Kauppakeskukset haluavat joulupukin töihin korona-aikanakin – pukin syliin eivät lapset tänä vuonna silti pääse - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Kauppakeskukset haluavat joulupukin töihin korona-aikanakin – pukin syliin eivät lapset tänä vuonna silti pääse

Kauppakeskuksissa pidetään korona-aikana kiinni pukkiperinteestä poikkeusjärjestelyin. Koronatestit, turvavälit, maski- ja visiiripohdinnat tulevat tänä vuonna tutuksi joulupukillekin.

Koronarajoituksista ei ollut vielä tietoakaan, kun joulupukki kävi Porin viime vuoden joulunavauksessa.

15.11.2020 9:59

Helsinki

Joulun alla kauppakeskuksissa kiertelevä, iloisesti vilkutteleva joulupukki on ollut yleensä vuosittainen, tuttu näky. Pukkiperinteestä pidetään kiinni useissa kauppakeskuksissa myös tänä vuonna, mutta koronan vuoksi nyt poikkeusjärjestelyin.

Kauppakeskus Jumbossa Vantaalla joulun avajaisia vietettiin lauantaina, ja paikalla oli myös joulupukki. Pukki ei ollut kuitenkaan suoranaisesti lasten tavattavissa, vaan hän kyyditsi lapsia ilman lähikontaktia kauppakeskuksen käytävillä ”Korvatunturin junalla”. Sekä joulupukilla että paikalla olevilla tontuilla oli yllään kasvomaskit.

Pukkiin ei vastaisuudessakaan saa lähikontaktia hänen vieraillessaan Jumbossa.

–  Joulupukki istuu alueella, joka on rajattu aidalla. Lapset voivat jutella hänen kanssaan turvavälit säilyttäen aidan toiselta puolelta tai tähän tarkoitukseen varatulla puhelimella. Lapset voivat myös jättää joulupukille kirjeen aidassa olevaan postilaatikkoon, kertoo kauppakeskusjohtaja Olli Lehtoaro STT:lle.

Lehtoaron mukaan joulupukin paikalle tuloa pohdittiin Jumbossa pitkään.

–  Tutkimme muun muassa virtuaalijoulupukki-vaihtoehtoa sekä muita ratkaisuja sen sijaan, mutta emme kuitenkaan kokeneet, että mikään voisi korvata aitoa joulupukkia tässäkään tilanteessa. Uskomme, että näillä järjestelyillä lapset voivat nähdä joulupukkia turvallisesti.

Joulupukki, muista turvaväli!

Joulupukki on paikalla myös Tampereella kauppakeskus Ratinan joulun avajaisissa. Jumbon tapaan myös Ratinassa pukin saapumista pohdittiin tarkkaan.

–  Pitkän aikaa mietittiin, onko meillä pukkia vai ei. Sitten tulimme siihen päätökseen, että joulupukki on niin olennainen osa joulua ja lapsille tärkeä jouluinen juttu, että joulupukin monet varmasti haluavat nähdä, kertoo kauppakeskuspäällikkö Mervi Ahola STT:lle.

Ratinassa pukki kiertelee kauppakeskuksessa ja enimmäkseen ulkona. Pukin päällä ei nähdä maskia, mutta visiiri on yhä pohdinnassa. Aholan mukaan Ratinassa luotetaankin ennen kaikkea turvaväleihin.

–  Ei ole mitään paikkaa, missä hän pysähtyisi ja ottaisi vastaan lapsia, eikä hän ota lapsia syliin. Ja toki joulupukin kanssa on käyty läpi sitä, että etäisyys pitää säilyttää ja muistaa turvallisuus.

Koronatilanteen takia on tänä vuonna peruttu monia joulutapahtumia, kuten esimerkiksi Helsingin joulukadun avajaisparaati. Myös Hurstin perinteinen vähävaraisten joulujuhla Helsingissä jouduttiin perumaan koronarajoitusten takia. Asiasta uutisoivat lauantaina muun muassa Iltalehti ja MTV. Juhlan sijaan Hurstin valinta jakaa tarvitseville kaikkiaan 2  000 jouluista ruokakassia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: