Koira sytytti tulipalon tamperelaisessa vuokra-asunnossa – asukkaalle kallis lasku - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Koira sytytti tulipalon vuokra-asunnossa – vuokranantaja vaati asukkaalta lähes 20 000 euron korvauksia

Tamperelainen vuokra-asunto tuhoutui tulipalossa elokuussa 2017. Vuokranantaja nosti asukasta vastaan kanteen, jota puitiin ensin käräjillä ja sitten hovioikeudessa.

Koiran sytyttämästä tulipalosta tuli kallis lasku vuokra-asunnon asukkaalle.

30.1.2020 21:32

Tampere

Vuokra-asunnossa syttyneestä tulipalosta tuli asukkaalle kallis lasku.

Tampereella Tampereen vuokratalosäätiön (VTS) kerrostaloasunnossa syttyi tulipalo kesällä 2017. Huoneisto paloi käyttökelvottomaksi ja vuokralaisen omaisuus tuhoutui palossa. Palossa myös kuolivat asukkaan koirat, joita oli kolme.

Tulipalo sai alkunsa asunnon saunasta. Asukas oli lähtenyt kotoaan ja lukinnut kaksi bostoninterrieriä ja yhden sekarotuisen koiran pesuhuoneeseen siksi aikaa, kun oli poissa. Naisen ollessa poissa koirat olivat saaneet kiukaan päälle, ja palo oli saanut alkunsa.

Joidenkin tuntien jälkeen naapuri haistoi käytävässä palaneen käryä, ja huomasi asunnosta tulevan savua. Huoneisto kärsi tulipalossa mittavat vahingot.

Kanne 2019

VTS-kodit nosti vuokralaista vastaan kanteen, jota käsiteltiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa alkuvuodesta 2019.

Asunnon korjauskulut olivat yli 60 000 euroa. Vuokranantajalla oli vakuutus, mutta vahingoista jäi maksettavaksi omavastuuta 20 000 euroa.

Vuokranantaja kuittasi asukkaan vuokravakuuden omavastuiden maksamiseen, minkä lisäksi se vaati asukkaalta yli 18 000 euron korvauksia.

Vuokranantaja perusteli korvausvaatimustaan sillä, että yhtiö on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen säätiö. Sen mukaan vahingosta aiheutuvat kulut menisivät muiden vuokralaisten maksettavaksi, jos paloasunnossa asunut ei maksaisi korvauksia.

Vuokranantajan mukaan asukas oli toiminut huolimattomasti jättäessään koirat pesuhuoneeseen niin, että ne pääsivät saunaan ja siksi kiukaan kytkimet olivat koirien tavoitettavissa.

Asukas säilytti saunassa suurta määrää tavaraa, jotka naisen oli myöhemmin määrä siirtää ulkovälinevarastoon. Saunassa oli muun muassa muovilaatikoita, ämpäreitä, hiihtovälineitä, Ikean kasseja ja espressokone.

Vuokranantaja piti irtaimen säilyttämistä saunassa huolimattomana ja vetosi sen olevan osasyy tulipaloon.

Asukas kiisti

Asukas kiisti huolimattomuuden. Hänen mukaansa hän jätti vilkkaat koiransa pesuhuoneeseen juuri siksi, että ne eivät aiheuttaisi ongelmia asunnossa. Nainen oli tulipalon aikaan matkalla pois Tampereelta, ja naisen naapurin oli määrä käydä tarvittaessa katsomassa koiria.

Naisella ei ollut kotivakuutusta, eikä vuokranantaja ollut vaatinut sitä. Kertomansa mukaan nainen ei saanut sellaista, koska hänellä oli luottotiedoissa merkintä. Nainen oli tapahtumien aikaan työtön, eikä hänellä kertomansa mukaan ollut myöskään varaa kotivakuutukseen.

Palonsyyn teknisen tutkinnan tehneen poliisin mukaan palo sai alkunsa kiukaasta, jonka koirat saivat päälle hyvin todennäköisesti.

Naisen puolustus vetosi oikeudessa siihen, että syttymissyytä ei pystytty toteamaan 100-prosenttisella varmuudella, eikä kiukaan välittömässä läheisyydessä ollut naisen mukaan tavaraa. Hän myös sanoi, että asunnossa ei paloaamuna ollut sähköjä. Väitettä ei kuitenkaan näytetty todeksi.

Maksettavaksi yli 10 000 euroa

Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että tulipalon saivat aikaan mitä ilmeisimmin koirat, jotka saivat kiukaan päälle. Palo sai alkunsa, koska kiukaan lähellä oli tavaraa.

Käräjäoikeus totesi, että vuokralainen vastaa huoneistossa olevien koirien aiheuttamasta vahingosta ja että naisen toiminnan ja vahingon välillä oli syy-yhteys. Siksi hänet määrättiin korvaamaan vahingot.

Pirkanmaan käräjäoikeus piti kuitenkin vuokranantajan vaatimia korvausvaatimuksia liiallisina. Oikeus velvoitti naisen korvaamaan vuokranantajalle vahingonkorvauksia 8 500 euroa sekä oikeudenkäyntikuluja yhteensä 6 600 euroa.

Nainen ilmoitti tyytymättömyyden koko tuomioon, ja asia eteni Turun hovioikeuteen. Hovioikeus antoi 27. tammikuuta päätöksen, jossa se piti käräjäoikeuden tuomion ennallaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut