Suomessa tuli viime vuonna ilmi 91 henkirikosta – määrä kasvoi edellisvuodesta neljänneksellä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Suomessa tuli viime vuonna ilmi 91 henkirikosta – määrä kasvoi edellisvuodesta neljänneksellä

Viime vuonna tehtiin myös edellisvuotta enemmän petoksia, maksuvälinepetoksia ja ryöstöjä.

Henkirikoksen yrityksiä tuli vuonna 2020 ilmi 69 tapausta edellisvuonna enemmän.

19.1. 9:51

Helsinki

Suomessa tuli viime vuonna ilmi 91 henkirikosta, ilmenee Tilastokeskuksen rikos- ja pakkokeinotilaston ennakkotiedoista. Määrä on 19 tapausta enemmän kuin vuonna 2019. Henkirikoksen yrityksiä tuli tietoon 398, mikä on 69 tapausta enemmän kuin edellisvuonna.

Pitkällä aikavälillä henkirikosten määrä on ollut Suomessa laskussa. Poikkeuksen laskusuuntaan teki vuosi 2018, jolloin henkirikosten määrä nousi edellisvuodesta selvästi.

Kaikkiaan poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen tietoon tuli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan viime vuonna 537 700 rikoslakirikosta, mikä on noin 19 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Määrällisesti suurin kasvu tilastoissa koskee yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä. Tällä rikosnimikkeellä tehtiin 21 000 ilmoitusta, kun vuonna 2019 luku oli 440.

Kiristysrikoksia ilmoitettiin 19 400, edellisvuonna vajaat 1 200. Valtaosa kasvusta näissä rikoksissa liittyy psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurtoon, josta uutisoitiin syksyllä.

Omaisuusrikoksia eniten lähes kymmeneen vuoteen

Omaisuusrikoksia tuli viime vuonna tietoon 252 500, mikä on noin 17 prosenttia edellisvuotta enemmän. Etenkin petoksia, maksuvälinepetoksia sekä ryöstöjä ilmoitettiin edellisvuotta enemmän. Omaisuusrikoksia on tilastoitu enemmän viimeksi vuonna 2011.

Pahoinpitelyrikoksia kirjattiin vuonna 2020 hieman edellisvuotta vähemmän. Ravintoloissa tapahtuneiden pahoinpitelyjen määrä väheni lähes puoleen. Yksityisasunnossa tapahtuneiden pahoinpitelyjen määrä taas kasvoi hieman. Kasvu painottuu tammi–maaliskuulle.

Tietoon tulleista rikoksista ja rikkomuksista valtaosa on poliisin kirjaamia. Tullin ja Rajavartiolaitoksen tietoon tulleet rikokset ja rikkomukset vähenivät edellisvuodesta selvästi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: