"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja - Kotimaa - Satakunnan Kansa

"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja

Lakiesityksessä EU-alusten automaattinen oikeus kalastaa Britannian aluevesillä loppuisi.

Pääministeri Boris Johnsonin hallitus alkaa säätää lakeja, jotka tulevat voimaan Britannian EU-eroon liittyvän siirtymäajan päätyttyä.

29.1.2020 11:00

Britannian hallitus kertoo, että se tuo tänään parlamenttiin lakiesityksen, joka lakkauttaa Euroopan unioniin rekisteröityjen alusten automaattisen oikeuden kalastaa Britannian aluevesillä.

Uudella kalastuslailla Britannia irtautuisi EU:n kalastussäädöksistä siirtymäajan päättyessä tämän vuoden joulukuun viimeisenä päivänä. Ympäristö-, ruoka- ja maatalousministeriön mukaan tämä mahdollistaa Britannian kestävän kalastuksen EU:n ulkopuolella.

– Tulevaisuudessa pääsy kalastamaan Britannian aluevesille on Britannian päätettävissä, ja päätämme säännöistä, joita ulkomaisten alusten täytyy noudattaa, ministeriö sanoi tiedotteessaan.

Britannian runsaiden kalavesien saaminen takaisin kotimaiseen kontrolliin on tärkeää brexitin kannattajille.

– Otamme takaisin kalastusvesiemme vallan. EU:n ei pitäisi epäillä päättäväisyyttämme asiassa, pääministeri Boris Johnsonin tiedottaja sanoi maanantaina.

Vallan ottaminen takaisin on ollut Johnsonin brexit-kampanjan keskeinen slogan.

Voi vaikuttaa pankkialaan

Britannian rahoitussektorin toiveissa oli, että Johnson laittaisi sen ykköseksi Britannian ja EU:n tulevista suhteista käytävissä neuvotteluissa. Kyseessä on Britannian suurin vientiala ja suurin yritysverojen maksaja.

Pankkilähteet kertovat uutistoimisto Reutersille, että EU:n pyrkimykset saada kalastusoikeuksia Britannian aluevesiltä ja Lontoon vastaus poiketa EU-säädöksistä ovat saaneet maan pankit tutkimaan uudelleen sopimuksettoman brexitin varalle tekemiään suunnitelmia.

Näissä suunnitelmissa työpaikkoja siirtyisi Britanniasta unioniin arvioitua eteenpäin. Kalastuksen priorisoinnilla voi siis olla kauaskantoisia seurauksia.

Britannian on määrä erota unionista viikonloppuna, minkä jälkeen alkaa vuoden loppuun saakka kestävä siirtymäaika. Sen aikana EU ja Britannia neuvottelevat tulevista suhteistaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut