Karille ajanut Viking Grace kuljettaa matkustajat Turkuun - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Karille ajanut Viking Grace kuljettaa matkustajat Turkuun

Matkustajat olivat hinauksen aikana laivassa. Heidät viedään sunnuntaina takaisin Suomeen ja Ruotsiin.

Viking Grace ajoi karille lauantaina.­

22.11.2020 11:56

Matkustaja-alus Viking Grace on irrotettu ja hinattu Maarianhaminan satamaan, Turun meripelastuskeskuksesta kerrottiin HS:lle sunnuntaiaamuna.

Viking Grace ajoi lauantaina iltapäivällä karille Maarianhaminan eteläpuolella lähellä satamaa.

”Irrotustoimenpiteet aloitettiin yöllä, ja operaatio sujui ongelmitta”, sanoo johtokeskuksen upseeri, luutnantti Lars Saarinen.

Saarisen mukaan aluksen irrottaminen aloitettiin sunnuntaina noin kello kolmelta aamuyöllä. Meripelastuskeskukselta operaatiota turvasi vartiolaiva ja Merivartioston partiovene.

Viking Line tiedotti sunnuntaiaamuna, että matkustajille tarjotaan päivän aikana kuljetukset koteihinsa. Puoli kahdeltatoista Viking Line ilmoitti, että karille ajanut Viking Grace kuljettaa itse Suomeen menevät matkustajat Turkuun.

Yhtiön mukaan viranomaiset ovat antaneet alukselle tähän luvan, eikä turvallisuusriskiä ole olemassa.

Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kertoi HS:lle kello yhdeltätoista, että Ahvenanmaalla asuvat ovat jo poistuneet laivasta.

Loput matkustajista viedään laivoilla takaisin Suomeen tai Ruotsiin, ja viranomaisten vaatimuksesta matkustajia rekisteröidään aamupäivällä terminaalissa.

”Sen jälkeen he voivat palata laivaan ja odottaa kuljetustaan siellä”, Boijer-Svahnström sanoi.

Boijer-Svahnströmin mukaan laiva Ruotsiin lähtee kello kahdelta iltapäivällä. Heidät viedään Tukholmaan Amorellalla.

Tilanne laivalla on ollut Boijer-Svahnström mukaan rauhallinen, ja matkustajien rekisteröiminen aloitettiin aamiaisen jälkeen. Yöllinen hinausoperaatio sujui myös hänen mukaansa hyvin.

Viking Grace viedään Turun korjaustelakalle lähipäivinä. Boijer-Svahnströmin mukaan laivassa ei ole suuria vaurioita, joten se pääse omin voimin telakalle.

M/S Gabriella korvaa Viking Gracen maanantai-illasta lähtien Turusta.

Merivartiosto kertoi aiemmin sunnuntaiaamuna Twitterissä, että matkustajat siirrettäisiin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti Maarianhaminaan sunnuntaina.

Laivan siirto toteutui suunniteltua aiemmin aamuyöstä, sillä Saarisen mukaan laivayhtiö sai merenkulun tarkastajalta luvan aluksen siirtämiseen.

Laiva on nyt omalla laiturillaan Maarianhaminassa. Matkustajat olivat aluksessa, kun se hinattiin satamaan.

”Meidän osalta itse operaatio on ohi siinä vaiheessa, kun matkustajat poistuvat laivalta”, sanoo Saarinen.

Merivartioston lauantaisten tietojen mukaan aluksessa ei ollut vuotoja.

Karilleajo tapahtui lauantaina kello kahden aikaan iltapäivällä. Henkilövahinkoja ei tullut. Aluksella on yhteensä 331 matkustajaa ja 98 miehistön jäsentä.

Viking Linen Boijer-Svahnström kertoi lauantaina, että karilleajon syynä oli ilmeisesti kova tuuli.

Hänen mukaansa perustuulen tiedettiin olevan kova ennen liikennöintipäätöstä, mutta tuulen ei pitänyt haitata Viking Gracen matkaa. Boijer-Svahnström kertoo, että muutama muu yhtiön laiva sen sijaan jätti merenkulun väliin tuulen vuoksi.

Maarianhaminan eteläpuolella sijaitsevalla Nyhamnin havaintoasemalla tuuli voimistui myrskylukemiin puolisen tuntia ennen onnettomuutta ja saavutti maksiminsa 22,1 metriä sekunnissa lähes täsmälleen karilleajohetkellä. Suurin mitattu puuska oli samaan aikaan 27 metriä sekunnissa.

”Jos jotain positiivista haluaa etsiä, koronavirusepidemian takia matkustajia oli aika vähän. Tavallisesti olisi todennäköisesti ollut tuhansia asiakkaita, nyt oli vain muutama sata. Mitään vaaratilannetta ei missään vaiheessa ollut”, Boijer-Svahnström sanoi.

Onnettomuuspaikka on aivan Maarianhaminan sataman vieressä sen eteläpuolella.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) tekee alustavaa tutkintaa karilleajosta. Otkes kertoi lauantai-iltapäivällä Twitterissä, että varsinaisen tutkinnan käynnistämisestä päätetään muutamassa päivässä.

Tukholmasta Turkuun matkalla ollut laiva näytti ennen satamaan tuloaan kääntyneen, ilmeisesti tarkoituksena peruuttaa laituriin. Laiva näyttää kuitenkin ajautuneen rannan tuntumaan ennen laituria, lähellä Lotsgatanin asuinaluetta.

Onnettomuus oli jo toinen Viking Linen aluksille sattunut pohjakosketus tälle syksylle. Syyskuun lopulla Viking Amorella ajoi karille Ahvenanmaan saaristossa Långnäsin eteläpuolella Hjulgrundilla.

Johanna Boijer-Svahnströmin mukaan näillä kahdella tapauksella ei ole toistensa kanssa mitään tekemistä. Se, miten saman yhtiön laivat ovat ajaneet karille kahdesti näin lyhyen ajanjakson aikana, on hänen mukaansa valitettavaa sattumaa.

Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa, ja korjattu Amorella on jo palannut liikenteeseen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut