Paukkuarkojen koirien rauhoittaminen – tässä ohjeet - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Monet ilotulitteita pelkäävien koirien omistajat ovat jo hankkineet lemmikeilleen rauhoittavaa lääkettä – tallenna puhelimeesi Etsijäkoiraliiton numero

Koiran rauhoittamiseksi on paljon tehtävissä myös ilman lääkitystä. Lue asiantuntijoiden vinkit.

Ilotulitteita pelkäävien koirien kauhun hetket alkavat olla taas käsillä. Kovat äänet, vilkkuvat valot ja tulitteiden hajut stressaavat koiria, ja jotkut niistä ovat uudenvuoden aattona täydessä paniikissa. Tämän arkistokuvassa olevan koiran ilme on kuitenkin levollinen.

29.12.2020 8:00

Eläinsairaala Veterin työssä Tampereella uudenvuoden juhlinnan lähestyminen on näkynyt siten, että ilotulitteita pelkäävien koirien omistajat ovat pitkin joulukuuta kääntyneet eläinlääkärin puoleen.

– Reseptipyyntöjen määrä on kiihtynyt vuoden viimeisiä päiviä kohti, kertoo klinikan johtaja, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Hanna Pihlman.

– Uuteen vuoteen kannattaa varautua ajoissa hyvin ja miettiä, millä kaikilla keinoilla pelkäävän koiran oloa voi helpottaa. Pentujen kanssa pitää olla nyt tarkkana, sillä etukäteen ei voi tietää, miten ne reagoivat

–  Suosittelen pelkääville koirille vahvoja tuplavaljaita. Älkää menkö niiden kanssa ulos pahimpaan aikaan ja käyttäytykää itse normaalisti. Ihmisen ahdistus aiheuttaa koirassa ahdistusta ja jännitystä, Pihlman neuvoo.

Lääke rauhoittaa

Eläinlääkärin määräämässä rauhoittavassa koirien lääkkeessä vaikuttavana aineena on deksmedetomidiinihydrokloridi. Geelimäinen lääke annostellaan koiran suun limakalvoille.

– Jos ääniyliherkkyys on todella paha, voidaan harkita myös siedätyshoitoa. Ääniterapia on kuitenkin pitkäaikainen prosessi.

Etsijäkoiraliitto neuvoo hädän hetkellä

Älä koskaan ota koiraasi seuraamaan ilotulituksia.

Ilotulituksen aikana koiraa ei saa pitää irti aidatullakaan pihalla.

Käytä mielellään tuplavarmistusta, esimerkiksi panta ja valjaat ja kaksi remmiä.

Ota etukäteen talteen lemmikkisi hajua (esimerkiksi karvaa tai panta) ja laita se puhtaaseen, suljettavaan muovipussiin.

Tallenna puhelimeesi Etsijäkoiraliiton maksuttoman neuvonnan numero 040 724 8614.

Jos karkaaminen tapahtuu, soita neuvontaan ja anna soida pitkään.

Yksityiskohtaiset ohjeet: www.etsijakoiraliitto.fi/ohjeistus

Lähde: Etsijäkoiraliitto

Jotkut koirat voivat saada apua tyynnyttävästä hajuaine feromonista. Sitä sisältävä haihdutin kytketään pistorasiaan. Lisäksi on olemassa feromonikaulapantoja. Feromoni toimii osalla koirista lievissä tapauksissa.

Myös kissat voivat pelätä ilotulitteita, ja ne reagoivat piiloutumalla. Kissojen äänipelko on kuitenkin harvinainen.

– Voi myös olla, ettemme osaa ihan täysin tulkita niitä. Myös luonnonvaraiset eläimet pelkäävät ilotulitteita

Jos voisit, kieltäisitkö ilotulitteet kokonaan, Hanna Pihlman?

– Jaa-a. Jos miettii niiden käyttöä myös ympäristön näkökulmasta, niin eivät ne ole senkään kannalta kovin järkeviä.

Kennelliiton ohjeita

Kennelliiton vinkkipaketissa neuvotaan käymään koiran kanssa reippaalla kävelylenkillä hyvissä ajoin ennen paukuttelun aloittamista.

Sisätiloissa eläintä rauhoittaa oman hillityn käytöksen lisäksi kotoisa taustahäly. Musiikki ja television äänet voivat helpottaa tilannetta. Koiran pitää halutessaan päästä piiloutumaan omaan turvapaikkaansa.

Verhot kannattaa vetää kiinni, jotta koira ei näe ilotulitteiden välkkyviä valoja. Voit antaa koiralle järsittäväksi luun, mutta älä ihmettele, mikäli tuttukaan herkku ei maistu. Pelokas koira ei välttämättä halua syödä mitään.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: