vaatii kaupan purkua

Helsingin käräjäoikeus määräsi lähes 9,7 miljoonan euron vakuustakavarikon viime lokakuussa. Takavarikkoa vaati Vastaamon osakkeista 70 prosenttia touko-kesäkuussa 2019 ostaneen Intera Partnersin hallintayhtiö PTK Midco.

Hallintayhtiö perusteli vakuustakavarikkoa muun muassa vaatimuksellaan purkaa kauppa ja saada maksettu kauppahinta takaisin. Vastaamon entinen johto antoi hallintayhtiön mukaan virheellistä tietoa Vastaamon tietoturvasta. Yhtiön mukaan se ei olisi tehnyt kauppaa, jos se olisi tiennyt tietomurrosta.

Kymmenientuhansien tiedot varastettiin

Psykoterapiapalveluja tarjoava Vastaamo tiedotti viime syksynä, että se oli joutunut tietomurron ja kiristyksen kohteeksi.

Asiakkaiden luottamuksellisia tietoja oli joutunut vääriin käsiin. Varastetussa tietokannassa oli kymmenientuhansien ihmisten tiedot.

Useat ihmiset ovat kertoneet saaneensa tietomurtoon liittyviä henkilökohtaisia kiristysviestejä.

Vastaamo teki poliisille rikosilmoituksen tietomurrosta syyskuun 29. päivä. Keskusrikospoliisi (KRP) selvittää asiaa. Tutkittavia rikosnimikkeitä ovat törkeä tietomurto, törkeä kiristys ja törkeä yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen.

KRP tutkii myös, onko Vastaamon työntekijöitä syyllistynyt tietosuojarikokseen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa, että Vastaamon nykyinen omistaja Intera Partners on tehnyt poliisille tutkintapyynnön yrityskaupasta, jossa yhtiö myytiin nykyiselle omistajalle.

Osa terapeuteista ei täytä vaatimuksia

Kela kertoi tällä viikolla purkavansa vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen sopimuksia Vastaamon usean toimipisteen kanssa.

Kelan mukaan on selvinnyt, että osa Vastaamon terapeuteista ei täytä vaatimuksia, jotka terapeuteille on asetettu vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen yksilöterapian kilpailutuksessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut